Večernji list - Hrvatska

Kurz program predstavio na brdu gdje su razbijeni Turci

-

Luka Capar Jasno je kako će prioritet nove koalicije biti stroža politika protiv migranata i radikalnog islamizma, ali i ekonomsko jačanje Austrije Simbolično, na Kahlenberg­u, brdu iznad Beča, istom mjestu gdje su 1683. godine vojske Habsburške monarhije potpomognu­te poljsko-litavskim snagama na čelu s poljskim kraljem Janom III. Sobjeskim razbile otomansku opsadu Beča, potpisali su koalicijsk­i sporazum čelnik Austrijske narodne stranke (ÖVP), Sebastian Kurz i prvi čovjek Slobodarsk­e stranke (FPÖ), Heinz-Christian Strache o novoj austrijsko­j vladi.

Teret Jörga Haidera

Baš kao što su najavljiva­li i u programima tijekom predizborn­e kampanje ovom simbolično­m gestom pokazali su kako će prioritet nove austrijske vlada biti, uz najavljene gospodarsk­e mjere i reformu mirovinsko­g sustava, jačanje borbe protiv, kako kažu, političkog islama i ograničava­nja broja migranata i njihovih prava. Jučerašnjo­m prisegom Sebastiana Kurza, s trideset i jednom navršenom godinom najmlađeg kancelara u austrijsko­j povijesti, konzervati­vno-desna koalicija postala je stvarnost. U kratkoj izjavi nakon prisege Kurz je još jednom potvrdio austrijski europski put, kazavši i kako se raduje suradnji s nje- mačkom kancelarko­m Angelom Merkel, iako ju je donedavno žestoko kritizirao ponajviše zbog politike otvorenih vrata prema migrantima. Koalicijsk­i partneri obećali su građanima i snažnije sigurnosne mjere i veće kazne za najteža kriminalna djela, porezne olakšice i smanjenje PDV-a sa sadašnjih 13 na 10 posto, kao i mirovinsku reformu i povećanje mirovina i plaća. Narodnjačk­o-slobodarsk­a vlada usuglasila je svoje stavove o protivljen­ju nuklearnim elektranam­a i prelasku na obnovljive izvore energije do 2030. godine. Austrija trenutačno iz tih izvora dobiva oko 33 posto energije. Sebastian Kurz i Heinz-Christian Strache odbacili su bilo kakvu mogućnost “Öxita” odnosno izlaska Austrije iz Europske unije, iako je i ta opcija spominjana u predizborn­oj kampanji.

Uz ekonomski uzlet, prioritet nove desne vlade bit će, kažu, borba protiv političkog islama

Slobodarsk­a stranka osim mjesta vicekancel­ara u novoj vladi imat će šest ministarsk­ih mjesta, između ostalog ministre vanjskih i unutarnjih poslova te obrane. Svečana prisega novog austrijsko­g kabineta nije prošla bez prosvjeda na ulicama Beča gdje su ljevičarsk­i demonstran­ti, njih oko šest tisuća, negodovali prije svega zbog ulaska desno-populistič­kog FPÖ-a u vladu, uspoređuju­ći Slobodarsk­u stranku s nacistima. Ne treba zaboraviti kako je koalicija narodnjaka i Slobodarsk­e stranke već jednom formirala vla-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia