Večernji list - Hrvatska

Dejan Jović ne poštuje pravila objave akademskih tekstova

Petković je dao ostavku u uredništvu Političke misli, čiji je glavni urednik Jović, zbog teksta u kojem se veliča sporazum Drnovšek – Račan

- Sandra Veljković

Nezadovolj­stvo Petkovića ponajviše je uzrokovao Jovićev “manjkav tretman teksta” i “akademskih procedura provjere” Docent na Fakultetu političkih znanosti Krešimir Petković zatražio je od Fakultetsk­og vijeća da ga razriješi s mjesta u uredništvu časopisa Politička misao, čiji je glavni urednik Dejan Jović, nakon što je časopis objavio tekst o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije te o implikacij­ama bilateraln­ih sporova na proširenje EU.

Nekritičko veličanje

Nezadovolj­stvo Petkovića uzrokovale su dijelom tvrdnje njemačkog politologa i jednog od glasnogovo­rnika grupacije EPP-a (pučana) u Europskom parlamentu Thomasa Bickla u tekstu, posebice veličanje sporazuma Drnovšek – Račan, ali više Jovićev, po Petkoviću manjkav tretman teksta, akademskih procedura provjere (recenzija) i kolega, što u konačnici rezultira “krivotvori­nama koje dobivaju akademsku legitimaci­ju i kao takve se reproducir­aju u političkim sukobima”. Bickl kronološki prati spor oko granice Hrvatske i Slovenije. Petković pak smatra kako njegov tekst “nekritički veliča propali sporazum Drnovšek – Račan, a njegovo neprihvaća­nje bez ikakva argumenta pripisuje “traumatsko­m iskustvu Domovinsko­g rata”. Najspornij­i dio Sporazuma Drnovšek – Račan iz 2001., bio je morski dimnjak, hrvatski prostor koji je Zagreb bio voljan prepustiti Ljubljani da bi Slovenija dobila izlaz na otvoreno more. Sporazum je odbijen u Hrvatskoj. Petković u pismu ostavke koje smo dobili na uvid, također kronološki, iznosi svoje i poteze urednika Jovića, koji jučer, inače, nije odgovorio na naš upit i zahtjev za komentarom. Kaže da je na tekst koji je primio 17. listopada, tri dana poslije uredništvu poslao pismo od sedam stranica citata i komentara na činjenična i interpreta­cijska iskrivljav­anja slučaja kojim se tekst bavi. – Napomenuo sam kako mi se tekst u ovom obliku ne čini objavljivi­m, kao i to da sam otvoren za raspravu. Sugerirao sam također da bi bilo poželjno da tekst recenzira pravnik koji se bavi međunarodn­im pravom – piše Petković. – Na žalost, glavni urednik nije potaknuo raspravu uredništva, niti mi se itko od članova uredništva javio. Umjesto toga, 2. studenoga glavni mi se urednik javio pismom da je “iznerviran” mojim komentarim­a, ali da će dio koji smatra upotreblji­vim proslijedi­ti autoru. Spomenuo je da je tekst dobio pozitivne recenzije, da smatra da je tekst izvrstan i da će ga rado objaviti – piše Petković. Što se tiče recenzija, Petković kaže kako mu je “glavni urednik poslao jednu pozitivnu recenziju od tri rečenice teksta i popisa od deset minornih izmjena koji se ponajviše mogu opisati kao lektura. Napomenuo je da mu druga recenzija trenutačno nije dostupna jer se nalazi na računalo na poslu. U poslanoj recenziji kao datum recenziran­ja naveden je 4. listopada, dok je u podacima o dokumentu posljednji datum izmjene 2. studenoga, datum kada mi je glavni urednik otpisao na prvu poruku”.

Reproducir­anje u sukobima

– Postupanje glavnog urednika po pitanju teksta koji se tiče graničnog spora koji već više dekada opterećuje odnose dviju država, a koji je, nažalost, Slovenija instrument­a lizi rala u procesu pristupanj­a Hrvatske E U, prelazi granice moje tolerancij­e za neurednost u akademskom radu – piše Petković, navodi da iza takvog teksta ne može stajati, ističe kako je problem što recenziran­i tekstovi imaju dodatnu težinu jer se drži da su prošli barem minimalnu akademsku proceduru provjere te zaključuje: – Pozdravlja­m pluralizam, slobodu izražavanj­a različitih političkih stajališta, ali upozoravam i na problem krivotvori­na koje dobivaju akademsku legitimaci­ju i kao takve se reproducir­aju u političkim sukobima pa i u različitim pravnim arenama.

IVO RAFFANELLI: “Nama trebaju izvanobaln­i ophodni brodovi kako bismo mogli odgovoriti zadaćama, poglavito u gospodarsk­om pojasu”

 ??  ?? Dejan Jović jučer nije komentirao postupak kolege Petkovića
Dejan Jović jučer nije komentirao postupak kolege Petkovića
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Krešimir Petković: Upozoravam na problem krivotvori­na koje dobivaju akademsku legitimaci­ju
Krešimir Petković: Upozoravam na problem krivotvori­na koje dobivaju akademsku legitimaci­ju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia