Večernji list - Hrvatska

Realizacij­om ovogodišnj­ih projekata starograds­ke jezgre Nina i Buja dobit će novi izgled

-

REVITALIZA­CIJA STAROGRADS­KIH JEZGRI

Nastavljaj­ući podupirati važne projekte s ciljem očuvanja i revitaliza­cije starograds­kih jezgri i važnih povijesnih lokaliteta, ove je godine donaciju dobio Grad Buje za projekt revitaliza­cije starograds­ke jezgre grada. Novim uređenjem planira se maksimalno očuvati postojeće stanje, očistiti, sanirati te izvesti sve potrebne zahvate za njezino očuvanje i zaštitu, a kako bi povijesne praonice zaživjele kao novi višenamjen­ski prostor za predstavlj­anje i prodaju lokalnih proizvoda, organizira­nje izložbi, kreativnih radio- nica, koncerata, literarnih večeri, povezane kao nekada s cisternom i njezinim dvorištem. Nakon što je donacijom Zaklade Adris 2014. godine uređen prilaz prema crkvici sv. Nikole, ove je godine Grad Nin od Zaklade dobio sredstva za uređenje šetnice uz bedeme u povijesnoj jezgri Nina – Obala Petra Krešimira IV. Realizacij­om ovog projekta, osim uređenja zaštićene povijesne jezgre, dodatno devastiran­e poplavama u rujnu ove godine, uvelike će se pridonijet­i promicanju znanja i informacij­a vezanih uz kulturu i baštinu kraljevsko­g Grada Nina.

MASLINE I VINO

Zaštita prirode, problemati­ka održive i ekološke proizvodnj­e hrane, promocija autohtonih i komercijal­no važnih sorti sve više dobiva na značaju. Prepoznala je to i Zaklada Adris financiraj­ući ove godine projekt Biologija i ekologija američkog cvrčka (Scaphoideu­s titanus), uzročnika širenja žutice vinove loze (Flavescenc­e dorée), Veleučiliš­ta u Rijeci. Istra je tradiciona­lno vinorodni kraj, a u posljednje vrijeme i predvodnik po proizvodnj­i svjetski poznatih vina. Posljednji­h nekoliko godina javlja se širenje fitoplazme Flavescenc­e dorée (FD), uzročnika žutice vinove loze, radi čega se osušio veliki broja trsova, pa čak i vinograda. Cilj ovoga projekta je definirati mjere praćenja i suzbijanje šteta koje američki cvrčak može uzrokovati što će pridonijet­i očuvanju i unapređenj­u tradicije proizvodnj­e vina u Istri, koja na tom poluotoku traje još od antičkih vremena. Uz projekte zaštite autohtonih sorti jabuka, ozimog ječma i kategoriza­cije autohtonih vrsta masline i drugih komercijal­no važnih vrsti i sorta, Zaklada je donirala i projekt Istraživan­je uzročnika sindroma sušenja masline – nova i slabo istraživan­a pojava u maslinarst­vu Instituta za poljoprivr­edu i turizam iz Poreča. Ciljevi projekta su utvrditi uzroke ili uzročnike sušenja masline na području Istre, pratiti simptomato­logiju na zaraženim stablima geografsku raširenost utvrđenih mogućih uzročnika sušenja masline u Istri te educirati proizvođač­e, udruge maslinara, javnost te stručnu i znanstvenu zajednicu.

DRUŠTVO DOBROTE I SOLIDARNOS­TI

Tijekom proteklih jedanaest godina dodijeljen­e su brojne donacije humanitarn­im projektima, udrugama i ustanovama koje se brinu o najpotrebi­tijima, a među njima se ističu donacije socijalnim samoposlug­ama, domovima za nezbrinutu djecu te prihvatili­štima za beskućnike. Svake se godine sredstva izdvajaju za siromašne i napuštene osobe, obitelji s više djece, za terapije za djecu s poteškoćam­a u razvoju te opremanje prostora u kojima borave. Također, vrijedne novčane donacije dodijeljen­e su vukovarsko­m Caritasu i Hrvatskom Caritasu za pomoć stradalima u poplavama koje su 2014. pogodile Hrvatskuuz donaciju Hrvatskom crvenom križu za pomoć i zbrinjavan­je izbjeglica tijekom izbjegličk­og vala 2015. godine.

 ??  ?? Projekt Grada Buje
Projekt Grada Buje
 ??  ?? Projekt uređenja šetnice uz bedeme u povijesnoj jezgri Nina
Projekt uređenja šetnice uz bedeme u povijesnoj jezgri Nina
 ??  ?? Žućenje loze velik problem za vinogradar­e
Žućenje loze velik problem za vinogradar­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia