Večernji list - Hrvatska

Sedam finalista za titulu auta godine

- (sm) (sm)

za vožnju 143,75 kuna (potrebno je minimalno odvoziti 35 sati) i za teoretsku nastavu 22,12 kuna, cijena autoškole bi trebala pasti (sada osnovna prosječna cijena iznosi oko 5700 kuna). Isto tako, ukida se ograničava­nje dozvoljeno­g broja autoškola po svakoj županiji, ovisno o broju kandidata, pa će onaj koji ispunjava opće uvjete za otvaranje autoškole to moći učiniti bez obzira što na određenom području već postoji, prema starom zakonu, dovoljan broj autoškola.

Slovenija odustaje

Očekivano, tim promjenama nisu svi zadovoljni. Većina od 337 autoškola u Hrvatskoj nije podržala liberaliza­ciju i tvrde da će se time smanjiti kvaliteta osposoblja­vanja kandidata za vozače. – Nismo sretni zbog ukidanja minimalne cijene nastavnog sata jer je i do sada cijena od 115 kuna za vožnju (bez PDV-a, nap. a) premala za troškove koje imamo. Zbog toga mislimo da će pasti standardi školovanja koje imamo sada i koji su među najboljima u Europi. Evo, primjerice, Slovenija, koja je 2010. godine uvela liberaliza­ciju tržišta sada preuzima naš model s minimalnim cijenama nastavnih sati. Sumnjam da će zbog toga doći do pojeftinje­nja autoškole za građane, naprosto stoga što nema prostora za niže cijene ako se želi kvalitetno i po zakonu raditi. Hoće li biti dampiranja cijena i pokušaja da se radi mimo zakona, to ćemo vidjeti – rekao nam je predsjedni­k udruge Hrvatske autoškole Nikola Vidaković.

Povodom početka prodaje novog modela - kompaktnog SUV-a C3 Aircross - u Citroënovi­m će salonima od 7. do 9. prosinca biti dani otvorenih vrata. C3 Aircross nudi se u tri razine opremljeno­sti: Live, Feel i Shine. Već početna, među ostalim, sadrži klima-uređaj, putno računalo, prepoznava­nje znakova ograničenj­a brzine, automatsko paljenje svjetala, prednje električne podizače

Alfa Romeo Stelvio, Audi A8, BMW Serije 5, Citroen C3 Aircross, Kia Stinger, Seat Ibiza i Volvo XC40 finalisti su izbora za europski automobil godine. U ovom izboru nema kategorija, nema pobjednika po klasama, nema posebnih kategorija. Da- stakala. Od motora su na raspolagan­ju benzinci od 82 i 110 konja, te dizelski motori sa 100 i 120 KS. Početna cijena benzinske izvedbe SUV C3 Aircross Live PureTech 82 je 112.900 kn, a dizelaš stoji od 134.900 kn. Tijekom prosinca C3 Aircross u ponudi je s 0% kamata na tri rate uz Citroën financiran­je na financijsk­i leasing. Kupci tijekom prosinca na poklon dobivaju i četiri zimske gume. kle, samo će jedan od sedam nominirani­h automobila ponijeti tutulu Car of the year 2018. Žiri kojeg čini 60 specijaliz­iranih novinara iz 23 europske zemlje konačnu će odluku objaviti 5. ožujka 2018., na ženevskom salonu automobila.

 ??  ?? Tijekom prosinca C3 Aircross u ponudi je s 0% kamata na tri rate uz Citroën financiran­je na financijsk­i leasing
Tijekom prosinca C3 Aircross u ponudi je s 0% kamata na tri rate uz Citroën financiran­je na financijsk­i leasing

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia