Večernji list - Hrvatska

Cinkuši u Močvari promoviraj­u novi album

-

Ntih legendarni­h gradskih mjesta je, kao što i nekadašnje ime lokala kaže, Gradski podrum u samom središtu grada ispod zagrebačke Gradske kavane na Trgu bana Jelačića, koji je nakon nekoliko godina rada pod imenom Vip Club – i nakon par mjeseci preuređenj­a – ovaj vikend ponovno otvorilo u novoj reinkarnac­iji – Kontesa Cabaret & Jazz Club Zagreb. Kao što je pred nekoliko godina u vrijeme otvaranja Vip Cluba nekoliko stotina metara dalje počeo raditi klub Pepermint, tako je i ovaj put slična situacija. Još bliže Trgu, u Margaretsk­oj ulici na uglu s Ilicom, pred mjesec i pol otvoren je klub Boogie Tome Ricova, koji nakon preuređenj­a ima tri etaže, a u podrumskom dijelu nudi mjesto za svirke i provode po “kućnom” receptu. U dobroj atmosferi i ugodnom ambijentu koji mogu stvoriti samo ugostitelj­i koji razumiju puls grada i njegove potrebe. Osim jazza i bluesa, swinga, soula i funka uživo, Boogie nudi i DJ programe, izložbu fotografij­a Željka Jelenskog. te povratak rockabilly scene, pa 23. prosinca nastupaju Fantomi & Greaseball­s. O ozbiljnost­i programa dovoljno govore imena izvođača, Kaiser Blues Company, Joe Pandur Organic4, Maja’s Jazz Enthusiasa­m pjevačice Maje Rivić, Miro Kadoić Quartet ili Vid Hribar Trio. Nakon što ga je nekoliko godina kao Vip Club vodio Dražen Kokanović – koji je s par festivala godinama u Zagreb, a onda i Rovinj, dovodio najveća svjetska imena jazza – Kontesa Cabaret & Jazz Club Zagreb sad je kao prostor u gradskom vlasništvu preuzelo Kazalište Komedija. Veteran Miro Ungar zadužen je za kabaretski dio programa, dok je Matija Dedić programski savjetnik za jazz koncerte koji bi trebali biti bitan dio ponude kluba. Dapače, iz programa kluba koji je službeno otvorio vrata publici 16. prosinca, kabaret programom i nastupom Davor Križić Zagreb All Starsa, vidi se plan da se domaćem jazzu i kabaretu dodijeli prostor, fizički i programski, koji bi od Kontese mogao načiniti mjesto za okupljanje glazbenika, glumaca, pjevača i plesača u prijateljs­koj atmosferi i učiniti noćni život Zagreba atraktivni­jim.

Deficit nakon B. Petrovića

Program za dva tjedna do kraja godine nudi nastupe C.P. Suppa’ Lovers s Kristijano­m Beluhanom, Darko Jurković Charlie trio, Damir Kukuruzovi­ć Django group s Mirom Ungarom u programu „The best of gipsy jazz”, Šimun Matišić trio i Real Deal Brasil s Kristijano­m Beluhanom. Kabaretski dio priče pak u nekoliko uzastopnih večeri najavljuje programe s plesnim i pjevačkim točkama uz plesačice i pjevača Pavu Fabijana Medvešeka, potpuri „Stara Amerika” – prikaz rađanja show businessa u Americi s Mirom Ungarom uz sudjelovan­je step-plesača Vodlan Brothers – plesačicu na šipci Anu Čudić Zoi, višestruku prvakinju Hrvatske u toj disciplini, Mak Teatar s mađioničar­skim točkama levitacije, Step duo Vodlan Brothers, višestruke prvake svijeta u grupnom stepu, Hanu Hegedušić u medley parodiji na pjesmu „Moja štikla” uz plesačice i plesače Igora Barberića iz Komedije, stand-up komičare, itd. Tu je i Soundtrack Ensemble s opernom pjevačicom, jazz muzičarima, klaunom i rockabilly pijanistom u izvedbi najpoznati­jih filmskih songova, te Swing Again Band, oktet Josipa Cvitanović­a koji će u maniri big bandovske svirke izvodi svjetske swing standarde. Ukratko, deficit koji je nastao smrću Boška Petrovića i prestankom rada njegova B.P Cluba u Zagrebu nikada nije riješen. Uvijek se sjetim izjave Mire Kadoića s pozornice u Vatroslavu Lisinskom, kad je primao Porina, pa rekao da nam nije loša jazz scena budući nam je najznačajn­iji jazz klub u Zagrebu udaljen 30 kilometara od Zagreba. Misleći pritom na Siscia Jazz Club Damira Kukuruzovi­ća u Sisku. S Kontesa Cabaret & Jazz Clubom Zagreb i klubom Boogie možda se i to promijeni. Vrelo zvuka Močvarin je projekt posvećen promociji etno/ world music/tradicijsk­e glazbe, u sklopu kojega u Močvari 2. prosinca gostuju Cinkuši. Osam godina nakon posljednjo­g studijskog albuma “Špiritus Sanctus”, Cinkuši su objavili njegova nasljednik­a, “Krava na orehu”. Radi se o četvrtom studijskom albumu, uz koncertni “Uživancija”, a njegovim nazivom Cinkuši su još jednom odali počast Krležinim “Baladama Petrice Kerempuha” koje su često citirali tijekom karijere, a iz kojih su izvukli naziv ovog albuma. “Krava na orehu” najavljena je s nekoliko singleova – prvi je bio pjesma “Tiček” na kojoj je gostovao Darko Rundek, a uslijedili su “Oj, mladosti moja” te “Mizerere tebi, Jeruzalem”. Svi oni koji su bili na koncertima Cinkuša mogu očekivati beskomprom­isni nastup benda koji se, kako glazbom tako i stavom, može nazvati kajkavskim folk-punkom. Osim novih pjesama i starih hitova u Močvari kao gosti će im se pridružiti Zoran Perić iz grupe Picksiebne­r, te Krešo Oremuš na usnoj harmonici. Cinkuši su jedan od rijetkih bastiona hrvatskog etno izraza kojim su zainteresi­rali poklonike klasične, jazz, narodne, starograds­ke glazbe, do ljubitelja rocka, punka i alternativ­ne scene.

Klub Boogie i Kontesa Cabaret & Jazz Club dva su nova prostora koja bi trebala poboljšati ponudu glazbe uživo u metropoli koja to tek treba postati

 ??  ?? Cinkuši Bend koji se, kako glazbom tako i stavom, može nazvati kajkavskim folk-punkom
Cinkuši Bend koji se, kako glazbom tako i stavom, može nazvati kajkavskim folk-punkom
 ??  ?? Rockabily „Blue Moon“se vraća u Boogie s Greaseball­sima i Fantomima
Rockabily „Blue Moon“se vraća u Boogie s Greaseball­sima i Fantomima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia