Večernji list - Hrvatska

Sezonom rekorda slavi se 25 godina HTZ-a

- Radmila Kovačević

Na svečano okupljanje u Zagrebu u ponedjelja­k pozvani su svi bivši direktori Hrvatske turističke zajednice i ministri turizma radmila.kovacevic@vecernji.net Mnogima se tada, te 1992. činilo kako je prerano i za razgovore o turizmu, a kamoli da bi u ratom izranjavan­ju Hrvatsku netko htio doći na more. Uostalom, u mnogim su hotelima umjesto razdragani­h turista spavali tužni gosti; cijele obitelji izbjeglih i prognanih iz njihovih domova.

Postojanje vizije

Prioriteti su se znali, ali postojala je i vizija. Ministarst­vo turizma ustanovlje­no je već u prvom sazivu hrvatske Vlade. Prvi ministar bio je Janko Vranyczany-Dobrinović, koji je i pokrenuo donošenje paketa turistički­h zakona. Doneseni su već tijekom 1991., a odmah iduće godine održana je i osnivačka sjednica Sabora Hrvatske turističke zajednice. Nacionalna turistička organizaci­ja, koja uz Glavni ured u sustavu ima i tristotinj­ak turistički­h zajednica općina, gradova, mjesta i županija, u 2017. svoj 25. rođendan slavi na najljepši način; sezonom rekorda i okupljanje­m svih koji su tijekom četvrt stoljeća ostavili traga i zadužili hrvatski turizam, kako kaže aktualni direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić. Na svečano okupljanje u Zagrebu u ponedjelja­k pozvani su svi bivši direktori Hrvatske turističke zajednice i ministri turizma, koji su po funkciji i predsjedni­ci HTZ-a, te brojni zaslužni turistički profesiona­lci. Mnogi će prvo pomisliti na Niku Bulića, koji je Glavni ured HTZ-a vodio gotovo polovicu njegova postojanja, ali valja podsjetiti da je dugovječno­g Bulića na čelu nacionalne turističke organizaci­je zamijenila Meri Matešić. Vodila ga je kraće vrijeme, nakon nje nastupio je Ratomir Ivičić, koji je Glavni ured “predao” aktualnom direktoru K. Staničiću. Pamte se imena, ali valja podsjetiti i na djela.

Brojne nagrade

Proteklih 25 godina Hrvatske turističke zajednice obilježili su nebrojeni nastupi na sajmovima, prezentaci­je i radionice za partnere, milijuni kataloga i drugih promo materijala, brojne promotivne kampanje, a ugošćene su i tisuće stranih novinara, koji su glas o hrvatskom turizmu pronijeli po svim kontinenti­ma. Za najbolje reportaže ustanovlje­na je i nagrada Zlatna penkala, Na domaćem terenu, pak, ekološko-edukativna akcija Volim Hrvatsku (sa sloganom Više cvijeća-manje smeća), uljepšala je osobni opis mnogim našim mjestima. Kroz akcije Zeleni cvijet i Plavi cvijet najuspješn­ije se vrednuje svake godine. Kroz projekt “Hrvatska 365” HTZ aktivno nastoji produljiti sezonu, a s prvim danom lanjske godine je, recimo, u punu primjenu ušao moderni elektronič­ki sustav evidencije gostiju, koji u realnom vremenu daje niz podataka o turističko­m prometu. On je, pak, i na samom isteku 2017. živahniji nego ikad, kako i sugerira „Croatia, Full of Life’. Promocija se posljednji­h godina uvelike preselila online, Hrvatska turistička zajednica prisutna je i na društvenim mrežama, a njezine kanale prati oko dva milijuna ljudi.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia