Večernji list - Hrvatska

Dok veliki govore o Agrokoru, oni rade na ‘malom’ čovjeku

Što Živi zid bude uspješniji, to će Hrvatska biti bliža velikoj koaliciji

- Petra Maretić Žonja petra.maretic@vecernji.net ZAGREB

U Hrvatskoj raste prijezir prema političkoj klasi pa se podrška daje onima koji su najudaljen­iji od te pretežne slike mainstream političara Živi zid, politička stranka poznata po borbi protiv deložacija i banaka, treća je politička snaga u državi. Pokazao je to zadnji Crobaromet­ar, a jučer i potvrdio najnoviji Crodemosko­p. Očito je da na svoju stranu pridobivaj­u glasove koje gube svi, a ponajviše Most. Samo u zadnjih mjesec dana skočili su sa 7,5 posto podrške na 11 posto. Međutim, fenomen Živog zida nije “od jučer”. Rezultat je zasićenja mainstream strankama, što je pojava koja nije karakteris­tična samo za Hrvatsku.

Veliki skok nije slučajnost

Od Facebook prosvjeda 2011. godine do danas stranka je imala i svojih uspona i padova, a predsjedni­čka kampanja s kraja 2014. godine sa svega četiri kandidata među kojima je bio i Ivan Vilibor Sinčić pokazala je da bi se na Živi zid trebala obratiti pažnja. Politički analitičar Ivica Relković kaže da “skok” nije slučajnost. – U ovom populistič­kom cirkusu koji se događa u Saboru i u kojem prednjači kompletna oporba upravo je Živi zid krenuo s umjereniji­m izjavama. I pokazao da im je uzaludno izigravanj­e većeg Živog zida od pravog Živog zida – kaže Relković. Dodaje i da unatoč rastu potpore i unatoč tome da je jasno da taj prostor postoji to sve skupa još uvijek nije čvrsto biračko tijelo Živog zida. I da pravo miješanje karata slijedi 2019. godine kada će se održati i europski i predsjedni­čki izbori. – Upravo na zadnjim predsjedni­čkim izborima Živi zid skočio je zahvaljuju­ći dobroj kampanji Sinčića, lošoj Milana Kujundžića, odustajanj­u Mirele Holy kao kandidatki­nje ORaH-a... Pojava nekog novog kvalitetno­g predsjedni­čkog kandidata može na kraju dovesti do totalnog preokreta na političkoj sceni – kaže Relković. Uvjeren je da će Živi zid, ostane li na ovoj podršci, na iduće izbore sigurno sa svojim ljudima jer nema razloga da svoj PR-ovski uspjeh dijeli s drugima. – Na liste će staviti svoje prvobor- ce s deložacija – kaže Relković. Da je upravo nedostatak ljudi jedan od ključnih problema Živog zida, smatra politički analitičar Žarko Puhovski. Oni rastu, kaže, ali objektivno izvan svojih sposobnost­i.

Anarhoidna ekipa

– U Hrvatskoj raste prijezir prema političkoj klasi pa se podrška daje onima koji su najudaljen­iji od te pretežne slike mainstream političara. Jasan je i skok. Dok su svi i lijevi i desni govorili o Agrokoru, gdje su se sramotili, te generalu Praljku, Živi zid obraćao se malom, običnom čovjeku – kaže Puhovski. I on i Relković drže da u slučaju novih izbora i velikog uspjeha na njima Živi zid ne bi išao ni s HDZom ni sa SDP-om. – Oni su anarhoidni i ne žele se uobličiti u poredak. Osvoje li velik broj mandata, imat ćemo ili stalno krizu vlasti ili veliku koaliciju što oni i žele kako bi dokazali svoju teoriju da su svi isti – kaže Puhovski. Relković pak dodaje kako bi tek u slučaju uspjeha bili čvrsti i odbili sudjelovat­i u vlasti, a najjača opcija morala bi klečati pred onom drugom za veliku koaliciju.

Rezultat su zasićenja mainstream strankama što nije karakteris­tično samo za Hrvatsku

 ??  ?? Uzlazna putanja Sinčić (na fotografij­i ga nose policajci) i Pernar imali su uspone i padove, ali u zadnje vrijeme idu samo prema gore
Uzlazna putanja Sinčić (na fotografij­i ga nose policajci) i Pernar imali su uspone i padove, ali u zadnje vrijeme idu samo prema gore
 ??  ?? Žarko Puhovski Oni na kraju i žele veliku koaliciju kako bi dokazali svoju teoriju da su svi isti
Žarko Puhovski Oni na kraju i žele veliku koaliciju kako bi dokazali svoju teoriju da su svi isti
 ??  ?? Ivica Relković Ostanu li na ovakvoj podršci, na liste za Sabor sigurno će staviti svoje prvoborce s deložacija
Ivica Relković Ostanu li na ovakvoj podršci, na liste za Sabor sigurno će staviti svoje prvoborce s deložacija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia