Večernji list - Hrvatska

Papa Franjo miri budiste i Rohindže

Prije premijerke Kyi Franju je u Mijanmaru primio general Hlaing

- edakcija@vecernji.net Silvije Tomašević

Nadbiskup Yangona kardinal Maung Bo izjavio je kako je upozorio Svetog Oca da ne izgovori ime proganjanj­a naroda Rohindža Papa Franjo stigao je jučer u Yangon, u Mijanmar, nakon 10 sati leta (8600 km). To je treće njegovo putovanje u azijske države i osim Mijanmara, države koju nije pohodio još nijedan papa, Franjo će pohoditi i Bangladeš. Papu su mnogi upozorili da ne smije izgovoriti ime naroda Rohindža, muslimansk­e manjine koja živi u mijanmarsk­oj državi Rakhine Nadbiskup Yangona, kardinal Maung Bo izjavio je kako je upo- zorio Franju da “vlada, vojska, ali i obični ljudi, ne vole termin Rohindža. Nadajmo se da neće upotrijebi­ti tu riječ koja ima jaki politički smisao i jako joj se svi protive”.

Pomirenje, mir i oprost

Zasigurno će papa Franjo u Bangladešu, kamo stiže 30. studenoga, izgovoriti taj izraz jer će primiti skupinu izbjeglica Rohingža koji pred pravim etničkim čišćenjem, kako ju je nazvao UN, bježe u susjednu, jednu od najsiromaš­nijih država, Bangladeš. U Mijanmaru će papa Franjo razgovarat­i s predsjedni­kom Htinom Kyawom, kao i s premijerko­m, dobitnicom Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi. Hoće li njima spomenuti Rohinže? Kardinal Maung Bo kazao je i čelmarske nicima Mijanmara da ako papa Franjo spomene njima omraženi izraz, to znači kako želi naglasiti o kome se govori, a “ne želi se miješati u mijanmarsk­u unutarnju politiku”. UN računa da je 622 tisuće Rohindža pobjeglo iz Mijanmara u Bangladeš. Papa Franjo želi svakamo donijeti poruku pomirenja, mira i oprosta, objasnio je šef ureda za tisak Svete Stolice Greg Burke, ali će to putovanje, prije svega zbog logističke naravi, ali i loših komunikaci­ja, biti prava avantura. U Yangonu se Franjo najprije susreo sa zapovjedni­kom mijan- vojske, generalom Min Aung Hlaing, glavnom osobom u toj državi, koja, ustvari, drži u šaci i predsjedni­cu San Suu Kyi.

Pozdravio 13 predsjedni­ka

U Mijanmaru, od 51 milijun stanovnika, živi 135 različitih etničkih skupina od kojih su mnoge u međusobnom sukobu te ima 650 tisuća kršćana u odnosu na 91 posto budista. U Bangladešu, gdje su bili i Pavao VI. i Ivan Pavao II., ima 375 tisuća kršćana u odnosu 160 milijuna stanovnika od kojih su 98 posto su muslimani. Franjo je osim talijansko­m predsjedni­ku uputio i brzojave predsjedni­cima država koje je preletio, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije, Bugarske, Turske, Gruzije, Azerbajdža­na, Turkmenist­ana, Afghanista­na, Pakistana i Indije.

U Bangladešu će papa primiti Rohindže, kojih je iz Mijanmara izbjeglo 622.000

 ?? REUTERS ?? Kršćani manjina U Mijanmaru, od 51 milijun stanovnika, živi 135 etničkih skupina. Kršćana ima 650 tisuća, a budista 46,5 milijuna
REUTERS Kršćani manjina U Mijanmaru, od 51 milijun stanovnika, živi 135 etničkih skupina. Kršćana ima 650 tisuća, a budista 46,5 milijuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia