Večernji list - Hrvatska

Cityjevi igrači jako lako padaju po terenu, malo jači vjetar i na zemlji su

- Katarina Kušec

Mourinho i Guardiola dugo su se nadmudriva­li u Španjolsko­j, a sada i u Premiershi­pu. Danas (17.30) ih očekuje derbi Manchester­a sport@vecernji.net – Oni žele osvajati trofeje, mi želimo osvojiti trofeje. U tome smo kao blizanci. Naš je odnos prijateljs­ki i korektan. A naše navodne svađe su predimenzi­onirane – rekao je Josep Guardiola za sebe i Josea Mourinha uoči gradskog derbija između Manchester Uniteda i Manchester Cityja. Oduvijek je Guardiola bio dobrica, ispadao više čovjek naspram pomalo bahatog Portugalca.

Mourinho više nije moćan

Umislio se Mourinho otkako je počeo osvajati nogometni svijet pa je i sam sebe prozvao The Special One, a svijet je to prihvatio. Imao je dobre rezultate, reputaciju, a od klubova koje je vodio radio je čuda. No, u međuvremen­u se njegova moć malo srozala. Sada je na čelu crvenih vragova, a izjave koje širi iz svog “pakla” dostojne su njegove pozicije. – City je momčad u kojoj ima puno dobrih stvari. Jedino mi se ne sviđa padanje igrača po terenu. Prelako gube ravnotežu. Malo jači vjetar i već su na zemlji – rekao je Mourinho za igrače Cityja. Hrabar je i jak na jeziku iako zaostaje za gradskim rivalom koji čvrsto drži prvo mjesto na tablici Premiershi­pa. Zanimljivo je i to da je City zadnji put slavio u Premijerno­j ligi na Old Traffordu u rujnu 2016. godine, bilo je tada 2:1... A znaju se ta dvojica trenera već dugo, seže njihovo rivalstvo duboko u prošlost. Poznaju se dobro još iz La lige gdje su vodili dvije najjače momčadi Španjolske. Pep je Barcelonu vodio četiri sezone, od 2008. do 2012. godine, a Mourinho je na čelu Reala iz Madrida bio od 2010. do 2013. godine. U Guardiolin­u mandatu katalonska je momčad tri puta osvojila prvenstvo (2009., 2010. i 2011.), a portugalsk­om je stručnjaku pripao jedan naslov, onaj u sezoni 2011./2012. No, iako je Mourinho već bio renomirani trener s pozamašnom prošlošću, Pep je bio pomalo zelen jer se u trenerske vode bacio 2007. godine s B-momčadi Barcelone. Ubrzo nakon toga preuzeo je i A-tim. Obavio je dobro posao na Camp Nouu jer prve sezone na klupi već je Katalonce vodio u pobjedi u Ligi prvaka gdje su svladali Manchester United s 2:0. Time su postali prvi španjolski klub koji je osvojio domaći kup, ligu i europski naslov u istoj sezoni. Bila je to jedna od najboljih sezona u klupskoj povijesti. Osim toga, Guardiola je postao najmlađi čovjek koji je trenirao pobjedničk­u momčad u Ligi prvaka. No, nakon četiri godine u Španjolsko­j odlučio je otići. Najprije u Bayern, u kojemu je proveo tri sezone, pa u Manchester City, u kojemu je od prošle godine. Bili su tada četvrta momčad u prvenstvu, ali sada su na pravom putu da budu prva.

Pep ima bolju statistiku

S momčadi radi dobro, no ni Jose se ne može požaliti. On je s Unitedom prošle sezone osvojio Europsku ligu, a sada u engleskom prvenstvu puše za vrat Cityju. Očito, Guardiola i Mourinho ne mogu jedan bez drugoga. Španjolski mentalitet zamijenili su engleskim, a dosad su se u utakmicama s klupe susreli 19 puta. U osam susreta slavio je Guardiola, u četiri Mourinho, a sedam ih je završeno neodlučeno. Danas će se susresti jubilarni 20. put, vidjet ćemo tko će slaviti.

Obojica želimo osvajati, u tome smo kao blizanci, kaže Guardiola uoči današnjeg dvoboja

 ??  ?? Rivalstvo Josea Mourinha i Pepa Guardiole seže još iz La lige gdje su vodili Barcelonu i Real
Rivalstvo Josea Mourinha i Pepa Guardiole seže još iz La lige gdje su vodili Barcelonu i Real

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia