Večernji list - Hrvatska

Za ubojstvo poduzetnik­a dobio 40 godina zatvora

Uz Davora Čizmoka na 21 godinu zatvora osuđen je i Damir Handanović jer je naručio ubojstvo Pere Martića

- Suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

Dvojac je uhićen u srpnju 2013. i oslobođen 2014. U pozadini zločina, kažu tužitelji, bio je Martićev Automat klub City te posao s aparatima Suzana Lepan Štefančić Davor Čizmok osuđen je na maksimalni­h 40 godina zatvora zbog ubojstva poduzetnik­a Pere Martića i prijatelji­ce mu Jadranke Modrić u ožujku 2004. godine u bivšem Hotelu Turist u Osijeku. Damiru Handanović­u izrečena je 21 godina zatvora jer je, kako se tereti, naručio Martićevo ubojstvo, “za neutvrđen iznos novca”. Jadranka Modrić bila je, vjeruje se, na krivom mjestu u krivo vrijeme – hice u nju, po optužnici, Čizmok je ispalio da prikrije zločin.

Ključni iskaz

Nepravomoć­na je to presuda Županijsko­g suda u Osijeku, u ponovljeno­m postupku, a prvi su put, 2014., oslobođeni. Čizmok je u sudnicu, tako, ušetao kao slobodan čovjek, a iz nje je s lisičinama odveden u zatvor. Handanović se nije pojavio na izricanju presude, no sam se javio na sud tri sata poslije te je zatvoren. Devet godina tapkala je policija u mraku pokušavaju­ći posložiti kockice krvavog obračuna koji se zbio ravno preko puta zgrade policijske uprave. Dvojac je uhićen u srpnju 2013. godine. U pozadini zločina, navode tužitelji, bio je Martićev Automat klub City te posao s aparatima za igre na sreću, koje je Handanović htio preuzeti. Dok su tajno praćeni, snimljeno je čak 20.000 razgovora, u kojima se čuje glas više od 570 osoba. Ključni je, pak, iskaz Igora Vukovića, kojemu se Čizmok, kako je ovaj tvrdio, svojedobno povjerio. Za razliku od prethodnog­a, novo sudsko vijeće povjeroval­o je Vukovićevu. Iskaz mu je reproducir­an, nije ponovno ispitan jer je dvije godine u bijegu, a na tjeralici za njim piše “naoružan i opasan”. Gonilo ga se zbog malverzaci­ja s nekretnina­ma te šverca svinja, a njegov dosje isticale su i obrane Handanović­a i Čizmoka, tvrdeći da Vuković lažnim svjedočenj­em želi sebi osigurati bolju poziciju. – On jest ključni svjedok, ali njegov iskaz potvrđuju i drugi svjedoci – obrazložio je sudac Darko Krušlin. Podsjetio je potom na iskaz Borisa Karamarka, inače policajca, koji je svjedočio da mu je Čizmok svojedobno rekao kako će Vuković, “ako mu ne vrati novac, završiti kao onaj u Turistu”. – Karamarko ga je potom, ispričao je, pogledao, na što je Čizmok rekao: “Što misliš, tko je to učinio?”. Karamarko ga je pitao “Nisi valjda ti?”, a on se, naveo je svjedok, kiselo nasmiješio i rekao: “Kreten s ljubavnico­m” – iznio je sudac. Podsjetio je i na snimljeni razgovor Čizmoka i Vukovića, nakon što je na automobilu Vukovićeve djevojke ostavljena prijeteća poruka da “drži jezik za zubima”.

“Nemam savjesti”

– Čizmok mu govori: “Prcko (Handanović, nap.a.) je pustio priču da si druker, to ti je netko iz Osijeka ostavio”. Oni, dakle, točno znaju o čemu pričaju, ne govore o ribolovu – rekao je Krušlin. Sudac je istaknuo i komunikaci­ju u kojoj Vuković pita Čizmoka: “Je l’ se ti nikad ne sjetiš Pere?”, a kad ovaj odgovori “ne”, pita ga dalje: “Kako možeš isključiti mozak” te: “Gdje ti je savjest?” “Ja to nemam, nisam nikada ni imao”, kaže na to Čizmok. – Dugo nisam vidio ovakvo natezanje dokaza na stranu optužbe – komentirao je Handanović­ev branitelj Radan Kovač. – Očekivali smo drukčiji ishod, s obzirom na kvalitetu dokaza – nadovezao se Miroslav Šatlan, koji brani Čizmoka. Najavljuju žalbe.

Čizmok je u sudnicu jučer ušetao kao slobodan čovjek, a izašao s lisičinama

 ??  ?? Devet godina tapkala je policija u mraku pokušavaju­ći posložiti kockice krvavog obračuna koji se zbio ravno preko puta zgrade policijske uprave.
Devet godina tapkala je policija u mraku pokušavaju­ći posložiti kockice krvavog obračuna koji se zbio ravno preko puta zgrade policijske uprave.
 ??  ?? Sudac Darko Krušlin podsjetio je tijekom ponovljeno­g suđenja na iskaz policajca Borisa Karamarka
Sudac Darko Krušlin podsjetio je tijekom ponovljeno­g suđenja na iskaz policajca Borisa Karamarka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia