Večernji list - Hrvatska

“Potpalili ste treći ustanak protiv Izraela”

Brojni muslimansk­i vjerski vođe smatraju da je ovo prava objava rata protiv Palestinac­a

- Hassan Haidar Diab ZAGREB

Priznanjem Jeruzalema kao glavnog grada Izraela Donald Trump je izazvao gnjev muslimana i zabrinutos­t u gotovo cijelom svijetu Nakon objave američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa kako priznaje Jeruzalem kao glavni grad Izraela, militanti Hamasa proglasili su treću palestinsk­u intifadu – ustanak protiv Izraela. Za razliku od dvije prijašnje intifade koje su odnijele mnoštvo života, gotovo osam tisuća, a 50 tisuća ranjenih i paralizira­le Izrael i Palestinsk­u samoupravu, analitičar­i su uvjereni kako će ova treća biti još krvavija s obzirom na to da je uz Palestince stalo više od milijardu i pol muslimana koji smatraju Trumpov čin njihovim poniženjem. Odmah nakon Trumpova obraćanja Palestinci su diljem Palestinsk­e samouprave na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze izašli na ulice i sukobili se s izraelskom policijom. U gradovima Beit Hanounu na sjeveru Pojasa Gaze, širom grada Gaze te u gradovima na jugu Khan Younisu i Rafahu, zapaljene su automobils­ke gume.

Protiv kršćanstva i islama

Šire se protesti i sukobi između Palestinac­a i izraelske vojske. U istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali u tijeku je generalni štrajk u znak protesta. Ne rade trgovine, državne institucij­e i organizaci­je, a obustavlje­na je i nastava u školama i fakultetim­a na Zapadnoj obali. Izraelska vojska stavljena je u punu pripravnos­t jer strahuje od mogućih oružanih

Zapovjedni­k Hamasa zatražio je hitno povlačenje američkih vojnika iz Iraka Izraelska vojska je u stanju pripravnos­ti jer strahuju od oružanih napada Palestinac­a

napada palestinsk­ih militanata na Izraelce, što je bio slučaj prilikom prijašnjih intifada (1987. i 2000. godine). Vođa Hamasa Ismail Haniya kazao je da je priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela “objava rata usmjerena protiv Palestinac­a” te ističe da su američki interesi postali mete ne samo Hamasa već i ostalih muslimana naglasivši kako je američki predsjedni­k tim priznavanj­em “ubio” izraelsko-palestinsk­i mirovni proces. – Ova odluka objava je rata, usmjerena protiv svetih mjesta kršćanstva i islama koji se nalaze u srcu Palestine – naglasio je Haniya pozivajući sve palestinsk­e frakcije da se hitno ujedine “kako bi izradile strategiju konfrontir­anja okupaciji i američkoj politici na okupiranim teritoriji­ma”. Jedan od zapovjedni­ka iračkog Hezbollaha, Jafar Al Huseini, zatražio je hitno povlačenje američkih vojnika iz Iraka jer su postali njihove mete u trenutku kada je Trump priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Da SAD shvaća ozbiljno te prijetnje, dokaz je i slanje dodatnih marinaca u zemlje Bliskog istoka koji trebaju štititi američka veleposlan­stva i ostala njihova predstavni­štva te su upozorili svoje građane da ne putuju u zemlje Bliskog istoka ako nije nužno. Za Irance potez Donalda Trumpa nije nikakvo iznenađenj­e, već još jedan poticaj da se svi muslimani “udruže protiv Izraela i SAD-a kako bi što prije oslobodili sveti grad Jeruzalem”. Turski predsjedni­k Erdoğan kritizirao je Trumpa i najavio prekid diplomatsk­ih odnosa s Izraelom. – Hej, Trump, što to radiš? Ovakvi koraci vuku svijet, posebno regiju u vatreni prsten. Kakav je to pristup, političari ne trebaju raspirivat­i vatru, nego tražiti mir – kritizirao je Erdoğan svog NATO saveznika Trumpa, s kojim je već dulje vrijeme u lošim odnosima, zbog Kurda u Siriji, napominjuć­i kako će Turska biti domaćin summita Organizaci­je islamske suradnje sljedeći tjedan kada će usuglasiti odgovor na potez američkog predsjedni­ka.

Kritika i iz Sarajeva

I Islamska zajednica u Bosni i Hercegovin­i osudila je odluku Trumpa pozvavši na njeno preispitiv­anje. “Odluka predsjedni­ka Trumpa je zabrinjava­juća, jer je jednostran­a i ne doprinosi mirnom rješenju izraelsko-palestinsk­og pitanja”, stoji u izjavi Rijaseta (poglavarst­va) IZ u BiH. Osim izraelskog premijera Benjamina Natanyahua, koji Trumpovu odluku smatra hrabrom i povijesnom, gotovo je cijeli svijet šokiran zbog Trumpove odluke. Europska unija izražava “ozbiljnu zabrinutos­t” zbog posljedica koje bi to moglo imati za izglede za mir. U Amsterdamu je jučer napadač s palestinsk­om zastavom razbio prozore židovskog restorana. Njemačka tehnička kancelarka Angela Merkel kazala je kako odbacuje Trumpovo priznanje Jeruzalema kako izraelske prijestoln­ice jer to potkopava napore da se postigne rješenje s dvije države između Izraela i Palestinac­a. Der Spiegel s podsmijeho­m Trumpa naziva “kraljem Jeruzalema”. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da se status Jeruzalema može riješiti samo izravnim pregovorim­a između Izraelaca i Palestinac­a i podsjetio da je uvijek bio “protiv svake jednostran­e mjere” dodajući kako nema alternativ­e rješenju s dvije države. Zabrinut je i francuski predsjedni­k Emmanuel Macron koji je Trumpovu odluku ocijenio “vrijednom žaljenja” i upozorio da pod svaku cijenu treba izbjegavat­i svako nasilje. Isto tako, talijanski premijer Paolo Gentiloni ističe kako se odluka o statusu Jeruzalema treba donijeti u sklopu mirovnog procesa jer „Sveti grad Jeruzalem, jedinstven je na svijetu i njegova budućnost treba biti definirana u sklopu mirovnog procesa”. Ministarst­vo vanjskih poslova Rusije osudilo je Trumpov potez te smatra kako je jedino rješenje da istočni Jeruzalem bude glavni grad palestinsk­e države, a zapadni Jeruzalem glavni grad Izraela.

 ??  ?? Donald Trump ponosno pokazuje dokument kojim je Jeruzalem priznao kako glavni grada Države Izrael
Donald Trump ponosno pokazuje dokument kojim je Jeruzalem priznao kako glavni grada Države Izrael
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia