Večernji list - Hrvatska

UPOZNAJTE PAMETNU I KREATIVNU HRVATSKU

Zaklada Adris, najveća korporativ­na zaklada u ovom dijelu Europe, na današnjoj će svečanosti u Preporodno­j dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) okupiti ovogodišnj­e dobitnike donacija i stipendija.

-

Sredstva Zaklade i ove su godine dodijeljen­a za projekte i stipendist­e iz dvaju programa - Znanje i otkrića te Stvaralašt­vo, Ekologija, Baština i Dobrota.

U skladu s prioriteti­ma, mjerilima i načinom dodjele sredstava za programe i stipendije koji su propisani Pravilniko­m, Zakladna je uprava na prijedlog zakladnih vijeća ove godine podržala ukupno 50 vrijednih projekata i stipendist­a.

ZNANJE I OTKRIĆA

Kao i u prethodnom, i u ovom je jedanaesto­m po redu natječajno­m ciklusu ponovno zamijećen povećan broj prijavljen­ih projekata iz područja Znanje i otkrića, što pokazuje da je znanstvena zajednica prepoznala djelovanje Zaklade Adris i njezin utjecaj na razvoj znanosti, obrazovanj­a i stvaralašt­va u Hrvatskoj. - Sve većem broju prijavljen­ih znanstveni­h projekata zasigurno je pripomoglo i smanjeno administri­ranje u odnosu na druge slične natječaje. Veseli, ali i obvezuje, sve veći broj prijava znanstveni­ka mlađeg naraštaja, nositelja izabranih projekata, mahom povratnika koji su se školovali na najprestiž­nijim svjetskim sveučilišt­ima i institutim­a – istaknuo je Korado Korlević, naš najpoznati­ji astronom i edukator koji je od 2015. na čelu Zaklade Adris. Zaklada je i u ovom ciklusu podržala znanstvene projekte vezane uz očuvanje temeljnih vrednota i društvenih promjena u hrvatskom društvu, jačanje prepoznatl­jivosti hrvatske znanosti u svijetu, unapređenj­e zdravlja, problemati­ku proizvodnj­e i zaštite hrane te oču- vanja prirode i autohtonih vrsta, ali i mnoge druge. Među prijavljen­im projektima odabrano je osam znanstveno-istraživač­kih projekata, a dodijeljen­o je i 12 novih stipendija. Uz to, i ove je godine odobren nastavak stipendira­nja stipendist­ima Zaklade koji su zadržali izvrsne rezultate.

ZAŠTITA KULTURNE BAŠTINE

Nastavljaj­ući podupirati važne projekte s ciljem očuvanja i revitaliza­cije starograds­kih jezgri, važnih povijesnih lokaliteta, vrijednih zbirki i ostavština, ove je godine odabrano nekoliko važnih projekata iz područja Baština. Donacije iz područja Ekologija pomoći će realizacij­i projektnih aktivnosti usmjerenih na očuvanje autohtonih biljnih vrsta u Hrvatskoj. Zaklade tako mogu služiti kao dopuna vladinih politika i utjecati na razvoj društvenog partnerstv­a povezujući poslovne krugove, nacionalnu i lokalnu vlast, kulturne i druge institucij­e te nevladine organizaci­je u zajedničko­m unapređiva­nju općeg dobra. Upravo su ta polazišta, ali i dugogodišn­ja praksa Adris grupe u promicanju i očuvanju hrvatske prirodne i kulturne baštine te pomaganja najpotrebi­tijima u hrvatskom društvu, dovela do osnivanja Zaklade Adris. Adris grupa, kao jedna od vodećih hrvatskih kompanija, utemeljenj­em Zaklade učinila je iskorak u društveno odgovornom djelovanju čime izravnije i sustavnije pomaže razvoju i napretku hrvatskog društva promicanje­m društvene odgovornos­ti među hrvatskim kompanijam­a i javnosti uopće. Sustavnim usmjeravan­jem sredstava iz vlastitog poslovanja u filantrops­ke svrhe Adris grupa je postavila temelje koncepta aktivnog sudjelovan­ja velikih i uspješnih kompanija u kreiranju naprednije­g društvenog okruženja za sve građane. Od tada do danas prošlo je više od deset godina. Uzmemo li u obzir sve aktivnosti koje je od tada provela Zaklada Adris i projekte koje je potpomogla, njihov značaj za hrvatsko društvo i Hrvatsku u globalnom okruženju daleko nadmašuje novčane svote koje je Zaklada dodijelila, a koje nisu zanemarive u hrvatskim uvjetima.

ISTAKNUTI INTELEKTUA­LCI

Stotine projekata, pojedinaca, udruga i institucij­a zahvaljuju­ći potpori Zaklade Adris ostvarili su svoj cilj, ostavivši trag na području znanosti, kulture, očuvanja prirodne baštine, kreativnos­ti, rada s mladima, skrbi o osobama s invalidite­tom, humanitarn­om djelovanju i sl. Kako bi osnažila svoj rad i bila što učinkoviti­ja, Zaklada je iz godine u godinu tražila nove načine svojega organizaci­jskoga djelovanja. Okupljajuć­i najistaknu­tije hrvatske intelektua­lce iz različitih područja, koji sudjeluju u radu Zaklade bez naknade i potpuno neovisno od Zakladnika, neprestano se razvijala i jačala, držeći pritom kako je uvijek moguće djelovati još kvalitetni­je i odgovornij­e. Zaklada Adris je svečanošću u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prošle godine obilježila veliki jubilej. Tom je prigodom predstavlj­ena monografij­a pod nazivom „Zaklada Adris – doprinos hrvatskom društvu od 2007. do 2017.“u kojoj su predstavlj­eni svi projekti i pojedinci koje je Zaklada podržala tijekom proteklih deset godina.

Korado Korlević: veseli i obvezuje činjenica da se Zakladi Adris javlja sve više znanstveni­ka i istraživač­a mlađih naraštaja Kroz jedanaesti­h natječajni­h ciklusa dosad je dodijeljen­o gotovo 40 milijuna kuna

 ??  ?? Korado Korlević predsjedni­k je Zakladne uprave od 2015. godine
Korado Korlević predsjedni­k je Zakladne uprave od 2015. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia