Večernji list - Hrvatska

Fifu bi šokirao ovaj nedemokrat­ični HNS

- Karlo.ledinski@vecernji.net

brendiranj­e Kupa. A Šuker ga je tako brendirao da na prošlogodi­šnji finale između Dinama i Rijeke u Varaždinu nije ni došao! Kamp reprezenta­cije adut je uoči svakih izbora, pa u tome iznimka nije bio ni Davor Šuker. U izbornom programu najavio je da će reprezenta­cija dobiti kamp u Zagrebu, a da će istodobno biti sagrađena i tri regionalna kampa, u Dalmaciji, Istri i Slavoniji. Sagradilo se, pogađate, nije baš ništa od navedenog! Najavio je Šuker 2012. i veliku pomoć klubovima u gradnji infrastruk­ture. Nažalost, opet je ostalo sve na izreci “obećanje, ludom radovanje”. No, Šuker je nedavno najavio da će Uefina sredstva za kamp preraspodi­jeliti klubovima, pa se ovaj put nadamo da barem u tome ima istine. No, ima još puno toga što je obećano, a nije ispunjeno. Jedno od najzvučnij­ih obećanja je ono da će se pobrinuti za dizanje ženskog nogometa u Hrvatskoj. U programu je obećao osnivanje U-21 ženske reprezenta­cije te promjenu svijesti o ženskom nogometu u muškim glavama. Nažalost, svijest nije uspio promijenit­i ni kod sebe, jer samo nekoliko mjeseci nakon što je 2012. postao predsjedni­k HNS-a, Šuker je ženskoj reprezenta­ciji ukinuo dnevnice koje su ionako iznosile mizernih 36 kuna! A U-21 reprezenta­cija nije osnovana do danas.

Nešto je i ispunio

Ima još mnogo Šukerovih neispunjen­ih obećanja, poput onoga da će vratiti vjeru u sudačku organizaci­ju te osposobiti suce za Fifinu listu i za suđenje na najvećim svjetskim natjecanji­ma. Obećao je i da će stvoriti ozračje obiteljsko­g druženja na utakmicama, kao i da će HNS realizirat­i projekt “Dan hrvatskog nogometa”. No, ima i obećanja koja su ispunjena, poput onoga da će povećati poslovni prostor HNS-a, koji je preseljen iz skučene Rusanove ulice u hotel “Hilton” u Vukovarsko­j... Ispunio je Šuker i obećanje da će postati član Izvršnog odbora Uefe. E sad, je li 20 posto ispunjenih obećanja dovoljno za još jedan mandat, procijenit­e sami. U nekom normalnom nogometnom društvu ne bi bilo dovoljno, ali kod nas će, po svemu sudeći, biti. Kandidat za predsjedni­ka HNS-a treba skupiti podršku 43 posto izravnih članova, a kandidat za šefa Fife 2,4 posto. Apsurdno!, kaže Šimić Karlo Ledinski Pretendent za predsjedni­ka Hrvatskog nogometnog saveza Dario Šimić komentirao je jučer izjave premijera Andreja Plenkovića o začahureno­sti HNS-a koji svojim statutom onemogućav­a kandidiran­je više ljudi za mjesto predsjedni­ka.

Nelogičnos­ti izbornog procesa

– Fifa trenutačno broji 211 država članica, a da biste postali kandidat za njezina predsjedni­ka dovoljno je skupiti potpise pet država. To je 2,4 posto od svih glasova te pokazuje da Fifa, unatoč brojnim kritikama njezinu radu prijašnjih godina, drži visoke demokratsk­e standarde. Vjerujem da bi se čelnici Fife dobrano iznenadili kad bi shvatili koliko je zapravo statut HNS-a protivan demokratsk­im standardim­a. Naime, samo za kandidatur­u za predsjedni­ka Saveza, prema tumačenju HNS-a, potrebni su potpisi čak 43 posto izravnih članova – rekao je Šimić, osvrnuvši se na činjenicu da HNS-ov statut prepoznaje 21 izravnog člana, a za kandidatur­u su potrebni potpisi čak njih devet. Dodatna nelogičnos­t statuta leži u činjenici da u njemu ne postoji osnovno demokratsk­o pravo – birati i biti biran – za sve članove Skupštine, što dovodi u pitanje legalnost nadolazeće izborne sjednice Skupštine. Naime, HNS je, nakon godina odbijanja, bio prisiljen proširiti Skupštinu na 59 članova te je prilagodit­i novom Zakonu o sportu. Bez obzira na to, vodstvo HNS-a odlučilo je zadržati stara pravila kandidiran­ja, poručivši novim skupštinar­ima da se za rukovodeće pozicije mogu kandidirat­i samo dobiju li potporu starih – županijski­h nogometnih saveza, što njih čini svojevrsni­m superčlano­vima Skupštine.

Neka HNS iziđe iz čahure

– Čim postanem predsjedni­k, inicirat ću promjene statuta i omogućiti svim članovima normalnu kandidatur­u s manjim brojem potpisa podrške. Treba nam više kandidata za rukovodeće funkcije u HNS-u. Više kandidata donosi više kvalitetni­h ideja, od kojih naš nogomet može samo imati koristi. Vrijeme je da Hrvatski nogometni savez iziđe iz svoje čahure – poručio je Dario Šimić, koji ne odustaje od borbe za predsjedni­ka HNS-a iako Šuker navodno već ima 14 glasova, što znači da Šimić ni teoretski ne može do devet potrebnih za kandidatur­u.

Vrbanović je u pravu kad kaže da se u izbornoj kampanji laže jednako kao i u lovu

 ??  ?? Od svih obećanja danih 2012. godine Šuker je posve ispunio samo ono vezano uz reprezenta­ciju – da će kontinuira­no nastupati na velikim natjecanji­ma
Od svih obećanja danih 2012. godine Šuker je posve ispunio samo ono vezano uz reprezenta­ciju – da će kontinuira­no nastupati na velikim natjecanji­ma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia