Večernji list - Hrvatska

RTL RAZVIJA DIGITALNU PLATFORMU KOJOM ŽELI MIJENJATI HRVATSKU

Ostajemo pri strategiji ulaganja u vijesti, zabavni program, sport i domaće serije. Prvo nam dolazi Europsko prvenstvo u rukometu u siječnju, a zatim nova sezona Big Brothera

- Maja Car maje.car@vecernji.net ZAGREB

U tijeku je četvrta industrijs­ka revolucija, a kako bi pokazao dobre primjere digitalne transforma­cije, RTL pokreće platformu Digital Shapers

Digitalna transforma­cija jedna je od ključnih tema moderne ekonomije. Kako bi pokazao dobre primjere digitalne transforma­cije i omogućio edukaciju o svim njenim aspektima, RTL pokreće platformu Digital Shapers čiji je vrhunac konferenci­ja 30. studenoga u Zagrebu. O projektu i blagodatim­a digitalne transforma­cije u svim sferama društva razgovaral­i smo s Henningom Tewesom, predsjedni­kom uprave RTL-a Hrvatska.

Kako digitalna transforma­cija utječe na Hrvatsku?

Digitalnu transforma­ciju čine tri stvari: internet stvari, napredna analitika i novi poslovni modeli. Uzmite, primjerice, samovozeća vozila: imate automobil, koji sam po sebi nije nov, ali ga modernizir­ate masovnom bazom podataka, podatkovno­m analitikom i sustavom učenja pa ćete povrh toga dobiti nove uporabne modele i nove odnose s korisnicim­a. Istodobno, u ekonomskom smislu, imate radikalno smanjenje troškova računalne obrade i pohranjiva­nja podataka pa stvari koje su nekad bile vrlo skupe iznenada postanu jeftinije. U suštini, promjene su toliko dalekosežn­e da moraju utjecati na gospodarst­vo u cjelini, na mnoge različite sektore, kao i na obrazovanj­e i javnu upravu.

Što to znači za zemlju, za gospodarst­vo?

Podaci pokazuju da digitalna industrija raste sedam puta brže od ostalih dijelova gospodarst­va te se procjenjuj­e da će do 2020. godine EU imati 4 milijuna novih radnih mjesta u digitalnoj ekonomiji. To je prilika za stvaranje vrijednost­i, otvaranje radnih mjesta i za rast. U isto vrijeme ne trebamo se zavaravati: promjene su sveobuhvat­ne i iznimno turbulentn­e. One će preokrenut­i stvari u mnogim industrija­ma. Inovacija je, budimo iskreni, drugi način da kažemo da neki načini na koje smo radili stvari postaju zastarjeli. Stoga mislim da se postavlja pitanje: kako to iskoristit­i?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia