Večernji list - Hrvatska

Lijevi i desni sada ‘ratuju’ virtualno – na Facebooku

Prvo su blokirani profili desno orijentira­nih udruga

- Danijel.prerad@vecernji.net

Za vikend je desnica krenula u akciju prijavljiv­anja lijevog sadržaja, a na meti su bile stranice antifašist­ičkih portala i udruga Danijel Prerad U vrijeme dok pojedini političari iznose tvrdnje o hibridnom ratu, u hrvatskom virtualnom prostoru Facebooka traje pravi mali virtualni rat. Nakon što su zbog statusa vezanih uz pokojnog generala Slobodana Praljka na dulje ili kraće vrijeme blokirani profili dr. Željke Markić, Velimira Bujanca, Večernjako­va suradnika prof. Ive Lučića, patera Ike Mandurića, don Damira Stojića i na tisuće drugih, desnica je krenula u protuudar. U tom protuudaru blokiran je cijeli niz antifašist­ičkih Facebook-stranica. I zadnja kolumna Viktora Ivančića morala je biti uklonjena s Facebook-stranice „Novosti“zbog brojnih prijava. A izgleda da su obje Facebook ofenzive koordinira­ne. Naime, sadržaj vezan uz Slobodana Praljka i dalje se blokira pa se čini kako je riječ o tome da je, zbog velikog broja prijavljiv­anja sličnog sadržaja, to već postao automatiza­m.

Što sve prijavljuj­u

Blokirane su neke stranice zbog objava o generalu Praljku objavljeni­h prije same presude, a u nedjelju je “stradala” i Facebook-stranica samostana i svetišta Gospe Sinjske koji su u srijedu, 29. studenoga, objavili vijest o smrti generala Praljka uz tekst “Preminuo je general Slobodan Praljak. Počivao u miru Božjem“i njegovu fotografij­u u civilnoj odjeći. Nakon što su tu objavu administra­tori uklonili, stranica je opet postala vidljiva svim korisnicim­a. Nakon što su blokirane brojne desne stranice desnica je tijekom vikenda pokrenula akciju prijavljiv­anja lijevog sadržaja, a na meti su bile stranice antifašist­ičkih portala i udruga. Da je riječ o organizira­nom poslu, pokazuje preslik poruka u kojima se navodi “Večeras od 20:00 ide tajni masovni napad na stranicu Antifa Zagreb, masovno prijavljiv­anje. Javite kome god možete, ali neka ostane u tajnosti sve do 20:00, a onda masovne prijave na tu stranicu. Osim same stranice, treba prijaviti i svaku objavu i sliku koju su stavili, tako će uspjeh biti siguran kao i sa stranicom “Antifa Šibenik”. Kao inicijator se navodi splitska udruga Urbana desnica. Taj “napad” urodio je plodom i srušeni su, nakon Antife Šibenik i Antifa Zagreb i Antifašist­ički vjesnik, hrvatske antifašist­ičke stranice s najvećim brojem pratitelja.

“Protiv cenzure Fejsa”

Uzajamne prijave i automatika i dalje ruši profile i stranice, a virtualni rat traje i u Bosni i Hercegovin­i. Ondje je također ugašeno na tisuće profila zbog objava vezanih uz generala Praljka. U znak protesta zbog takve prakse gašenja poznatiji internetsk­i portal poskok.info ugasio je svoje web stranice na 20 sati. U povodu masovnog gašenja Facebook-profila oglasila se i udruga “U ime obitelji“koja od primjera Andreja Plenkovića te ministara Dražena Bošnjakovi­ća i Davora Božićevića traže da “u najkraćem roku osiguraju prekid cenzure koju u Republici Hrvatskoj provodi društvena mreža Facebook”.

 ??  ?? Protuudar desnice urodio je plodom i srušeni su, nakon Antife Šibenik i Antifa Zagreb i Antifašist­ički vjesnik, antifašist­ičke stranice s najvećim brojem pratitelja
Protuudar desnice urodio je plodom i srušeni su, nakon Antife Šibenik i Antifa Zagreb i Antifašist­ički vjesnik, antifašist­ičke stranice s najvećim brojem pratitelja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia