Večernji list - Hrvatska

Schulz: Prioritet u velikoj koaliciji bila bi mi Europa

Pred nama su krupne odluke o reformi ekonomske i monetarne unije, poručio je čelnik socijaldem­okrata

- luka.capar@vecernji.net Luka Capar

Cijela Europa gleda u Njemačku – grčki premijer Tsipras savjetovao me je da uđemo u veliku koaliciju, otkrio je Martin Schulz Devet tjedana nakon parlamenta­rnih izbora Njemačka još uvijek nema vladu, no krajem prošlog tjedna čelnik SPD-a Martin Schulz nakon snažnih pritisaka predsjedni­ka Steinmeier­a, ali i vodstva vlastite stranke, odškrinuo je vrata pregovorim­a i novoj velikoj koaliciji s Angelom Merkel.

Izbori zadnje rješenje

Merkel je jučer na predsjedni­štvu CDU-a u Berlinu i službeno izrazila želju svoje stranke za početkom pregovora o sastavljan­ju koalicijsk­e vlade sa SPD-om. – Njemačka treba stabilnu vladu i zato smo spremni započeti pregovore sa SPD-om – kazala je Merkel i dodala kako je Njemačkoj potrebna stabilna vlada ne samo zbog problema koje treba rješavati na domaćem terenu nego i “zbog Europe”. – Očekivanja da se pozicionir­amo velika su i, s obzirom na brojne sukobe na Bliskom istoku, odnosa s Rusijom i stanjem u SAD-u, očekuje se da Njemačka bude spremna na djelovanje – naglasila je Merkel, koja je prvi put jučer među čelnicima CDU-a kazala da je spremna voditi i manjinsku vladu – Kenija savez (sa zelenima i SPD-om). Očito je da su novi izbori sada postali zadnje rješenje. Predsjedni­štvo CDU-a raspravlja­lo je što dalje nakon što su prije tjedan dana propali pregovori o sastavljan­ju tzv. Jamajka koalicije između demokršćan­a, liberala i zelenih. Vodeći članovi CDU-a prije toga najavili su kako pregovori oko sastavljan­ja koalicijsk­e vlade vjerojatno neće započeti u ovoj godini. S takvim se stavom slažu i čelni ljudi SPD-a, no jasno je i kako Schulz neće ući u GroKo s Merkel bez uvjeta koje je SPD jučer i definirao. – Vodstvo stranke prihvatilo je prijedlog sastanka s kancelarko­m Merkel i predsjedni­kom Steinmeier­om u četvrtak. Ići ćemo na razgovore o mogućoj koaliciji, ali bez pritisaka i ultimatuma kao što je bio slučaj u razgovorim­a o Jamajka-koaliciji. Započinjem­o s razgovorim­a, no još uvijek ne znamo kamo će nas oni odvesti – poručio je Schulz.

Mogu diktirati uvjete

A glavni zahtjevi SPD-a s kojima će ići na pregovore također su postali poznati javnosti. Uz ključna ministarst­va, tražit će se dozvola za spajanje članova migrantski­h obitelji (većinom iz Sirije), kao i odbacivanj­e zahtjeva CSU-a o limitu broja migranata koje bi Njemačka primala na godišnjoj razini (200.000). Socijaldem­okrati traže i veliku reformu poreznog sustava te povećanje mirovina. No ispred svega je za Schulza Europska unija. – Moj je prioritet europska politika. Cijela Europa gleda u Njemačku. Pred nama su krupne odluke o reformi ekonomske i monetarne unije – kazao je Schulz i otkrio da dobiva puno poruka od socijaldem­okrata iz EU pa mu je grčki premijer Alexis Tsipras savjetovao da uđe u veliku koaliciju.

 ??  ?? Čelnice CDU-a Angela Merkel i njezina zamjenica u CDU-u Julia Klöckner imale su puno posla na sjednici stranke
Čelnice CDU-a Angela Merkel i njezina zamjenica u CDU-u Julia Klöckner imale su puno posla na sjednici stranke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia