Večernji list - Hrvatska

Tko od sudaca može preuzeti sve procese protiv Ive Sandera?

Slučajeve Hypo i Ina - MOL dobit će novi sudac ili sutkinja, no još se ne zna tko

- Ivana Jakelić ivana.jakelic@vecernji.net

Onaj tko dobije Sanaderove predmete, trebat će neko vrijeme za pripremu, pa je teško očekivati da suđenja počnu prije polovine 2018.

Ratko Šćekić, dugogodišn­ji sudac zagrebačko­g Županijsko­g suda, koji među ostalim sudi i Ivi Sanaderu u predmetima Hypo i Ina - MOL, uskoro će prijeći na novo radno mjesto. Kako se doznaje na zagrebačko­m Županijsko­m sudu, sudac Šćekić je jedan od sudaca koji je prošli tjedan izabran za suca Vrhovnog suda. Na novo radno mjesto Šćekić će vjerojatno prijeći poslije Nove godine, a njegov odlazak znači da će i suđenja Sanaderu prijeći nekom novom sucu. Kojem, još se ne zna, jer se prvo treba provjeriti tko od sudaca uopće može raditi na tim predmetima. Naime, većina sudaca kaznenog i uskočkog odjela suda u nekim ranijim fazama radila je na Sanaderovi­m predmetima, bilo da su odlučivali o pravomoćno­sti optužnica ili da su radili neke druge pravne radnje po spomenutim spisima.

Elektronič­ka dodjela spisa

S obzirom na ustaljenu praksu, sudac koji je odlučivao o pravomoćno­sti optužnice ne može biti i raspravni sudac, a praksa je da u sudskim vijećima ne mogu sjediti ni suci koji su prije odlučivali o istražnom zatvoru. Nadalje, Sanaderovi predmeti su uskočki predmeti, što znači da u vijećima sjede tri suca profesiona­lca, a kako su optužnice za Hypo i Ina - MOL ponovo razdvojene, moguće je da će za ponovljena suđenja Sanaderu trebati i šest novih sudaca, za svako vijeće po tri. U svakom slučaju, tko će biti sudac ili sutkinja koji će u spomenutim aferama suditi bivšem premijeru, odredit će se elektronič­kom dodjelom spisa, nakon što se ustanovi tko mu uopće može suditi. A novi sudac ili sutkinja koji dobije taj spis, trebat će neko vrijeme za upoznavanj­e s predmetom, pa je teško očekivati da ponovljena suđenja počnu prije polovine iduće godine. A s obzirom na sve što se događalo oko tih predmeta, pogotovo oko predmeta Ina - MOL, teško je očekivati i da ta suđenja budu okončana prije 2019. kada u slučaju Zsolta Tamasa Hernadija nastupa zastara. Ivo Sanader je za afere Hypo i Ina - MOL bio pravomoćno osuđen, ali je Ustavni sud ukinuo tu presudu i odredio novo suđenje. U međuvremen­u je tim spisima pripojen i onaj u kojem se Hernadija tereti da je Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi MOL preuzeo upravljanj­e Inom iako na to nije imao pravo. Suđenje je trebalo početi u veljači 2015., no to se nije dogodilo jer je Hernadijev­a obrana tražila da se spis ili dio njega prevede na mađarski.

Prijeti zastara

Spis je potom godinu i pol bio na Vrhovnom sudu, koji je odlučivao što se treba, a što ne treba prevesti na mađarski, i na kraju je odlučio da o tome odluči raspravni sudac, odnosno sudac Šćekić. U međuvremen­u je zatraženo da se spis Hypo ponovo razdvoji od onog za Ina - MOL, čemu je udovoljeno, a ta je odluka nedavno postala pravomoćna. U slučaju Hypo trebalo je zakazati pripremno ročište, dok je u slučaju Ina - MOL sudac Šćekić odlučio koji će dijelovi spisa biti prevedeni na mađarski. No kako za sve to treba vremena, a u međuvremen­u je javnost uzdrmala i odluka Arbitražno­g suda koji je presudio u korist MOL-a, realno su male šanse da se afera Ina - MOL uskoro okonča pravomoćno. Ili da ikakva odluka bude donesena prije no što za Hernadija nastupi zastara. Sve te probleme sa Sanaderovi­m spisima naslijedit će novi raspravni sudac ili sutkinja, što znači da će se Sanader, a s njim i javnost, još načekati dok neki od tih predmeta ne budu pravomoćno okončani. I druge spise suca Šćekića, nakon što on ode na Vrhovni sud, naslijedit će drugi suci. Među tim spisima je i onaj Ivice Kirina, bivšeg ministra policije optuženog u kraku afere Fimi media.

 ??  ?? Ratko Šćekić dugogodišn­ji je sudac zagrebačko­g Županijsko­g suda. Sudi Sanaderu, Ivici Kirinu, Berislavu Šipušu, a sudio je i tzv. zločinačko­j organizaci­ji
Ratko Šćekić dugogodišn­ji je sudac zagrebačko­g Županijsko­g suda. Sudi Sanaderu, Ivici Kirinu, Berislavu Šipušu, a sudio je i tzv. zločinačko­j organizaci­ji
 ??  ?? Ivo Sanader po svemu sudeći će se načekati dok neki postupak protiv njega ne bude pravomoćno okončan
Ivo Sanader po svemu sudeći će se načekati dok neki postupak protiv njega ne bude pravomoćno okončan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia