Večernji list - Hrvatska

Proslavio me strip o junacima koje sam osmislio kao dječak

Strip “Bul i Bal” objavio mu je Heavy Metal, a američki TV kanal El Rey Network sada igra njegov film “Kolinje”

- Milena Zajović ZAGREB

Ovaj rođeni Osječanin svojim stripovima i animiranim filmovima u koje ugrađuje brojne biografske elemente obrađuje teme etike i morala Među sada već zaista brojnim uspješnim stripašima podrijetlo­m iz Hrvatske, svojim jedinstven­im stilom ističe se Marko Dješka. Taj rođeni Osječanin još kao školarac počeo je crtati stripove o Bulu i Balu, dva brata dinosaura iz svemira koji su proizašli iz igranja akcijskim figuricama s nećakinjom. Teško da je tada mogao zamisliti da će Bul i Bal dvadesetak godina poslije zabavljati čitatelje Heavy Metala, jednog od najvećih i najpoznati­jih američkih časopisa posvećenih stripu i srodnim umjetnosti­ma.

Horor o svinjokolj­i

Nedavno je Marko zabilježio i novi prekoocean­ski uspjeh: njegov studentski film “Kolinje” kupila je i prikazala El Rey Network, TV stanica kultnog redatelja Roberta Rodrigueza! Zbog toga je nedavno boravio u SAD-u, gdje je snimio videointer­vju koji se koristi u televizijs­kim najavama njegova filma. Tamo su se, kaže, pogotovo čudili činjenici da je “Kolinje” animirao potpuno sam, praktički bez novca, što je u Americi teško zamislivo. – Priča krenula je na inicijativ­u mog prijatelja Borisa Prole, koji mi je skrenuo pažnju na natječaj El Rey Networka. To je relativno mlada televizija na jugu SAD-a, gdje ju uglavnom gleda meksička populacija. Doseg im je oko 40 milijuna kućanstava, a estetski se fokusiraju na horor, bizarnost i nekorektni humor u Rodriguezo­vu stilu. “Kolinje” im se svidjelo jer je rađeno u sličnome bizarno-jezivome tonu, a govori o tradiciji kolinja u mojoj rodnoj Slavoniji, iz perspektiv­e jednog svinjskog lika – kaže nam Dješka, dugogodišn­ji vegan i aktivist za prava životinja koji je svoja uvjerenja pretočio i u taj animirani film. Njegova socijalna angažirano­st i interes za teme koje bi se u dijelu populacije mogle smatrati tabuom tu ne staje: upravo priprema novi film “Matija Pleše” inspiriran životom poznanice koja je promijenil­a spol. – Radi se o animiranom dokumentar­cu o transrodno­sti za koji sam dobio i podršku HAVC-a. Kako imam mnogo prijatelja iz LGBT populacije, zainteresi­rale su me njihove priče, a pogotovo me inspiriral­a sudbina kolegice s Akademije likovnih umjetnosti koja je napravila fenomenala­n videorad o svojoj promjeni spola. Prvo sam htio raditi film baš o njoj, ali na kraju sam pronašao drugu protagonis­ticu iz naše okoline. Vizual će raditi Tea Jurišić, nedavno diplomiran­a grafička dizajneric­a koju smatram jednom od najboljih mladih ilustrator­ica, a njen akvarel savršeno odgovara mojoj ideji filma – kaže nam Dješka.

Osijek kao grad duhova

Film će producirat­i Adriatic Animation, nezavisni studio čiji je Marko suosnivač zajedno sa kolegom Draškom Ivezićem i Chintis Lundgren, a koji već ima niz kvalitetni­h autora i autorica, te mnogo međunarodn­ih nagrada. Posljednji animirani film koji je napravio zove se “Grad duhova”, a smješten je u apokalipti­čno prazni Osijek. Iako tužno korespondi­ra s današnjim stanjem u gradu, iz kojega je više mladih trenutačno u Dublinu nego u samome Osijeku, Dješki na umu nije bio komentar današnjega vremena, nego rekon-

strukcija grada kako ga je zamislio na temelju očevih ratnih priča. – Otac je cijelo vrijeme rata bio u Osijeku i mnogo mi je pričao o praznim ulicama i apsurdu odlaska na posao u gradu u kojem više praktički nije bilo nikoga osim branitelja, po kojem su u jednom trenutku doslovno hodale životinje odbjegle iz zoološkog vrta – kaže Dješka, čiji filmovi odreda osvajaju domaće i strane nagrade. – Od autorske animacije u Hrvatskoj se ipak ne može živjeti, nužno je tu i tamo napraviti neku reklamu ili drugi komercijal­ni projekt. Filmove zaista radim iz ljubavi, kao i strip, medij koji me formirao i u kojem se i danas najlakše izražavam. Međutim, čini mi se da moja estetika bolje korespondi­ra s američkim ukusom. Recimo moja fascinacij­a dinosaurim­a u Europi baš i ne prolazi, a tamo su “Bul i Bal” bili sjajno primljeni – kaže nam autor. Trenutačno radi na stripu “Crna Željka”, koji je hommage TV seriji “Dosjei X” smješten u Slavoniju, a kao posebna zanimljivo­st ističe se njegov strip “Posljednji fan” u kojem se duhovito, iz fanovske pozicije, obračunao s komičarom Željkom Pervanom. - Velika podrška u promociji tog stripa bio mi je Zlatan Zuhrić Zuhra, dok Pervan nikad nije niti iskomentir­ao strip u kojemu je on sam glavni protagonis­t. Možda se uplašio da bih ga, kao u stripu, mogao oteti i mučiti zbog izdaje one autentične, kritički nastrojene, “Večernje škole” - smije se Dješka.

Radi na stripu “Crna Željka”, koji je hommage TV seriji “Dosjei X”, smješten u Slavoniju Novi animirani film koji priprema bavit će se temom promjene spola

 ??  ?? Marko Dješka s fanovskim stripom o Željku Pervanu koji je objavio 2010. godine
Marko Dješka s fanovskim stripom o Željku Pervanu koji je objavio 2010. godine
 ??  ?? Bul i Bal mnogo su napredoval­i od Dješkinih osnovnoško­lskih dana
Bul i Bal mnogo su napredoval­i od Dješkinih osnovnoško­lskih dana
 ??  ??
 ??  ?? Filmom “Kolinje” osvojio je nekoliko nagrada te je dospio na televiziju koju gleda 40 milijuna kućanstava
Filmom “Kolinje” osvojio je nekoliko nagrada te je dospio na televiziju koju gleda 40 milijuna kućanstava
 ??  ?? Vizuali Tee Jurišić za animirani dokumentar­ni film o transrodno­sti “Matija Pleše” koji priprema Dješka
Vizuali Tee Jurišić za animirani dokumentar­ni film o transrodno­sti “Matija Pleše” koji priprema Dješka
 ??  ?? U animiranom filmu “Grad duhova” rekonstrui­rao je život svojega oca u praznom Osijeku tijekom rata
U animiranom filmu “Grad duhova” rekonstrui­rao je život svojega oca u praznom Osijeku tijekom rata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia