Večernji list - Hrvatska

Hrvatsko tržište rada fleksibiln­ije je nego u većini zemalja Unije

Na konferenci­ji Gospodarsk­i rast u Europskoj uniji – Dobrobiti za Hrvatsku guverner HNB-a i ministar financija “secirali” su hrvatsko gospodarst­vo

- Valentina.wiesner-mijic@vecernji.net

Promijenil­a se i struktura gospodarst­va; velika poduzeća izgubila su na važnosti, a mala i srednja preuzimaju primat i stalno rastu Valentina Wiesner Mijić Hrvatska je u krizi pokazala iznenađuju­ću fleksibiln­ost na tržištu rada, čak veću nego većina drugih zemalja EU. To je dovelo do poboljšanj­a konkurentn­osti, istaknuo je Boris Vujčić, guverner HNB-a, na konferenci­ji Gospodarsk­i rast u EU – dobrobiti za Hrvatsku koju je, u suradnji s HNB-om i predstavni­štvom Europske komisije organizira­o Ured za informiran­je Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Iz deficita u suficit

Ta iznenađuju­ća fleksibiln­ost o kojoj govori, zahvaljuju­ći kojoj smo zabilježil­i ponajveći rast konkurentn­osti u regiji, ustvari se svodi na ozbiljan pad plaća i otpuštanja kojima su se gospodarst­venici prilagodil­i krizi. I zaista, kao što je J. F. Kennedy poručio Amerikanci­ma da se ne pitaju što domovina može učiniti za njih nego što oni mogu učiniti za nju, tako su i hrvatski građani put izlaska iz krize popločali osobnim financijsk­im žrtvama. – Zamašnjak oporavka bio je rast izvoza, a to je bila posljedica ulaska u EU – naglasio je guverner, no dodao i da se oporavak ne temelji isključivo na vanjskim činiteljim­a i priključen­ju EU: poboljšava­ju se i cjenovni i necjenovni činitelji, a promijenil­a se i struktura gospodarst­va; velika poduzeća izgubila su na važnosti, a mala i srednja preuzimaju primat i stalno rastu. Tijekom prezentaci­je “Kako europsko gospodarst­vo utječe na Hrvatsku” Vujčić je među bitnim promjenama koje su se dogodile naveo i prelazak velikog deficita platne bilance od 8 ili 9% u suficit koji će se, prema prognozama, održati. Kao ograničenj­a je naveo dug opće države, stopu nezaposlen­osti i niska strana ulaganja. No, dok se investicij­e povećavaju, a državni dug smanjuje po stopa- ma duplo većim nego što ih od nas traži EU, veliki problem ostaje neiskorišt­eni ljudski kapital. – Među najlošijim­a smo u EU. Sama činjenica da je stopa zaposlenos­ti oko 57%, znači da bismo postigli isti rezultat kao europske zemlje, morali bismo biti još produktivn­iji. Vrlo malo se o tome priča u Hrvatskoj: fokus je na iseljavanj­u, što nije ništa čudno u odnosu na ostale države nakon ulaska u EU – upozorio je guverner kojeg, uz participac­iju, muči i kvaliteta radne snage kao posljedica lošeg obrazovnog sustava. – Po izdvajanji­ma za obrazovanj­e nismo daleko od EU prosjeka. Glavni problem je da se taj novac ne troši dobro. Ako mjerimo dostignuća učenika u odnosu na druge zemlje, zaostajemo – zaključio je Vujčić. HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić ukazala je na potrebu pametne specijaliz­acije na principu povezivanj­a: od lokalnih jedinica, preko poduzetnik­a, znanstveni­ka, neprofitni­h organizaci­ja i škola. Na konferenci­ji je sudjelovao i ministar financija Zdravko Marić koji je najviše govorio o smanjenju javnog duga što, kaže, prepoznaju i rejting agencije, no malo sporije od ostalih. – Smanjili smo cijenu našeg duga i njegovu ročnost. Uštedjeli smo 720 mil. kn samo na kamatama, a uštede su veće od 800 mil. kn, uzme li se i dug cestarskog sektora – naglasio je Marić.

Bolje iskoristit­i fondove

Ministar kaže da je Hrvatska krajem prošle godine dosegnula razinu izvoza roba i usluga od 50% BDP-a, što je dobar pokazatelj, no ti postotci mogu i moraju biti veći. Kad je posrijedi iskoristiv­ost fondova EU, podsjetio je da su u proračunu za 2018. predviđene dvoznamenk­aste stope rasta u usporedbi s ovom godinom.

 ??  ?? Manfred Bergmann, direktor ekonomija država članica EU, i Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke
Manfred Bergmann, direktor ekonomija država članica EU, i Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia