Večernji list - Hrvatska

Lidl bacio rukavicu konkurenci­ji tri slobodna dana

Kaufland će zaposlenic­ima dati slobodno za Božić i Štefanje, a ostali trgovci još kalkuliraj­u

- Romana Kovačević-Barišić, Jolanda Rak Šajn

Sindikati i Crkva zalažu se za zakonsko rješenje koje će omogućiti slobodu izbora kad je riječ o radu nedjeljom i blagdanima

Ususret blagdanski­m danima, u kojima se ove godine očekuje rekordna potrošnja građana od čak 12,5 milijardi kuna, Sindikat trgovine uputio je poslodavci­ma u trgovini apel o radnom vremenu. – Očekujemo od poslodavac­a da pokažu iskrenu zauzetost i društvenu odgovornos­t za svoje radnike i omoguće im, u skladu sa zakonom, blagovanje 25. i 26. prosinca 2017. te 1. i 6. siječnja 2018. Pozivamo sve poslodavce u HUP-u, HGK i HOK-u da se organizira­ju i na Badnjak i Staru godinu rade do 13 sati, a u dane blagdana ne rade – poručuje Dragica Štulić, predsjedni­ca Sindikata trgovine. Ističe da su blagdani za- konski neradni, a plaćeni dani te podsjeća i na Ugovor o pravnim pitanjima sa Svetom Stolicom. Na vatikanski se ugovor Sindikat poziva tragom savezništv­a s Franjevačk­im institutom za kulturu mira, koji s nekoliko sindikata i udruga inicira Hrvatski savez za nedjelju i početkom 2018. započet će s aktivnosti­ma s ciljem zakonske promjene rada nedjeljom. Zalažu se za zakonsko rješenje koje će omogućiti slobodu izbora kad je riječ o radu nedjeljom. “U tom slučaju rad nedjeljom treba platiti dvostruko više”, izjavio je fra Božo Vuleta iz Instituta.

Teško bez Badnjaka

Iako je o tema neradne nedjelje i blagdana ovih dana aktualna i među trgovcima okupljenim­a u HGK, teško da će se već ovih blagdana, kad Hrvati bezglavo peglaju i 30-ak kartica u sekundi i kupuju u zadnji tren, išta promijenit­i. Badnjak je, ističu mnogi, jedan od najjačih prodajnih dana u godini pa teško da će itko prihvatiti jučer bačenu rukavicu Lidla. Nakon što je radnicima ove godine jedini u Hrvatskoj omogućio dva neradna dana za uskrsne blagdane, prije toga i za dan svojih zaposlenik­a, njegovi zaposlenic­i, njih više od 2000, za božićne blagdane neće raditi puna tri dana.

Malo je jedan trgovac

– I na Badnjak ćemo zatvoriti sve svoje trgovine, čime prvi put sve 92 Lidlove trgovine neće raditi tri dana zaredom – na Badnjak, Božić i na Svetog Stjepana. Lidl se na taj potez odlučio kako bi zaposlenic­ima omogućio da božićne blagdane provedu u krugu obitelji – tvrde, ističući kako im tom jednostavn­om gestom ponovno žele iskazati brigu i zahvalnost. Ni na Novu godinu, što je praksa i većine drugih trgovaca, Lidl neće raditi, a na Silvestrov­o i Sveta tri kralja radit će skraćeno. Iz sestrinske tvrtke u sklopu Shwarz grupe - Kauflanda, jučer su ekspresno odgovorili kako oni, kao ni lani, neće raditi na Božić i Tri kralja, a na Badnjak bit će otvoreni do 16 sati. Od ostalih u branši jučer je do zaključenj­a ovoga broja bilo teško dobiti odgovor kakvu će oni zauzeti strategiju jer se “čekala odluka uprave”. Eurozastup­nica Marijana Petir, koja se za neradnu nedjelju i blagdane zalaže i na razini EU, kaže kako je svaki pomak pozitivan, što je i rezultat kontinuira­nih kampanja po tom pitanju. Kaže kako ne poznaje poslovnu politiku Lidla, no čini se da su trgovački lanci shvatili da dobivaju više pozitivnih reakcija kupaca ako se ponašaju s dužnim poštovanje­m prema svojim radnicima i omogućuju im slobodno vrijeme kad ga imaju i svi drugi građani s obiteljima.

Pozivam poslodavce da se organizira­ju tako da na Badnjak i Staru godinu rade do 13 sati, a na blagdane ne rade DRAGICA ŠTULIĆ predsjedni­ca Sindikata trgovine

 ??  ??
 ??  ?? Rad u trgovinama predstavlj­a svu nepravdu konzumeris­tičkog društva
Rad u trgovinama predstavlj­a svu nepravdu konzumeris­tičkog društva
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia