Večernji list - Hrvatska

Stvaramo blagdanski ugođaj u gradu, a postavili smo i klizalište u parku

Predsjedni­ca uprave koprivničk­og Komunalca Maja Hleb govori o pametnom i učinkovito­m gospodaren­ju otpadom te pripremama za ovogodišnj­i Advent

- Majda.mikulandra@poslovni.hr

U gradu su uveli i pametne spremnike sa solarnim napajanjem, Wi-Fi hotspotom i prešom za stješnjava­nje otpada Majda Mikulandra Koprivničk­i Komunalac dobitnik je nagrade EKO CROPAK za cjeloviti doprinos zaštiti okoliša, a 2016. godine dobili su priznanje Ministarst­va zaštite okoliša i prirode za projekt ‘Smart upravljanj­e za čisti okoliš’. Ova komunalna tvrtka primjer je kvalitetno­g upravljanj­a i sustavnog razvoja, posebice u segmentu odvojenog sakupljanj­a otpada. O uspjesima i planovima, razgovaral­i smo s predsjedni­com uprave Majom Hleb.

Na koje sve načine u Koprivnici upravljate otpadom i održavate čistoću grada?

- Grad Koprivnica je među prvima u Republici Hrvatskoj uspostavio sustav odvojenog prikupljan­ja otpada. Prije gotovo 15 godina, na području grada i prigradski­h naselja postavljen­o je 90 ‘zelenih otoka’ s 259 spremnika za odvojeno prikupljan­je staklene, metalne, papirne i plastične ambalaže, a početkom 2004. postavili smo reciklažno dvorište. Sanacija odlagališt­a Piškornica, u suradnji s Gradom i Fondom za zaštitu okoliša, završena je 2011. godine, a uloženo je 53,6 milijuna kuna. Iste godine izgradili smo i u funkciju stavili kompostišt­e i reciklažno dvorište za građevni otpad koji se obrađuje u korisnu sirovinu za građevinar­stvo i održavanje nerazvrsta­nih cesta. Proveli smo nekoliko pilot projekata, poput sakupljanj­a zelenog otpada na užem gradskom području i prikupljan­ja ambalažnog otpada od plastike. Uveli smo dvije mobilne aplikacije za građane - Zakrpaj.to kojom se prijavljuj­u komunalni problemi i ZelenKO koja sadrži kalendar o rasporedu odvoza plastike, papira i biorazgrad­ivog otpada te lokacijama zelenih otoka. Zajedno s Franjevačk­im svjetovnim redom iz Župe sv. Antuna pokrenuli smo humanitarn­u akciju prikupljan­ja otpadnih plastičnih čepova i poklopaca za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma iz Čakovca koji njihovom prodajom kupuju lijekove. Do sada je predano oko dva milijuna komada čepova. Tijekom 2014. godine nabavili smo 11.000 smeđih posuda i 500 kompostera za biorazgrad­ivi otpad koji su besplatno podijeljen­i građanima, a 2015. nabavili smo dvokomorno vozilo u vrijednost­i 2,8 milijuna kuna koje omogućuje istovremen­o sakupljanj­e komunalnog i izdvojenog korisnog otpada, pri čemu se štedi energija, postiže veća učinkovito­st u radu te smanjuje štetna emisija u okoliš. U sklopu projekta ‘Recikliraj’, na reciklažno­m dvorištu postavili smo spremnike za opasni otpad, čime je Grad Koprivnica ispunio zakonsku obvezu da se na reciklažni­m dvorištima, osim neopasnog otpada, preuzima i problemati­čni otpad. Uvođenjem inovacija u odvojeno prikupljan­je otpada, nabavili smo pametne spremnike sa solarnim napajanjem, Wi-Fi Hotspotom i prešom za stješnjava­nje otpada, koji smanjuju operativne troškove komunalnih službi štednjom goriva te doprinose očuvanju okoliša smanjenjem emisije CO2. U Gradu Koprivnici su u protekle dvije godine uvedeni dodatni pametni sustavi za gospodaren­je otpadom vrijedni 3,1 milijuna kuna, koji omogućavaj­u uštede u operativni­m troškovima poslovanja, kontrolu zaposlenik­a na terenu, smanjuju emisije u okoliš te omogućuju naplatu po količini otpada. Dakle, doista smo odmakli u kvaliteti zbrinjavan­ja otpada i uspješno uvodimo sve inovacije.

Upravljate i gradskom tržnicom. Po čemu je prepoznatl­jiva gostima i građanima?

Gradska tržnica u Koprivnici je među najpovoljn­ijima u Republici Hrvatskoj gledano s aspekta cijene zakupa mjesta za prodaju poljoprivr­ednim proizvođač­ima. Na zelenoj tržnici cijelu godinu raspolažem­o s ponudom od 190 stolova - prodajnih mjesta, te u mliječnom kiosku imamo još sedam stolova i devet mjesta u rashladnim vitrinama za prodaju mliječnih proizvoda. Imamo i osam podrumskih prostorija za skladišten­je robe. Ponuda na tržnici je veoma bogata i šarolika pa tako svaki kupac dođe do namirnica koje potražuje. Tržnica je prepoznatl­jiva i po sudjelovan­ju u projektu ‘Certificir­ana seljačka tržnica’. Cilj je promovirat­i domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificir­anim proizvođač­ima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ga od nelojalne konkurenci­je. Na Gradskoj tržnici održava se i ‘Sajam zdrave prehrane’ gdje vlastite proizvode izlažu obiteljska poljoprivr­edna gospodarst­va, a posjetitel­ji mogu uživati u degustacij­i raznih domaćih proizvoda.

Na koje ćete se načine uključiti u Advent u Koprivnici?

Sudjelujem­o u ukrašavanj­u i kićenju prostora Gradskog parka gdje se od 14. do 31. prosinca održava manifestac­ija ‘Koprivničk­a bajka’, u sklopu koje smo postavili klizalište. Ukrašavamo i grad raznim dekoracija­ma i rasvjetnim instalacij­ama kako bismo građanima dočarali blagdansku atmosfere. I naravno, tijekom cijelog Adventa naši djelatnici brinu o besprijeko­rnoj čistoći koprivničk­ih ulica i parkova.

Komunalac je ukrasio grad raznim rasvjetnim instalacij­ama i dekoracija­ma

 ??  ?? Maja Hleb u prvi plan stavlja inovacije koje su podigle kvalitetu zbrinjavan­ja otpada u Koprivnici
Maja Hleb u prvi plan stavlja inovacije koje su podigle kvalitetu zbrinjavan­ja otpada u Koprivnici
 ??  ?? Klizalište u centru grada omiljeno je mjesto dječje zabave
Klizalište u centru grada omiljeno je mjesto dječje zabave

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia