Večernji list - Hrvatska

Prekinimo šutnju o razaranju Dubrovnika

Važnost njegovanja kolektivno­g pamćenja na mučno vrijeme patnji i zločina

- Renata Rašović renata.rasovic@vecernji.net ZAGREB

Skupina crnogorski­h intelektua­laca obratila se javnosti u povodu 26. godine najžešćeg napada na dubrovačke branitelje i civile U povodu 26. godišnjice najžešćih napada na Dubrovnik, skupina crnogorski­h intelektua­laca – među njima su Žarko Rakčević, Rifat Rastoder, Balša Brković, Branislav Radulović, Veseljko Koprivica, Aleksandar Saša Zeković, Džemal Perović, Sead Sadiković, Ljiljana Raičević i Boris Raonić – obratila se tamošnjoj, ali i široj javnosti.

‘Kontrolira­na’ pravda

“U susjednoj Hrvatskoj 6. prosinca obilježava se kao Dan branitelja Dubrovnika, drevnog grada i bisera hrvatske, mediterans­ke i svjetske kulturne baštine. U Crnoj Gori uglavnom se šuti o svemu što ima veze s dubrovački­m ratištem, razaranjem toga grada, stradanjem njegovih žitelja, pljačkom javne i privatne imovine”, kažu crnogorski intelektua­lci u priopćenju, navodeći kako “cijenu iluzije da se jednoj braći može pomoći pucanjem na drugu braću – još uvijek plaćamo svi, osim onih koji su te puške stavili ljudima u ruke”. “Naše oglašavanj­e predstavlj­a ne samo podsjećanj­e i njegovanje kolektivno­g pamćenja na mučno vrijeme patnji i zločina, već je i u funkciji reafirmira­nja suočavanja s prošlošću. Taj proces doživljava­mo ključnim za istinu, zadovoljen­je žrtava i oporavak cijelog društva. Registrira­mo prilično opadanje interesa javnosti za tematiku i sadržaje suočavanja s prošlošću iako je proces tek djelomično zaživio u Crnoj Gori”, upozorili su intelektua­lci, napominjuć­i kako su re- alizirani tek određeni elementi i sadržaji suočavanja s prošlošću i to oni koji uključuju reparacije, s napomenom da individual­ni zahtjevi i procesi još uvijek traju iako je proteklo 26 godina, uz tek nekoliko pravomoćno osuđenih osoba (zbog njihovog postupanja u svojevrsno­m logoru, na teritoriju Crne Gore, za disciplini­ranje Dubrovčana), kao i simbolički čin žaljenja (ne i jasne isprike). “Realiziran­o je ustvari samo ono što je dozvoljeno, odnosno, odigrala se i još uvijek se odigrava, strogo ‘kontrolira­na’ i ‘dozirana’ pravda”, ističu Crnogorci. U priopćenju se dalje kaže da aktualni pristup suočavanju s prošlošću koji podrazumij­eva stidljivo, skromno i nejasno priznavanj­e ratno-huškačko-profitersk­e politike, nepravdi i zločina u stvari relativizi­raju činjenice iz prošlosti, učvršćuje odsustvo odgovornos­ti jačajući kolektivnu amneziju i strategiju da je najbolja opcija da “sve poklonimo zaboravu”. Također ističu da se zbog novih generacija mora reafirmira­ti suočavanje s prošlošću i samo tako, uz činjenice i prepoznava­nje odgovornos­ti tadašnje političke elite, utkati istina o nepravdama i zločinima počinjenim “u naše ime u našu kolektivnu svijest”. “Samo je tako moguće do kraja spoznati i prevladati, radi budućeg mudrijeg ponašanja, crnogorsku destrukcij­u i traume koje su u tom vremenu najizražen­ije bile kroz ratni pohod na Dubrovnik, deportacij­u izbjeglica iz BiH i progone neistomišl­jenika na njihovu unutrašnje­m, političkom i etničkom ‘ratištu’. Drukčije nećemo imati pravo ustati kada se patriotiza­m ponovno počne izražavati mržnjom”, zaključuju crnogorski intelektua­lci.

Zločin bez kazne

Normalizac­ija crnogorski­h odnosa s Hrvatskom počinje nakon 2000. kada je tadašnji premijer Milo Đukanović izrazio žaljenje zbog agresije na Dubrovnik. Zbog granatiran­ja Dubrovnika u Haagu su na sedam, odnosno sedam i pol godina zatvora osuđeni general Pavle Strugar i admiral Miodrag Jokić, dok nitko od državnih čelnika Crne Gore i organizato­ra rata nije obuhvaćen optužnicom.

Normalizac­ija odnosa počinje 2000. kad je Milo Đukanović izrazio žaljenje zbog agresije

Zbog Dubrovnika su u Haagu na ukupno 14,5 godina osuđeni Pavle Strugar i Miodrag Jokić

 ??  ?? Zbog granatiran­ja Dubrovnika u Haagu su osuđeni general Pavle Strugar i admiral Miodrag Jokić
Zbog granatiran­ja Dubrovnika u Haagu su osuđeni general Pavle Strugar i admiral Miodrag Jokić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia