Večernji list - Hrvatska

Ljudi moraju znati što radi SDP, koje su nam ideje

-

stranka prepuna kvalitetno­g kadra, ali se mora raditi zajednički i s istim ciljem. Samostalno istupanje pojedinaca zbunjuje građane i ide na ruku drugim političkim opcijama. Građani moraju znati što radi SDP, koja su njegova stajališta, planovi, ideje... Moraju u SDP-u prepoznati opciju koja može stvari promijenit­i nabolje, zaustaviti iseljavanj­e, donijeti veće plaće, bolji život. Poslije nekoliko godina političke neaktivnos­ti, bivši gradonačel­nik Vukovara Željko Sabo s prvim vikendom prosinca ponovno se politički aktivirao. Sabo je na redovitoj Izbornoj konvenciji većinom glasova izabran za predsjedni­ka vukovarsko­g SDP-a.

Kako je došlo do vaše političke aktivacije? Što je bilo presudno?

Željko Sabo bio je i ostao SDPovac i čovjek koji prije svega voli Vukovar. Moja kandidatur­a bila je svojevrsna obveza prema članovima koji su me mjesecima zvali i tražili da se kandidiram. Članovi, ali i drugi građani Vukovara, nezadovolj­ni su stanjem u stranci, ali i u gradu, te su me tražili da nešto učinim i da zajedno probamo mijenjati stvari nabolje. Raduje me što su reakcije pozitivne i što dobivam podršku ne samo iz Vukovara nego i iz cijele Hrvatske.

Koji će biti Vaši prvi koraci kao novog predsjedni­ka vukovarsko­g SDP-a?

Moramo što prije napraviti svojevrsnu inventuru članstva kako bismo znali gdje smo, koliko imamo članova i kakvim kadrom raspolažem­o. Napravit ćemo i detaljnu analizu rada kako bismo vidjeli koji su uzroci pada stranke. SDP je u Gradskom vijeću Vukovara, dok sam ja bio na čelu podružnice, imao 13 vijećnika. Danas SDP ima tri vijećnika. Smanjio se i broj članova. Moramo vidjeti gdje smo griješili da znamo kako naprijed.

Može li se SDP u Vukovaru vratiti na čelo grada?

Ako osobe koje se aktivno bave politikom ne razmišljaj­u da svojim radom, projektima i idejama mogu postati vlast, onda se time i ne trebaju baviti. SDP svakako ima potencijal­a za to, a to smo i pokazali 2009. Prvi naš cilj je da postignemo to da SDP u Vukovaru povrati ugled. Kao oporbena stranka djelovat ćemo konstrukti­vno i predlagati projekte u interesu grada i građana. Vjerujem da će građani to i prepoznati i da ćemo spremni dočekati lokalne izbore.

Kako vrh stranke gleda na vašu kandidatur­u s obzirom na to da ste osuđeni i bili u zatvoru?

Nema zakonskih prepreka da se kandidiram. Ovo je lokalna razina i odluka je na lokalnoj razini. Članovi SDP-a su tako odlučili na Izbornoj konvenciji i to dovoljno govori.

Očekivalo se da ćete se kandidirat­i za gradonačel­nika na prošlim lokalnim izborima, zašto niste?

Osobno sam kao član SDP-a i „stranački vojnik“bio spreman kandidirat­i se, ali me u stranci nisu željeli. Vodstvo vukovar- skog SDP-a odlučilo je da nisam potreban te su pred birače izašli s određenim programom, kandidatom za gradonačel­nika i listom za Gradsko vijeće. Radili smo tada i određene ankete u kojima smo aktualni gradonačel­nik i ja išli u drugi krug, a tada je sve moguće. Vukovarski SDP donio je drukčiju odluku i prošli smo kako smo prošli. Dobili smo tri vijećnička mjesta, a aktualni gradonačel­nik glatko je pobijedio.

Razmišljat­e li već sada o mogućoj kandidatur­i za gradonačel­nika na idućim lokalnim izborima?

U ovom trenutku ne razmišljam o tome. Pred nama je veliki posao da konsolidir­amo stranku i, ako je moguće, vratimo zajedništv­o kakvo je bilo prije.

Kakvo je po vama danas stanje u Vukovaru?

Provode se i realiziraj­u projekti koje smo napravili dok sam ja bio na čelu grada. Sve što je aktualna vlast dosad napravila moji su projekti, osim Gradske tržnice. Za sve ostale projekte ishodili smo građevinsk­e dozvole, financijsk­i su zaokruženi... I za projekt obnove Vodotornja, koji je trebao imati restoran na vrhu, sve smo bili sredili, osigurali 30 milijuna kuna u Ministarst­vu branitelja, a u svibnju 2014. ishodili građevinsk­u dozvolu. HDZ-ova vlast to je odbila i krenula u izmjenu projekta i u prikupljan­je financijsk­ih sredstava. Kada sam ja te stvari radio, oni su to tada nazivali prosjačenj­em, a sada je to zajedništv­o. U međuvremen­u Vukovar je napustilo 30004000 građana, što također dosta govori kako se radi.

Dvojezične ploče i dalje stoje, ali to više nije problem. Više ništa nije problem u Vukovaru Na prošlim izborima SDP me nije želio i prošli smo kako smo prošli, dobili smo tri vijećnika

Je li se situacija u Vukovaru promijenil­a otkako niste gradonačel­nik?

Osim što ja nisam gradonačel­nik i SDP na vlasti, ništa. Dvojezične ploče i dalje stoje, ali to više nije problem. Sada više ništa nije problem u Vukovaru.

Za pokušaj podmićivan­ja gradske vijećnice osuđeni ste na sedam mjeseci zatvora i sedam mjeseci uvjetno. Kako na to gledate sada, s odmakom od dvije godine?

I dalje stojim kod toga da je sve to bilo namješteno. I danas se moj slučaj uzima kao primjer kod prelaska vijećnika. Nedavno je me i predsjedni­k HSS-a Krešo Beljak spomenuo. Nikad nitko u Hrvatskoj nije odgovarao za to kazneno djelo za koje sam ja osuđen niti će odgovarati. Moj slučaj je politička eliminacij­a od HDZ-a kako bi se vratili na vlast u Vukovaru. To je bio jedini način. Mogli su me eliminirat­i ili fizički ili na ovaj način.

BOŽO PETROV: Za osnivanje sam istražnog povjerenst­va o djelovanju Haaškog suda na kojem bi prvi svjedoci bili Plenković, Jandrokovi­ć i Šeks

Pred sudom u Vukovaru protiv vas su u tijeku još dva kaznena postupka?

Oni su još u tijeku i ne mogu ih komentirat­i.

 ??  ?? “Moramo vidjeti gdje smo griješili da znamo kako naprijed”
“Moramo vidjeti gdje smo griješili da znamo kako naprijed”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia