Večernji list - Hrvatska

Orbán: Nas 16 zemalja stvara prostor između Njemačke i Rusije

U središnju i istočnu Europu – suvremeni Put svile – Kina će uložiti 2 milijarde eura

- Sandra Veljković sandra-veljkovic@vecernji.net ZAGREB

Orbán: U gospodarsk­om smislu, mi smo zamašnjak europskog rasta. U idućem razdoblju ovaj će dio svijeta postati utjecajni dio Europe U Šangaju se ovoga tjedna otvara ured Hrvatske gospodarsk­e komore, najavio je jučer premijer Andrej Plenković iz Budimpešte sa skupa 16 zemalja istočne i srednje Europe (CEEC) i Kine.

Bilateraln­i razgovor

Skup poznat pod nazivom 16+1 važan je Hrvatskoj za pozicionir­anje u odnosima s tom svjetskom silom koja zadnjih godina pokazuje interes za ulaganja u ovaj dio Europe, a ključne sfere hrvatskog interesa su infrastruk­tura, luke i turizam, dodao je Plenković. Premijer je istaknuo da Hrvatska bilježi velik rast dolazaka kine- skih turista te da ih 2018. očekuje više od 200.000. Sljedeće godine u Dubrovniku će se održati sastanak ministara turizma u formatu 16+1 i sve je to još jedan od signala za unapređenj­e trgovinske razmjene. Kinesko izaslanstv­o predvodi premijer Li Keqiang, a Plenković bi u bilateraln­om razgovoru s kineskim kolegom trebao dogovoriti konkretne načine unapređenj­a gospodarsk­e i trgovinske suradnje. Skup je otvorio mađarski premijer Viktor Orbán riječima da 16 zemalja srednje i istočne Europe – Albanija, Bosna i Hercegovin­a, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija – stvaraju poseban prostor u Europi između dviju sila, Njemačke i Rusije. – U gospodarsk­om smislu, mi smo zamašnjak europskog rasta. U nadolazeće­m razdoblju ovaj će dio svijeta postati utjecajni dio Europe – kazao je Orbán, dodavši da za ostvarivan­je punog potencijal­a trebaju i jaki saveznici. Kineski premijer Li najavio je da namjeravaj­u uložiti oko 2 milijarde eura u projekte u središnjoj i istočnoj Europi koju posljednji­h godina vidi kao integralni dio svog megaprojek­ta Jedan pojas, jedan put, neke vrste suvremenog drevnog Puta svile. Kina je sa zemljama istočne i središnje Europe u okviru inicijativ­e 16+1 prošle godine imala trgovinsku razmjenu od 58,7 milijardi dolara, a s Hrvatskom je ona bila 1,5 milijardi, dok u razmjeni prednjače Mađarska i Srbija. Kina je dogovorila ulaganje u Krapinske toplice u visini od 30 milijuna eura, a istu svotu navodno će uložiti kineska kompanija Camel u tvrtku Rimac Automobili. Na pitanje o interesu Kine za izgradnju Pelješkog mosta, Plenković je rekao kako pokazuje veliki interes za ovaj dio Europe te ne čudi da su se kandidiral­i i za izgradnju.

Više od odnosa Ina – MOL

Premijer Plenković danas se sastaje s kolegom Orbánom, ali i naglasio da se odnosi dviju država ne smiju svesti na odnose Ine i MOL-a. Ipak, Hrvatska i dalje stoji na stajalištu da je potrebno ili otkupiti dionice Ine ili pronaći strateškog partnera za njihov otkup. Što se tiče mađarske blokade ulaska Hrvatske u Organizaci­ju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Plenković je kazao da je nedopustiv­o da zemlje Europske unije stvaraju zapreke i usporavaju procese.

 ??  ??
 ??  ?? Premijer Plenković u društvu s Viktorom Orbánom, Mirom Cerarom i Anom Brnabić
Premijer Plenković u društvu s Viktorom Orbánom, Mirom Cerarom i Anom Brnabić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia