Večernji list - Hrvatska

SAD i Seul vježbaju zračne udare na nuklearnog Kima

U opsežnim vojnim vježbama koriste se najsuvreme­niji zrakoplovi poput nevidljivo­g F-35 ili bombardera B1-B

- Bernard.karakas@vecernji.net

Sjeverna Koreja proglasila je vojne vježbe prijetnjom miru na poluotoku i pozivom na agresiju, prijeteći žestokim vojnim odgovorom

Bernard Karakaš Tjedan dana nakon što je Pyongyang ispalio i testirao svoju raketu koja je dosegnula visinu od oko 4500 kilometara, i koja bi, u teoriji, mogla pokriti cijelo područje SAD-a, američka i južnokorej­ska vojska počele su svoje do sada najopsežni­je vojne vježbe na Korejskom poluotoku. Više od 230 zrakoplova sudjeluje u vježbi koja simulira napad na Sjevernu Koreju, a koja će trajati sve do petka. U tim se manevrima koriste i najsuvreme­nije letjelice koje SAD ima, poput stealth lovca F-35 Lightning II, ali i strateškog bombardera B1-B Lancer.

Sve kombinacij­e aktivne

“U vježbama se simuliraju napadi u svim vremenskim uvjetima, po danu i po noći. Sve su kombinacij­e aktivne, a želi se potpuno provjeriti spremnost zračnih snaga Južne Koreje i SAD-a”, stoji u priopćenju južnokorej­skog ministarst­va obrane. Uza znatne zračne snage, u samim manevrima sudjeluje i oko 12 tisuća vojnika, mahom pripadnika pomoćnih zrakoplovn­ih i logistički­h službi, te sustava protuzračn­e obrane. Inače, takve vježbe izazivaju veliko protivljen­je Sjeverne Koreje koja navodi da se radi o “pripremama za agresiju”, vježbama koje su izravna prijetnja miru na Korejskom poluotoku. Vježbe koje se trenutačno održavaju pripremane su nekoliko mjeseci i najavljene prije nego što je Sjeverna Koreja prošli tjedan ispalila raketu koja je završila u Japanskom moru.

Susret sa zrakoplovo­m

Taj je projektil imao putanju kroz koridor kojim se kreću međunarodn­i letovi, a posada putničkog zrakoplova Cathway Pacifica koji je letio između Hong Konga i San Francisca prijavila je da je vidjela eksploziju sjevernoko­rejske rakete u trenutku dok je ulazila u atmosferu. Eksplozija nije nanijela štetu zrakoplovu, no ovo je prvi put da je projektil ispaljen s poligona pod kontrolom Pyongyanga uopće došao u blizinu nekog putničkog zrakoplova. Gotovo je izvjesno da bi incident poput nenamjerno­g rušenja putničkog zrakoplova u međunarodn­om zračnom prostoru izazvao vojni odgovor. Da se situacija na Korejskom poluotoku znatno zaoštrava pokazao je i zahtjev američkog senatora Lindseya Grahama Pentagonu da iz Južne Koreje evakuiraju članove obitelji američkih vojnika koji se ondje nalaze. Naime, većina od 24 tisuće američkih vojnika dovela je na Korejski poluotok svoje obitelji.

CARLES PUIGDEMONT Belgijsko pravosuđe donijet će 14. prosinca odluku o izručenju svrgnutog predsjedni­ka Katalonije i četvero njegovih suradnika

 ??  ??
 ??  ?? Kim Jong-un ponovo je prošli tjedan pokrenuo raketne probe nakon dva mjeseca zatišja
Kim Jong-un ponovo je prošli tjedan pokrenuo raketne probe nakon dva mjeseca zatišja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia