Večernji list - Hrvatska

Registar stvarnih vlasnika tvrtki mora biti javno dostupan

- Josip Bohutinski

Iako fizički najveći među uhićenim Hrvatima, Firić je možda i najgore prošao – zadobio je kontuzije glave, nagnječenj­a mozga te mu je teško ozlijeđena i šaka. Jedini je koji je zbog težine ozljeda još uvijek hospitaliz­iran na Vojnomedic­inskoj akademiji u Beogradu. Bio je dio grupe koja je 2012. godine pretukla poznatog hvarskog ugostitelj­a Franu Žuvelu. Ušli su u ljeto 2014. godine u Žuvelin restoran Marinero i najprije rastjerali goste, a zatim ugostitelj­a pretukli šakama, pivskim kriglama i barskim stolcem te demolirali lokal. Iako su Mišković i Baković za razliku od ostale četvorice “štemera” po fizičkoj konstituci­ji mnogo slabiji, ipak su imali više sreće pa su u cijelom kaosu prošli s lakšim ozljedama. Mišković je s Podrugom i Bakovićem čuvao “šefa” koji ih je unajmio, dok su Tovarović, Firić i Mihovilovi­ć držali “prvu crtu bojišta”. (es) Hrvatska je u listopadu donijela zakon prema kojem su podaci iz registra dostupni samo onima koji dokažu opravdani pravni interes josip.bohutinski@vecernji.net Europska komisija, Europski parlament i Vijeće EU dogovorili su reviziju Direktive 2015/849 protiv pranja novca, a najvažnija novost je da će registri stvarnih vlasnika tvrtki biti otvoreni javnosti. Dosad je u Direktivi bilo navedeno da će podaci iz registra tvrtki biti dostupni pravnim i fizičkim osobama koje dokažu opravdani interes, a to su države članice EU različito tumačile pa je trenutačno samo u Velikoj Britaniji registar stvarnih vlasnika tvrtki javan, dok su ostale države uglavnom ograničile pristup podacima iz svojih registara.

Amandman GONG-a

A među njima je i Hrvatska. Hrvatski sabor je u listopadu usvojio Zakon o sprječavan­ju pranja novca i financiran­ja terorizma, a u njemu je određeno da će podaci iz tog registra biti dostupni samo onima pravnim i fizičkim osobama koji dokažu opravdani pravni interes. GONG je bio uputio amandman na taj Zakon tražeći da se umjesto opravdani pravni interes navede samo opravdani interes. No on nije prihvaćen. Revizija Direktive pak određuje da će za vlasništvo nad trustovima biti potrebno dokazati opravdani interes. Jelena Barković, izvršna direktoric­a GONG -a, kaže da transparen­tnost vlasništva nije bitna samo državnim tijelima koji se bave sprečavanj­em pranja novca i poreznim prijevaram­a nego i novinarima i nevladinim organizaci­jama, ali i tvrtkama kako bi znale tko je tko na hrvatskom tržištu. – Posebno je važno razriješit­i vlasništvo nad medijima, a to je bez ovako javnog registra jako teško pa i nemoguće – kaže Berković.

Provedba u 18 mjeseci

U Ministarst­vu financija kažu da su se u pogledu dostupnost­i podataka iz Registra pravnim i fizičkim osobama vodili mišljenjem Agencije za zaštitu osobnih podataka u kojem je navedeno da sukladno odredbama Direktive podaci iz Registra nisu javni podaci. Vodili su se i mišljenjem Pravne službe Vijeća EU da nije utvrđena veza između javnog pristupa informacij­ama o stvarnom vlasništvu i učinkovito­g izvršenja borbe protiv pranja te da vrijednost­i demokracij­e i vladavine prava na kojima se EU temelji isključuju mogućnost prepuštanj­a općoj javnosti da se brine o zadaćama provedbe zakona, te da samo nadležna tijela mogu provoditi takve aktivnosti. Slijedom toga je, kažu, zaključeno da je pristup opće javnosti informacij­ama o stvarnom vlasništvu svih poslovnih i pravnih subjekata te trustova kao sredstva za borbu protiv pranja novca i utaje poreza očito nesrazmjer­an i neprimjere­n. Objašnjava­ju da revizija Direktive predviđa dostupnost javnosti dijela podataka iz Registra (isključivo onih koji se odnose na tvrtke) i da će, nakon što izmjene i dopune Direktive stupe na snagu, pokrenuti postupak izmjene Zakona u rokovima predviđeni­m Direktivom. A to je 18 mjeseci nakon što revidirana Direktiva bude službeno usvojena.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia