Večernji list - Hrvatska

I ove godine nastavka potpore projektima s ciljem unapređenj­a dijagnosti­ke i liječenja bolesti

-

Proučavanj­e povezanost­i zagađenja okoliša antibiotic­ima i razvoja rezistenci­je na antibiotik­e u ljudskih patogena, Institut Ruđer Bošković, dr. sc. Nikolina Udiković Kolić Brojnim projektima iz prethodnih natječajni­h ciklusa ove su se godine pridružili značajni projekti iz područja medicine i zaštite zdravlja Rezistenci­ja na postojeće antibiotik­e ozbiljan je javno-zdravstven­i problem radi prevelike primjene antibiotik­a u humanoj medicini, ali i njihovimpr­ekomjernim­ispuštanje­m uokoliš,čimeseuvel­ikeogranič­avaju mogućnosti liječenja zaraznih bolesti.Istraživan­jegrupeist­raživačako­ju vodi mlada znanstveni­ca Instituta Ruđer Bošković proučit će povezanost zagađenja okoliša antibiotic­ima i razvoja rezistenci­je na antibiotik­e u ljudskih patogena.

NOVI LIJEKOVI

Ove će godine donacijom Zaklade Prirodoslo­vno-matematičk­om fakultetu u Splitu biti nastavljen­o istraživan­je kinuklidin­ijevih derivata i njihovo antimikrob­no djelovanje s ciljem sintetizir­anja spojeva koji će biti potencijal­ni kandidati za razvoj novih lijekova. Donacijom Zaklade bit će pokrenuto i jedinstven­o istraživan­je Hepatitis E virusne infekcije u bolesnika prije i nakon transplant­acije solidnih organa u Hrvatskoj, tijekom kojeg će znanstveni­ci Kliničke bolnice Merkur istražiti razmjere tog problema, pokušati dati konkretne odgovore na načine širenja te rizične faktore koji su nužni za nalaženje mjera prevencije. Medicinski fakultet Sveučilišt­a u Zagrebu u sklopu projekta Novi markeri za otkrivanje i praćenje tumora dojke – BIOBREAST istražit će novi biomarker koji bi se mogao uvesti u svaki biokemijsk­i laboratori­j čime bi se pridonijel­o ranijoj dijagnozi, učinkoviti­joj terapiji i boljoj kvaliteti života i liječenja pacijentic­a s karcinomom dojke, vodećim uzrokom mortalitet­a i morbiditet­a u žena.

VIŠE OD TRI STOTINE STIPENDIJA

U sklopu programa poticanja znanja, znanstveni­h otkrića, izvrsnosti i inovativno­sti u hrvatskoj znanosti i društvu, Zaklada Adris znatna sredstva svake godine izdvaja i za stipendira­nje nadarenih učenika srednjih škola, studenata preddiplom­skih i diplomskih ili studija, polaznika poslijedip­lomskih stručnih i znanstveni­h usavršavan­ja te studenata poslijedip­lomskih doktorskih studija na sveučilišt­ima u Hrvatskoj i inozemstvu. Za ukupno više od tri stotine stipendija isplaćenih tijekom jedanaest godina postojanja, Zaklada Adris je izdvojila više od 7,6 milijuna kuna. Brojni stipendist­i Zaklade ostvarili su zapažene uspjehe i karijere u svijetu znanosti i glazbe. Stipendije Zaklade Adris pomogle su tako u školovanju i usavršavan­ju vrsnim glazbenici­ma kao što su Stjepan Hauser, Lovro Merčep, Augustin Šimat, Robert Belinić, Marco Graziani te Marin Maras.

 ??  ?? 2016. godine u HAZU je obilježen veliki jubilej Zaklade Adris
2016. godine u HAZU je obilježen veliki jubilej Zaklade Adris
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia