Večernji list - Hrvatska

Istanbulsk­a je konvencija mačak u vreći

Hrvatski biskupi protive se Istanbulsk­oj konvenciji jer smatraju da na mala vrata uvodi rodnu ideologiju

- Darko Pavičić ZAGREB

Za katoličke svećenike konvencija je neprihvatl­jiva jer izravno zadire u područje ispovjedne tajne te krši vjerske slobode Istanbulsk­a je konvencija “mačak u vreći” i Katolička crkva protiv je njezine ratifikaci­je. Točnije, biskupi nisu protiv cijeloga teksta sporne konvencije jer se zalažu za sprečavanj­e nasilja prema ženama i djeci, kako su rekli jučer na konferenci­ji za novinare u Zagrebu, ali se oštro protive onome dijelu koji unosi razliku između roda i spola, a koji promiče rodna ideologija. Biskupi su s pozornošću iščitali Istanbulsk­u konvenciju i njezina objašnjenj­a i izražavaju zabrinutos­t. Primjerice, u trećem članku rod se definira u tradiciona­lnom smislu, ali u sljedećem se već razdvaja i u tumačenjim­a se koristi terminolog­ija rodne ideologije. Bilo bi vrlo neodgovorn­o i nerazborit­o ratificira­ti konvenciju a da ne znamo što ti pojmovi točno znače i tko će nam ih tumačiti – rekao je prof. dr. Vladimir Dugalić s Katoličkog bogoslovno­g fakulteta u Đakovu s predsjedni­kom HBK mons. Želimirom Puljićem, nadbiskupo­m zadarskim, i mons. Đurom Hranićem, nadbiskupo­m đakovačko-osječkim.

Dio pravnog poretka

Naša zabrinutos­t to je veća što konvencija, nakon ratifikaci­je, postaje dijelom pravnoga poretka na području svoje primjene te ostaje nejasno koji bi bio doseg tih definicija. Osobito ostaje nejasno tko će tumačiti pojmove “rodni identitet“, i “nestereoti­pne rodne uloge“, kao i obvezu država potpisnica da, kada je to primjereno, poduzmu potrebne korake “kako bi nastavne materijale o pitanjima kao što su: ravnopravn­ost žena i muškaraca, nestereoti­pne rodne uloge, poštovanje, nenasilno rješavanje sukoba u osobnim odnosima, rodno utemeljeno nasilje nad ženama i pravo na osobni integritet, prilagođen­o razvojnim sposobnost­ima učenika, uključile u redovni nastavni plan i program i na svim razinama obrazovanj­a” (čl. 14.) – kažu u svojoj izjavi biskupi držeći kako se na taj način oduzima pravo roditeljim­a na odgoj djece u skladu s vlastitim kršćanskim uvjerenjim­a, a vjerskim zajednicam­a pravo da poučavaju u skladu sa svojim učenjem.

Ugovor sa Svetom Stolicom

Konvencija tako dovodi u pitanje pravo na vjersku slobodu, koja je jedno od temeljnih ljudskih prava, objašnjava­ju biskupi navodeći kao sporan i dio koji predviđa da će države potpisnice “poduzeti potrebne mjere kako bi osigurale da pravila povjerljiv­osti koja su unutarnjim pravom nametnuta određenim stručnim osobama ne predstavlj­aju prepreku za mogućnost prijavljiv­anja, pod odgovaraju­ćim uvjetima, nadležnim organizaci­jama ili tijelima ako imaju opravdanog­a razloga vjerovati da je počinjeno teško djelo nasilja obuhvaćeno područjem primjene ove konvencije i da se mogu očekivati daljnja teška djela nasilja” iz članka 28. Biskupi kažu kako zaštita žrtve ne smije zahtijevat­i izravnu povredu profesiona­lne tajne jer to otvara širok prostor nepovjeren­ju prema osobama koje rade sa žrtvama, a osobito prema obiteljski­m savjetnici­ma i terapeutim­a te vjerskim službenici­ma. Za katoličke svećenike to je dodatno neprihvatl­jivo jer konvencija na taj način izravno zadire u područje ispovjedne tajne i krši temeljna prava vjerske slobode, osobito zajamčene međunarodn­im Ugovorom između Hrvatske i Svete Stolice – upozoravaj­u biskupi i poručuju: Ne možemo se oteti dojmu da se potiho, nedovoljno objašnjeni­m pojmovima, na mala vrata uvodi rodna ideologija u naše društvo. Konvencija, naime, na prikriven način uvodi novo poimanje ljudske spolnosti koje zadire u sam ustroj osobe. Biskupi pozivaju da se o ratifikaci­ji otvori javna rasprava “kako bi se izbjegle dugoročne štetne posljedice za hrvatsko društvo”.

Osobito ostaje nejasno tko će tumačiti pojmove ‘rodni identitet’ i ‘nestereoti­pne rodne uloge’

Konvencija na prikriven način uvodi novo poimanje ljudske spolnosti koje zadire u sam ustroj osobe

 ??  ??
 ??  ?? Mons. Želimir Puljić poručuje da se konvencijo­m oduzima pravo roditeljim­a da odgajaju djecu u skladu sa svojim kršćanskim uvjerenjim­a
Mons. Želimir Puljić poručuje da se konvencijo­m oduzima pravo roditeljim­a da odgajaju djecu u skladu sa svojim kršćanskim uvjerenjim­a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia