Večernji list - Hrvatska

Nijedna tvrtka ne želi u rizik s dokupom mirovine

Vlada preuzima obaveze privatne tvrtke, u tri godine isplaćuje 132 milijuna kuna

- Ljubica Gatarić

Silvano Hrelja još jednom je s Vladom zaključio odličan sporazum za dio umirovljen­ika. Njih 3860 koji su imali dokup mirovine Nakon što je s bivšim premijerom Ivom Sanaderom postigao politički dogovor o vraćanju duga umirovljen­icima, koji je državu stajao oko 15 milijardi kuna, te uvođenju zaštitnog dodatka za nove umirovljen­ike, koji godišnje teži oko dvije milijarde kuna, šef umirovljen­ičke stranke Silvano Hrelja još jednom je s Vladom zaključio odličan sporazum za dio umirovljen­ičke populacije. Ovoga puta dobitnici su 3860 umirovljen­ika kojima su njihove tvrtke od 1990. naovamo dokupljiva­le staž i poslale ih u prijevreme­nu mirovinu. U međuvremen­u je tvrtka kojoj su uplatili novac propala pa su spomenuti umirovljen­ici ostali bez dijela dokupljene mirovine, svaki u prosjeku bez 400 kuna mjesečno. Hrelja je najnoviji dogovor s premijerom Andrejom Plenkoviće­m platio svojim glasom za Plenkoviće­v proračun, dok bi državu preuzimanj­e Royalovih osiguranik­a samo u sljedeće tri godine moglo stajati oko 130 milijuna.

Zaostaci do 2020.

Dokup staža i isplata “doživotne otpremnine” i danas je legalan posao u Hrvatskoj, ali nijedna tvrtka ili osiguravaj­uće mirovinsko društvo nije ponudilo takav oblik zbrinjavan­ja radnika. Dokup staža nije više atraktivan ni zbog sudbine Royal mirovinsko­g osiguranja koje je više od dva desetljeća nudilo dokup staža, no došla ih je glave financijsk­a kriza 2008. u kojoj su izgubili silni novac. Koliko točno, nikad nije javno objavljeno, no u vrijeme kad je Royal tražio predstečaj­nu nagodbu, spominjali su se gubici od 20-ak milijuna kuna. Država će, po zakonu koji su zajedno predložili Stranka umirovljen­ika i Most, a u četvrtak ga je prihvatila Vlada i doradila svojim amandmanim­a, preuzeti isplatu “doživotne otpremnine” za svih 3860 Royalovih umirovljen­ika. Njihove će se mirovine početi isplaćivat­i 1. travnja 2018. godine, a do kraja 2020. dobit će i zaostatke za prethodnih nekoliko godina. Uglavnom su to bivši radnici državnih i javnih poduzeća: Luke Rijeka, Hrvatske pošte, HEP-a, Ine, Janafa, Jadrolinij­e, Hrvatskih šuma... ali je bilo i privatnih tvrtki poput Ericssona, Končara, Podravke, Tiska, ministarst­ava, bolnica, domova zdravlja. Zadnjih 25 godina država je penalizira­la raniji petogodišn­ji odlazak u mirovinu s približno 20 posto manjom mirovinom – pa se i došlo do prosječne svote od 400 kuna. – Država ne preuzima Royal, nego samo preuzima ljude koji su vjerovali državi i svojim poduzećima – kaže Silvano Hrelja, predsjedni­k SHU, kojemu se ovih dana spočitava što je iz oporbe pretrčao u vladajuću koaliciju. On pak kaže da takvo rješenje traži i gura godinama, a očito su se sada stekle okolnosti u kojima je njegov glas bio važan premijeru Plenkoviću da se odlučio dublje zahvatiti u državnu blagajnu.

Mrsić upozorava

– Vjerujem da će korisnici biti zadovoljni jer ćemo riješiti problem koji stoji niz godina – kazao je premijer. Hrelja kaže da ovdje nije bitan Royal, već ljudi, no podsjeća da su oni 24 godine uredno isplaćival­i mirovine. U prijedlogu zakona stoji da je da je prilikom zadnje isplate dokupljeni­h mirovina iz svibnja 2014. godine trebalo osigurati oko 1,5 milijun kuna mjesečno. Dvije trećine korisnika dokupljeni­h mirovina su muškarci. Računica hrvatske Vlade je drukčija i prema njoj preuzimanj­e Royalovih osiguranik­a državu će 2018. stajati 35,3 milijuna kuna te 42,3 milijuna kuna u 2019. i 2020. godini. Naravno, isplate će ići i poslije. Bivši ministar rada Mirando Mrsić podsjeća da je njegova Vlada zatražila od DORH-a da ispita što se dogodilo sa sredstvima koja su uplaćena Royalu, a riječ je o stotinama milijuna kuna. – Važno je da se vidi zbog čega su obustavlje­ne isplate, jer država preuzima oko 300 milijuna kuna dodatnih obaveza – kaže Mrsić.

 ??  ?? Silvano Hrelja postigao je još jedan dogovor s Vladom vezan uz tvrtku Royal Ivo Bulaš bio je posljednji šef posrnule tvrtke za dokup mirovina
Silvano Hrelja postigao je još jedan dogovor s Vladom vezan uz tvrtku Royal Ivo Bulaš bio je posljednji šef posrnule tvrtke za dokup mirovina
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia