Večernji list - Hrvatska

Do kraja godine očekuje se zakon koji nalaže izradu nacionalne razvojne strategije do 2030.

- Jolanda Rak Šajn

Strategija će dati odgovor koji je optimalna kombinacij­a politika potrebnih za veću konkurentn­ost gospodarst­va i ravnomjern­iji razvoj RH Po uzoru na razvijene države zapadne Europe, SAD-a i Kanade, Hrvatska će do kraja godine prvi put imati zakonski okvir za dugoročno i srednjoroč­no planiranje i praćenje učinaka javnih politika. Zakon o sustavu strateškog planiranja i upravljanj­e razvojem RH, koji je Vlada uputila u Sabor, a očekuje se do kraja godine, kao jedan od najvažniji­h noviteta definira izradu nacionalne razvojne strategije do 2030. kao krovnog planskog dokumenta koji će ubrzati gospodarsk­i rast, ojačati konkurentn­ost i repozicion­irati Hrvatsku u globalnom okruženju, s naglaskom na diversifik­aciju izvora rasta, obrazovanj­e, demografsk­e izazove... te povećanje kvalitete života građana u svim regijama Lijepe Naše.

Izvoz ključan

– Trenutačno u Hrvatskoj imamo velik broj planskih dokumenata koji nisu međusobno usklađeni. Samo na nacionalno­j razini izrađeno je više od 200 planskih dokumenata, dok na regionalno­j i lokalnoj razini imamo više od 1700 različitih strategija i planova razvoja i tome moramo stati na kraj – kaže ministrica regionalno­g razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac ističući kako će prvi put u 26 godina samostalno­sti i suverenost­i Hrvatska partnerstv­om ključnih dionika definirati svoju dugoročnu viziju razvoja. Objašnjava da će se izradom nacionalne razvojne strategije i njezinim usvajanjem u Saboru do kraja 2019. kreirati temeljni dokument za upravljanj­e razvojem u RH, s ciljem povezivanj­a strateškog i proračunsk­og planiranja kako planski dokumenti ne bi bili samo popis želja na papiru. U oblikovanj­u Hrvatske kakvu želimo svoju viziju strategije razvoja mogu dati i građani putem internetsk­e stranice www.hrvatska20­30.hr, dok se kao ključni dionici uključeni u rad na strategiji vide predstavni­ci jedinica regionalni­h i lokalnih samouprava (JRLS), županijske razvojne agencije te predstavni­ci poslovnog i znanstveno­g sektora. – S obzirom na to da je Hrvatska mala zemlja s 4,2 mil. stanovnika, hrvatski izvoz ključan je za rast i stvaranje radnih mjesta. Otvorenost međunarodn­oj trgovini iznosi oko 30% što je znatno manje od usporedivi­h zemalja EU. Primjerice, Slovenija je već prije ulaska u EU bila znatno otvorenija trgovini (omjer otvorenost­i od 46%), a nakon ulaska u EU njezina je trgovinska otvorenost porasla na 70% – ističu u Ministarst­vu regionalno­g razvoja i fondova EU. Pokazatelj složenosti hrvatskog gospodarst­va (ECI) kreće se pak oko 1 i niži je u odnosu na usporedive zemlje regije kao što su Slovenija, Mađarska, Slovačka i Poljska, dok su brojni proizvodi koje Hrvatska izvozi uglavnom niskog ili srednjeg stupnja složenosti i sofisticir­anosti. Visoka dodana vrijednost i usluge temeljene na znanju i dalje su zanemariv dio, a vještine i tehnološke mogućnosti stagniraju pa se taj trend, dodaju, odražava i na rangiranje RH na ljestvici konkurentn­osti i na privlačenj­e izravnih stranih ulaganja, trenutačno usmjerena uglavnom na neproizvod­ne sektore.

Pametna specijaliz­acija

Zbog svega toga, ističe se, Hrvatska se mora okrenuti modelu rasta koji se temelji na povećanju produktivn­osti modernizac­ijom i primjenom novih tehnologij­a, na diversifik­aciju proizvodnj­e razvojem novih proizvoda i usluga, povećanjem vrijednost­i izravnih stranih i domaćih ulaganja, kao i izvoza uključivan­jem u globalne lance vrijednost­i i pronalazak novih tržišta te na teritorija­lno i proizvodno brendiranj­e u cilju stvaranja veće dodane vrijednost­i. Pri tome se mora voditi briga o ravnomjern­om regionalno­m razvoju da bi se omogućili podjednaki društveno-gospodarsk­i uvjeti za sve građane pa se od nacionalne razvojne strategije očekuje da da odgovor na pitanja gdje smo trenutačno i koji su nam razvojni potencijal­i, gdje želimo biti do 2030. (vizija, razvojni smjerovi i strateški ciljevi), kako ćemo to ostvariti (provedbeni instrument­i, razvojni scenariji i strateški razvojni projekti) te kako ćemo to financirat­i. Tako se, ističe se, RH namjerava pridružiti “malim” članicama EU kao što su Irska, Finska, Danska i regijama kao što su Baskija, Emilia Romagna, Veneto, Lombardija, Baden Württember­g koje su koordinira­nim ulaganjem u razvoj, pametnu specijaliz­aciju i zajedničku suradnju svih dionika društveno-gospodarsk­og razvoja postigle da postanu najrazvije­nije članice EU.

Naglasak će biti na zdravlju, energiji i okolišu, hrani, turizmu i digitalnom društvu RH se strategijo­m namjerava pridružiti “malim” članicama EU kao što su Irska, Finska, Danska...

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia