Večernji list - Hrvatska

Aplikacija koja studentima javlja koliko su zaradili i pazi na porezne pragove

Mladi tim uskoro namjerava aplikaciji dodati nove značajke, a planiraju i širenje usluge prema svim građanima

- Ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Zbog čestih izmjena poreznih pragova, studenti su se posljednji­h godina znali naći u problemima jer bi na kraju morali platiti razliku poreza Ana Maria Filipović Grčić Nakon prošlogodi­šnjih najava i izmjena, a u konačnici i promijenje­nih načina oporezivan­ja studentsko­g rada među tom su se populacijo­m javile brojne nedoumice. Navedeno je bilo povodi grupi studenata iz Zagreba da s ciljem praćenja zarade ostvarene preko studentski­h ugovora razvije aplikaciju za osobnog financijsk­og asistenta koji pazi na porezne pragove, nazvanu Sumirra. Aplikacija evidentira prihod i šalje obavijesti o njima, a daljnji će razvoj biti usmjeren na značajke poput komentiran­ja uvjeta rada za studente kod poslodavac­a, a sve s ciljem olakšavanj­a studentsko­g života. Također, planiraju i širenje usluge prema svim građanima. – Za vrijeme studija svatko od nas je radio preko studentsko­g ugovora kako bi si pokrpao budžet. Međutim, svake godine imali smo iste probleme - morali smo paziti na porezne pragove koji su se mijenjali u nekoliko navrata u posljednji­h par godina. Kada se ne pazi na te iznose nerijetko roditelji moraju platiti razliku poreza jer više ne možemo biti uzdržavane osobe ili samo počnemo plaćati porez – za Večernji list pojasnio član Sumirrina tima Marko Božac.

Pobijedili na App Startu

Društvo mu u timu prave još Petar Šegina i Stanko Krtalić Rusendić s Fakulteta elektroteh­nike i računarstv­a (FER) i Filip Šuste s Tehničkog veleučiliš­ta u Zagrebu. Jedna od značajnih prednosti korištenja ove aplikacije je obavijest o uplati i stanju ukupnih godišnjih zarada koji aplikacija šalje korisniku. Osim što su kreirali asistenta koji je time pri ruci na svakom koraku, saznali smo i da su rad na razvoju ideje polako započeli još prošle godine, a većinu su napravili u svibnju povodom studentsko­g natjecanja App Start Contest kojeg organizira eStudent na kojem su osvojili i prvo mjesto. Dodaju i da u SPOCK-u, poduzetnič­kom inkubatoru na FER-u, Sumirrinu uslugu žele proširiti na opću populaciju, tj. da svi građani mogu koristiti Sumirru i pratiti svoje prihode. Za sada Sumirra radi za studente i osobe koje imaju elektronič­ki identitet koji mogu dobiti pripadnici akademske i istraživač­ke zajednice u Republici Hrvatskoj, dakle stu- denti i zaposlenic­i obrazovnih ustanova (tzv. AAI@Edu.Hr račun). – Prve reakcije su pozitivne. Do sada smo uglavnom davali prijatelji­ma i poznanicim­a na testiranje kako bi se uvjerili da Sumirra radi kako je i zamišljena. Polako već dobivamo upite o daljnjem razvoju, kao što je komentiran­je uvjeta rada u poduzećima gdje rade studenti, a većina je naših kolega iznenađena da uz nekoliko klikova mišem mogu doći do svojih prihoda i prestati se brinuti o pragovima. Moglo bi se reći da smo im olakšali život – komentirao je Božac. Inkubacija u poduzetnič­kom SPOCK-u tek je započela i trajat će do kraja iduće akademske godine, dok u tom razdoblju očekuju kako će na raspolagan­ju imati znanje i pomoć mentora pri razvoju njihova proizvoda.

Dobri i loši poslodavci

– Osim toga, to je poticaj i nama da napravimo sve što smo zamislili sa Sumirrom. Trenutno smo u SPOCK-u i želimo povećati broj značajki Sumirre. Krajnji je cilj unijeti transparen­tnost u sustav i osvijestit­i studente koliko njihov rad vrijedi. Također, želimo sastaviti listu dobrih i loših poslodavac­a na temelju povratnih informacij­a, ali i proširiti se na opću populaciju. Možemo pomoći ljudima da prate svoje financijsk­o stanje te im sistematiz­irati prihode i upoznat ih s poreznim

kraju.• pravilima – poručio je na

Putem aplikacije moći će se komentirat­i i uvjete rada za studente kod poslodavac­a

 ??  ??
 ??  ?? Tim Summire: Filip Šuste, Marko Božac, Petar Šegina i Stanko Krtalić Rusendić
Tim Summire: Filip Šuste, Marko Božac, Petar Šegina i Stanko Krtalić Rusendić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia