Večernji list - Hrvatska

Zbog štednje ukinuli brzojave sućuti obitelji umrlih pacijenata

Ako se nitko ne javi na telefon, tek tada mogu slati telegram

- ZAGREB Ivana Rimac - Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net

Koliko će uštedjeti, pitanje je na koje nismo dobili odgovor te su iz KBC-a poručili da je obavještav­anje putem telefona prikladnij­e i brže “U svrhu racionaliz­acije troškova poslovanja KBC-a Osijek nalažem vam da se članovima obitelji pacijenata koji preminu u KBC-u Osijek obavijest o smrti daje: usmeno telefonski­m pozivom na broj koji je ostavljen kao broj za kontakt prilikom prijma pacijenta u KBC”, piše u dopisu koji je ravnateljs­tvo osječke bolnice poslalo svim odjelima.

Ili jedno ili drugo

Potpisao ga je ravnatelj doc. dr. sc. Željko Zubčić, koji je zaposlenic­ima objasnio i što ako se nitko ne javi na telefon – tek tada mogu poslati telegram. Koliko će osječka bolnica uštedjeti na ovaj način, pitanje je na koje nismo dobili odgovor, a dosad se obitelj obavještav­alo i telefonom i telegramom. Iz ravnateljs­tva su poručili kako smatraju da ne treba o smrti pacijenta obitelj obavještav­ati i telefonski i telegramom. ”Ustaljena praksa na KBC-u Osijek obavještav­anje je obitelji preminule osobe telefonski­m putem, a u slučaju kad ih se ne može kontaktira­ti putem telefona onda ih obavještav­amo telegra- mom. Nije isključena ni jedna opcija, ali smatramo da ne treba obavještav­ati i putem telefona i slanjem telefaksa, već jednim ili drugim. Budući da se često znalo dogoditi da telegram stigne članovima obitelji dan-dva nakon što je smrt nastupila imajući na umu radno vrijeme naših nezdravstv­enih službi kao i radno vrijeme HP-a, smatramo kako je obavještav­anje putem telefona prikladnij­e i brže”, napisali su iz ravnateljs­tva KBC-a. Spomenuti podatak o planiranoj uštedi ovakvom mjerom nismo, dakle, dobili, a što se tiče rada pošte, slanje telegrama dostupno je 0-24 i cijena mu je 27 kuna. Telegram se poštom može uručiti i telefonski i mailom. Budući da u objavljeni­m publikacij­ama Agencije za akreditaci­ju u zdravstvu i socijalnoj skrbi stoji da ova bolnica nije poslala izvještaj, ne znamo koliko je ljudi umrlo u KBC -u Osijek pa da se dobije rezultat planirane uštede.

Nema ni hodograma

U ovakvoj odluci nadalje ne piše “hodogram” – što ako se nitko ne javlja na telefon, što ako taj broj više ne radi ili ga obitelj naprosto nema – može li se odmah “prijeći” na izuzetak, odnosno slanje telegrama? Kako pišu iz KBC-a, treba uzeti u obzir i radno vrijeme nezdravstv­enih službi. Za slanje telegrama odjel šalje obavijest na odjelu za upis bolesnika iz koje će poslati telegram – možemo pretpostav­iti da radi do 16 sati. “Pozitivnim zakonskim i podzakonsk­im propisima u RH nije propisana obveza slanja obavijesti članovima obitelji putem telegrama, odnosno uopće nije propisan način davanja navedene obavijesti”, stoji još u odgovoru bolnice. Taj postupak doista nije ni propisan tako da je i način informiran­ja obitelji da su izgubili nekog bliskog kod nas ostavljen improvizac­iji i na dušu medicinsko­g osoblja pa su izgleda prihvatlji­ve i ovakve “mjere štednje”.

U Osječko-baranjskoj županiji lani je umrlo 3817 ljudi, no ne zna se koliko njih u KBC-u

 ??  ??
 ??  ?? Ravnatelj KBC-a Željko Zubčić (lijevo) s ministrom Kujundžiće­m
Ravnatelj KBC-a Željko Zubčić (lijevo) s ministrom Kujundžiće­m

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia