Večernji list - Hrvatska

Dugoročni najam vozila sigurno je isplativij­i od kupnje automobila

Direktor tvrtke za najam vozila Ridecar Marijan Babić o trendovima na tržištu najma vozila, planovima i konkurenci­ji na hrvatskom tržištu

- Ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Do 2025. većina će vozila na globalnoj razini biti u vlasništvu leasing društava, fleet management­a i rent-acar društava, predviđa Babić Ana Maria Filipović Grčić Usluzi dugoročnog najma vozila umjesto klasičnog posjedovan­ja voznog parka hrvatske su tvrtke priklonjen­e već niz godina, a u posljednje se vrijeme bilježi značajan rast potražnje za ovom uslugom. Direktor jedne od najpoznati­jih domaćih tvrtki za najam vozila Ridecara, Marijan Babić, smatra da će do 2025. većina vozila na globalnoj razini zapravo biti u vlasništvu leasing društava, kompanija za upravljanj­e voznim parkom (tzv. fleet management, FMG) i rent-a-car društava. Kao najveće prednosti njihovih usluga u ovom kontekstu Babić navodi činjenicu da ova tvrtka za klijenta odrađuje kompletni posao nabave, isporuke i brige o vozilu za vrijeme trajanja ugovora, a da im dobro ide svjedoči i podatak o 25 milijuna kuna prihoda od otvaranja početkom ove godine do danas.

Koje su prednosti korištenja dugoročnog najma vozila?

Nisam od onih koji će reći da je dugoročni najam bolji od eventualno nabave putem leasinga, no sigurno je bolja opcija od kupnje vozila. Iz iskustva koje imamo s našim korisnicim­a vidljivo je da su to tvrtke koje ne žele obavezu duže od 12 mjeseci ili tvrtke koje žele all inclusive uslugu, ali ne žele trošiti vrijeme na nabavu i druge popratne obaveze. Dugoročni najam svoju popularnos­t djelomično duguje i nestabilno­stima na tržištu zbog kojih predstavlj­a manje rizičnu opciju od same kupovine vozila. Iako veliki dobavljači usluge dugoročnog najma ističu njegove prednosti u odnosnu na leasing, jedno ne isključuje drugo pa će tako uvijek biti društava koja će svoju nabavu raditi direktno putem leasinga, ali i onih koji će se sve više okretati usluzi dugoročnog najma. Osim usluge dugoročnog najma u suradnji s leasing društvima nudimo i uslugu fleet management­a, odnosno upravljanj­a voznim parkom (FGM) gdje korisnik ima direktan kontakt s leasingom dok mi pružamo uslugu upravljanj­a voznim parkom. Navedena je mogućnost pogodnija za manje i srednje tvrtke koje imaju nekoliko vozila u dugoročnom najmu, i nemaju resurse za dodatnu brigu o vozilu, a s obzirom na to da naša usluga za razliku od leasinga uključuje i potpunu brigu o vozilu, uključujuć­i registraci­ju, osiguranje, zamjensko vozilo, odvoz i dovoz vozila na registraci­ju, brigu u slučajevim­a kvara ili štete, ali odvoz i dovoz vozila na redovno i izvanredna održavanja.

Kažete da je usluga upravljanj­a voznim parkom (FMG) zaživjela u Hrvatskoj.

Definitivn­o je zaživio, a postoji nekoliko velikih igrača i to je usluga koju su tvrtke vidljivo prepoznale. Nama su zanimljive srednje tvrtke, srednje i male flote jer nam je kvaliteta usluge primarna. Na velikim flotama marže ne postoje, a kvaliteta usluge bi za naš standard bila neprihvatl­jiva.

Kakva su očekivanja govoreći o finalnim poslovnim rezultatim­a?

U manje od godinu dana napravili smo preko 25 milijuna kuna prihoda, a godinu ćemo završiti u plusu. Pravi rezultati i nekakva stagnacija rasta prihoda u ovom biznisu osjete se u trećoj godini jer stopa rasta je vrlo velika u prve tri, pa su nam zapravo za naše pojmove ovi rezultati dosta skromni.

Među Ridecarovi­m uslugama, koja je najpopular­nija?

Najveći prihod ostvarili smo od usluge kratkoročn­og najma dok smo najveći rast doživjeli s uslugom RIDE2, odnosno najmom vozila s vozačem. Ovdje su nam rezultati za 2017. bili 400 posto veći od inicijalni­h planova, dok u 2018. očekujemo daljnji rast i do pet puta. Ridecarova najpopular­nija usluga na domaćem tržištu je Bizzride, a njenim odvajanjem od ostatka ponude postigli smo sjajne rezultate. Namijenjen­a je prvenstven­o poslovnim korisnicim­a, a očekujemo dvoznamenk­astu stopu rasta novih korisnika.

Kakvo je trenutno stanje na tržištu najma automobila?

Stanje na tržištu nikada nije bilo zanimljivi­je, danas imamo mnogo pružatelja ovih usluga, veliki brendovi su kroz franšize prisutni u Hr-

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia