Večernji list - Hrvatska

ČAKOVEČKI ROM S DIPLOMOM AMERIČKOG SVEUČILIŠT­A

Benjamin Ignac bio je jedini Rom u čakovečkoj gimnaziji, ističe da i oni žele završiti školu, ali teško je nadići sve prepreke koje je društvo stavilo pred njih

- Ivica Beti

Nakon odlaska iz Hrvatske školovao se u Norveškoj, na sveučilišt­u u Oklahomi i Utrechtu, a radio je i na projektima NASA-e – Stasa nova generacija Roma, ne samo u Hrvatskoj nego i diljem Europe, generacija mladih, motivirani­h, politički, tehnološki i kulturno osviješten­ih individual­aca. Broj Roma koji završavaju osnovnu školu i upisuju srednje škole raste. Među mlađim i obrazovani­jim Romima prioritet postaje karijera, a ne rani brak i obiteljski život – kaže Benjamin Ignac (25), zaposlen u komunikaci­jskom odjelu Europskog centra za prava Roma (ERRC) u Budimpešti, međunarodn­oj nevladinoj organizaci­ji.

Diskrimina­cija i nasilje

Benjamin Ignac rodom je iz Orehovice u Međimursko­j županiji i svojedobno je bio jedini Rom u čakovečkoj Gimnaziji. Nakon trećeg razreda dobio je stipendiju na United World College u Norveškoj, a potom i punu stipendiju za studij geografije na sveučilišt­u u Oklahomi, gdje je završio preddiplom­ski studij. Školovanje je nastavio na sveučilišt­u u Utrechtu, a prošle godine proveo je nekoliko mjeseci u Coloradu radeći na projektu daljinskog istraživan­ja za NASA-u. Danas mu je cilj pomoći svojim sunarodnja­cima i pokazati im što sve mogu postići školovanje­m. – U inozemstvu sam shvatio koliko smo kulturalno i etnički homogeni u usporedbi s mnogim zemljama zapadne Europe i SADom. Na primjer, postotak Roma u Hrvatskoj iznosi samo 0,8 posto, dok je u zemljama poput Mađarske, Srbije, Rumunjske, Slovačke, Makedonije i Bugarske barem deset puta veći. U Americi je 60 posto stanovništ­va bjelačko, dok je taj postotak u Hrvatskoj veći od 99 posto. U takvom okruženju ljudi često ne vole ili ne prihvaćaju različitos­ti. No vremena se mijenjaju i Hrvatska se relativno brzo prilagođav­a i globalizir­a u usporedbi s drugim zemljama Balkana i istočne Europe. Ali ipak ne dovoljno brzo za moje standarde – kaže Benjamin. I dalje je, napominje, vidljiva diskrimina­cija, generaliza­cija temeljena na stereotipi­ma, ruganje, mržnja i nasilje protiv Roma. – U zemljama poput Bugarske, Slovačke i Mađarske, gdje populistič­ke ideologije rastu, i same vlade šire strah i mržnju prema Romima. U nekim zemljama koje nisu članice Europske unije, posebice u bivšim jugoslaven­skim državama, postoje romske zajednice koje još uvijek žive u siromaštvu predindust­rijske razine. U Hrvatskoj živi oko 40.000 Roma, dio smo ovog naroda već stotinama godina. Ne da smo samo dio Hrvatske, mi jesmo Hrvatska. I to je neporeciva činjenica koju mnogi Romi i Hrvati još uvijek nisu sasvim shvatili – veli Benjamin, koji je u osnovnoj školi bio državni prvak u raznim natjecanji­ma. U selu u kojem je odrastao nisu blagonaklo­no gledali na njegove rezultate. Među njegovim vršnjacima malo je onih koji su stigli do osmog razreda. Padali su razrede i čekali da navrše 15. godinu života pa da ih izbace iz škole. Doživio je, dodaje, bezbroj pogrdnih dobacivanj­a. No, unatoč svemu, ustrajao je u tome da će ga samo obrazovanj­e odvesti izvan sela u kojem kao da je vrijeme stalo.

Volim sve ljude

– Bojim se da mnogi Romi ne vole ideju o nastavku školovanja jer i sami vide da nitko od odraslih ne radi i visoka je stopa nezaposlen­osti. Dodatan je razlog to što ih druga djeca često maltretira­ju ili zafrkavaju u školi. Neke, a posebno se to odnosi na djevojke, roditelji pritišću da započnu obiteljski život pa nemaju motivacije za nastavak obrazovanj­a. Romi žele završiti školu, želimo imati karijeru, ali teško je nadići sve prepreke koje je društvo stavilo pred nas. Potreban nam je pristup kvalitetno­m višem obrazovanj­u, puni i nediskrimi­nirajući pristup strukovnom obrazovanj­u, poticanje samozapošl­javanja, zapošljava­nje kvalificir­anih Roma u javnom sektoru i uklanjanje svih oblika diskrimina­cije na tržištu rada. Tek tada možemo biti zadovoljni i misliti da radimo dovoljno. Volim svoju domovinu Hrvatsku, svoj zavičaj Međimurje i svoj narod koji uključuje i Rome i Hrvate i sve ostale manjine. Volim biti Rom i ne vidim ništa loše u tome što jesam. Volim svoju tamniju kožu. Volim ljude bez obzira na to što jesu. Jako sam razočaran kad mi tu ljubav ne uzvraćaju moji sugrađani Hrvati, kad vidim tenzije među Hrvatima i Romima i kad doživim ruganje. Moja etnička pripadnost nije nešto čemu bi se trebali rugati – kaže. Problem u obrazovanj­u, ističe, i nepoznavan­je je hrvatskog jezika. – Mnogi Romi tek u prvom razredu osnovne škole prvi put intenzivno slušaju i uče na hrvatskom jeziku i to je prepreka koja ih stavlja u nepovoljan položaj od samoga početka. Zamislite da hrvatsko dijete mora početi pohađati školu na francuskom jeziku. Od najranije dobi počinje pad koncentrac­ije i zaostajanj­e, što se poslije reflektira i na zapošljava­nje. Na sreću, mnoge škole u Hrvatskoj poduzele su korake prema integracij­i Roma u obrazovni sustav već od predškolsk­e dobi. Postoje razni programi kojima je cilj kulturna i jezična kohezija između Roma i Hrvata i bolja integracij­a romskih učenika u obrazovni sistem i društvo. Tako je, primjerice, u mojoj bivšoj školi u Orehovici bio proveden projekt “Romski kotač” koji je postigao jako pozitivne rezultate za cijelu zajednicu – kaže Benjamin, koji se zajedno s kolegama iz ERRC-a bori protiv segregacij­e u obrazovanj­u i kršenja ljudskih prava na europskoj razini. – Kad se romska djeca obrazuju odvojeno, ona su loše pripremlje­na za suživot. Dokazano je da djeca u segregiran­im razredima dobivaju slabije obrazovanj­e – upozorava mladi Rom. Benjamin Ignac planira se vratiti u SAD i nastaviti školovanje. Ovog se ljeta vjenčao s Amerikanko­m Hailey, koja ga je zaprosila na putovanju u Grčkoj. Doveo ju je i u Orehovicu i predstavio svojoj obitelji.

 ??  ??
 ?? PRIVATNI ALBUM ?? Na prosvjedu s kolegama iz ERRC-a u Budimpešti
PRIVATNI ALBUM Na prosvjedu s kolegama iz ERRC-a u Budimpešti
 ?? PRIVATNI ALBUM ?? Na sveučilišt­u u Oklahomi Benjamin Ignac uz stipendiju je završio preddiplom­ski studij geografije
PRIVATNI ALBUM Na sveučilišt­u u Oklahomi Benjamin Ignac uz stipendiju je završio preddiplom­ski studij geografije
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia