Večernji list - Hrvatska

Parodiju na Zvjezdane staze publika je odlično prihvatila

-

Seth MacFarlane jedinstven­a je pojava na američkoj televiziji. Riječ je o prvoklasno­m autoru s posebnim smislom za humor, kojeg volite ili ne volite. Dovoljno je reći da se njegova crtana serija “Family Guy” prikazuje punih 20 godina, a autor je i dva filmska nastavka komedije “Ted”. Budući da je Seth veliki fan serije “Zvjezdane staze” došao je na ideju da napravi svoju verziju sage o svemirskim putovanjim­a. Zanimljivo, Fox mu je dao ogroman budžet, pa je Seth napisao prvu sezonu serije “Orville”, koja je u Americi prihvaćena dvojako. Dok ju je većina kritičara popljuvala, publika ju je hvalila, a najčešće su se mogli čuti komentari kako je “Orville” bolji “Star Trek” od novog “Star Treka”. McFarlane se ni ne trudi sakriti da mu je “Star Trek” i bio uzor, najveća sličnost je s “Novom generacijo­m” kapetana Piccarda. On je sam i uskočio u glavnu ulogu kapetana Eda Mercera koji zapovijeda sasvim novim svemirskim brodom Orville. Naravno, zbog autorskih prava nemamo Federaciju Planeta, nego Uniju, a izvanzemal­jci koji neodoljivo podsjećaju na Klingonce zovu se Krills.

Suprugina nevjera

Kako bi se dodatno zakuhala situacija, prvi oficir mu je bivša supruga Kelly Grayson (Adrianne Palicki) koju je godinu prije ulaska na Orville uhvatio u krevetu s tuđincem Darulijem. Tu dolazimo do još jedne sjajne posebnosti ove serije. Darulija glumi Rob Lowe koji je samo jedan u nizu poznatih glumaca u epizodnim ulogama. U jednoj epizodi glavnu negativku Priju igrala je Charlize Theron, dok je oca šefice osiguranja Alare Kitan igrao nitko drugi nego Robert Picardo, poznat i kao Doktor iz Voyagera.

Od drame do komedije

“Orville” obrađuje teme poznate i iz “Star Treka”. Tu je sukob između spolova, ratovi između različitih kultura, idolatrija, ali i neki manji problemi poput mamurluka, neslanih šala i slično. Upravo je to i posebnost ove serije, jer u jednom trenutku je ozbiljna ZF drama, u drugom preraste u pravu slapstick komediju. Recimo, u jednoj epizodi poručnik Malloy (Scott Grimes) pokušava naučiti androida Isaaca (Mark Jackson) što je neslana šala. Objasni mu kako mu mora napraviti nešto smiješno kad to najmanje očekuje. No, Isaac to shvati preozbiljn­o, pa se Malloy jednog jutra probudi bez noge. Srećom, Orville ima naprednu tehnologij­u, pa Malloyu noga ponovno izraste. A ona odrezana u jednom trenutku doslovce padne na stol ispred posade jer ju je Isaac sakrio na stropu Orvillea. Najsmješni­ji lik je ipak želatinozn­i Yaphit (Norm MacDonald), koji je zaljubljen u doktoricu i na sve načine je pokušava osvojiti. Za potpuno uživanje u Sethovu humoru morali biste malo bolje znati njegov opus jer ima dosta referenci kako iz pop-kulture, tako i iz njegove serije “Family Guy”. No, bez obzira na to, ako ste ljubitelj “Zvjezdanih staza” uživat ćete u “Orvilleu”. I srećom, gledat ćemo ih i iduće sezone

Za potpuno uživanje u Sethovu humoru dobro je poznavati njegov opus, jer ima dosta referenci na njegove stare serije

FEAR THE WALKING DEAD / AMC

U epizodnim ulogama pojavljuju se poznati glumci kao što su Rob Lowe i Charlize Theron

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia