Večernji list - Hrvatska

Računi Iločana za vodu penju se i do 5000 kuna

Iz tvrtke Komunalije poslali su obavijest da će svima koji ne podmire račun skinuti vodomjere

- Branimir.bradaric@vecernji.net

Do cijele situacije dovelo je učestalo pucanje cijevi u Iloku, koje traje mjesecima. U Komunalija­ma kažu da će provesti analizu Branimir Bradarić Na adrese više građana iz Iloka proteklih dana stigle su obavijesti o obustavi isporuke vode koja je trebala početi od 1. prosinca. Kako se navodi u obavijesti iločke gradske tvrtke Komunalije, dužnicima koji nisu podmirili račune bit će skinuti vodomjeri, za što će im biti ispostavlj­en račun, a uz to pokrenut će i ovršni postupak. Do ovoga je dovelo učestalo pucanje vodovodnih cijevi u Iloku, koje traje mjesecima, radi čega su računi nekih građana iznosili i po nekoliko tisuća kuna.

Zahtjevi za odštetu

– Moj dug za vodu iznosi 2000 kuna, ali ga ne namjeravam platiti jer smatram da nisam kriv. Nenormalno je da vodovodne cijevi pucaju gotovo svakodnevn­o i da se ništa ne čini nego se samo sva krivica prebacuje na korisnike. Nema ulice u gradu gdje nije bilo puknuća cijevi, a kod nekih korisnika to se dogodilo i po nekoliko puta – kaže Krunoslav Karačić. Iločani smatraju da je osnovni razlog za pucanje cijevi previsok pritisak u vodovodnim cijevima. Kažu i da pucaju sve vrste cijevi, stare, nove pa čak i one od glavnih vodova vodovodne mreže. Prema nekim informacij­ama, samo jedna osiguravaj­uća kuća u zadnjih go- dinu i nešto dana dobila je 200-tinjak odštetnih zahtjeva građana Iloka radi pucanja cijevi. – Ja još nisam dobio tu obavijest, ali i kada dođe ne mislim je platiti. To što se već mjesecima događa s vodovodnim cijevima u Iloku nije normalno. Da sam ja jedan od rijetkih kojemu su pukle cijevi ne bih ništa rekao, ali kada se to dogodi u desecima pa i stotinama slučajeva onda to nije normalno. Uostalom, imali smo vodu i prije pa se to nije događalo, stoga svi želimo znati u čemu je problem i tko je odgovoran – rekao je Zvonko Strahinić kojemu je pri pucanju cijevi iscurilo 600 kubika vode, za što duguje 5000 kuna.

Prvo upozorenje, pa naplata

U gradskoj tvrtki Komunalije, koja je koncesiona­r vodovodne mreže, tvrde pak da s 1. prosincem nije bilo nikakvih isključenj­a ni pokretanja ovrhe nego da je to samo način da se dužnike natjera da podmire dugovanja. Pri tome su, kako kaže direktor tvrtke Vilim Čuljak, spremni omogućiti i obročno plaćanje. Skidanje vodomjera i pokretanje ovrhe je zadnja mogućnost. – U suradnji s Hrvatskim vodama provodimo projekt tijekom kojega ćemo stalno mjeriti tlak u cijevima. Potom ćemo provesti analizu da vidimo gdje je problem. Postavit ćemo i dodatne regulatore tlaka. Međutim, i dalje ostaje problem nekvalitet­nih cijevi koje su pojedini građani postavljal­i od vodomjera do svojih kuća, za što mi kao tvrtka nismo odgovorni – kaže Čuljak.

 ??  ?? iscurilo je Iločaninu Zvonku Strahiniću zbog pucanja cijevi. I nije jedini, curenje vode prijavile su stotine građana
iscurilo je Iločaninu Zvonku Strahiniću zbog pucanja cijevi. I nije jedini, curenje vode prijavile su stotine građana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia