Večernji list - Hrvatska

Cijene stanova u Zagrebu više su osam posto nego lani

1765 1000

-

Tržište nekretnina Prema novom istraživan­ju Njuškala u studenom, provedenom na uzorku od 160 tisuća aktivnih oglasa, cijene nekretnina u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu rasle su 2,3 posto. Cijene stanova u Zagrebu u posljednji­h su 12 mjeseci rasle gotovo 8 posto, dok su cijene kvadrata kuća rasle tek nešto više od 1 posto. Dubrovnik i Split i dalje su jedini veći gradovi u Hrvatskoj u kojima je kvadrat kuće skuplji od kvadrata stana, a Istarska županija bilježi prosječan godišnji rast cijena nekretnina od pet posto.

Dva susjedna kvarta

Prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosi 1765 eura, no cijene se znatno razlikuju po kvartovima. Tako, primjerice, cijena kvadrata stana na Vrbiku iznosi 1782 eura i u posljednji­h godinu dana zabilježil­a je rast od 2,84 posto. Za kvadrat stana na Jarunu morat ćete pak prosječno izdvojiti 1768 eura, što je gotovo 10 posto više u odnosu na isti mjesec lani. Prosječne cijene stanova na Laništu u prošlih 12 mjeseci rasle su 14,37 posto i sada ona iznosi 1695 eura, što je 75 eura više od prosječne cijene kvadrata stana na Trnju. Najpovoljn­ije prosječne cijene stanova kreću se nešto niže od 1000 eura po kvadratu i nalaze se u kvartovima Kozari put i Brezovica. Zanimljivo je usporediti dva susjedna kvarta, Sopot i Siget. Naime, u Sopotu prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1430 eura i u posljednji­h 12 mjeseci tamo je zabilježen rast od gotovo 7 posto. U susjednom Sigetu prosječna cijena stana niža je 87 eura.

U Splitu cijene i dalje rastu

Cijene kvadrata stanova i kuća u Dubrovniku su i dalje najviše u Hrvatskoj. Kvadrat kuće s dvorištem tamo prosječno iznosi 4590 eura i rastao je 12 posto u posljednji­h 12 mjeseci. Sličan rast bilježe i cijene stanova u Dubrovniku. Naime, tamo je prosječna cijena kvadrata stana 3164 eura. Drugi je na ljestvici gradova s najvišim cijenama nekretnina Split u kojem su cijene rasle gotovo 9 posto u godinu dana. Prosječna cijena kvadrata kuće u Splitu iznosi 2782 eura, a prosječna cijena kvadrata stana iznosi 2491 euro. I dalje su Dubrovnik i Split jedini veći gradovi u Hrvatskoj u kojima je kvadrat kuće skuplji od kvadrata stana. Već nešto sjevernije, u Šibeniku, prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1388 eura i za 174 eura viša je od prosječne cijene kvadrata kuće s dvorištem. Na istoku Hrvatske cijene nekretnina su najniže pa tako prosječna cijena kvadrata stana u Vinkovcima iznosi 723 eura, a kvadrat kuće s dvorištem tamo prosječno iznosi 511 eura.

 ??  ?? eura prosječna je cijena kvadrata stana u Zagrebu Dobra cijena Stanovi na Jarunu drže dobru cijenu već godinama eura po kvadratu iznosi cijena najjeftini­jih stanova u Zagrebu
eura prosječna je cijena kvadrata stana u Zagrebu Dobra cijena Stanovi na Jarunu drže dobru cijenu već godinama eura po kvadratu iznosi cijena najjeftini­jih stanova u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia