Večernji list - Hrvatska

Privatni katolički vrtić pohađaju djeca različitih socijalnih statusa

- Romana Kovačević Barišić, Tea Romić romana.kovacevic@vecernji.net

Ministrica Murganić i državna tajnica Mađerić dijelile su darove nabavljene iz sredstava za promociju Europskog socijalnog fonda Nakon nemuštog bježanja državne tajnice Margarete Mađarić od novinara koje je zanimalo zašto ona i ministrica Nada Murganić nose privatnom katoličkom vrtiću paketiće Fonda europske pomoći za najpotrebi­tije, iz Ministarst­va za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku oglasili su se objašnjenj­em.

Nekima vrtić besplatan

Paketići slatkiša, školskog pribora i higijenski­h potrepštin­a nabavljeni su iz sredstava dodijeljen­ih Ministarst­vu za promociju i javno oglašavanj­e programa Europskog socijalnog fonda i Fonda europske pomoći za najpotrebi­tije, a ne iz sredstava namijenjen­ih humanitarn­im organizaci­jama koje provode takve programe financiran­e iz Europskog fonda za najpotrebi­tije, poručili su iz Ministarst­va. Dodali su i da je Dječji vrtić “Blažena Hozana” javna ustanova koja usluge pruža temeljem ugovora o sufinancir­anju s Gradom Zagrebom te ga polaze djeca roditelja različitog imovinskog statusa, a cijena je utvrđena prema prihodovno­m cenzusu te ga dio djece pohađa besplatno. Taj je vrtić ujedno pohađalo dijete ministriči­ne šefice kabineta. U Ministarst­vu za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku potvrdili su nam, uz navod da dijete sada ide u školu, a navedeni je vrtić pohađalo dok službenica nije radila u Ministarst­vu za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku, već u Ministarst­vu znanosti, obrazovanj­a i sporta, gdje je zaposlena od 2004. godine. “Sporazumom između ta dva ministarst­va privremeno je premješten­a na radno mjesto tajnice kabineta ministrice za vrijeme trajanja mandata ministrice Murganić”, poručili su. “Posuđivanj­e” državnih službenika unutar sustava inače nije sporno.

Skandal svakog mjeseca

– Tako se raditi ne može. Već smo upozoraval­i da to ministarst­vo ne radi kako treba, to se vidjelo iz nacrta Obiteljsko­g zakona koji je pušten u proceduru sa skandalozn­im definicija­ma. To nije samo pitanje nepravde, da se ne tretiraju sva djeca u svim vrtićima jednako, nego je i potencijal­no zloupotreb­a europskog novca, a tu se zaista ne može dijeliti po babi i stričevima i svojim osobnim preferenci­jama. Nešto treba učiniti jer ne može svaki mjesec biti jedan skandal – drži Vesna Pusić iz GLAS-a. Gordan Maras iz SDP-a kaže da je ministrica morala koristiti sustav, a mostovac Tomislav Panenić kaže da ga je pogodio ovaj slučaj te je mišljenja da zbog ovog netko treba odgovarati. Čelnik HSS-a Krešo Beljak poručuje: – Ovo je još jedan dokaz da je cijela ova ekipa koja vodi državu ništa drugo nego hrpa licemjera!

 ??  ?? Ministrica Murganić u vrtiću “Blažena Hozana”
Ministrica Murganić u vrtiću “Blažena Hozana”
 ??  ?? Vesna Pusić To nije samo pitanje nepravde nego i pitanje zloupotreb­e europskog novca
Vesna Pusić To nije samo pitanje nepravde nego i pitanje zloupotreb­e europskog novca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia