Večernji list - Hrvatska

KAIDI RUUSALEPP

Ulaganje u startup je najrizični­je, podaci govore da devet od deset njih ne uspije

-

Upravo je završila najuspješn­ija kampanja financiran­ja putem platforme Funderbeam u Hrvatskoj. Pivovara Medvedgrad prikupila je više od milijun eura za financiran­je novog pogona, koji znači novi početak nakon 23 godine rada. Prije toga, javnost se upoznala s Funderbeam­om tijekom prve kampanje kojom se financiral­a tvrtka Include mladog inovatora i poduzetnik­a Ivana Mrvoša, poznatog po izumu pametne klupe. U Hrvatskoj je Funderbeam vrlo brzo našao širok krug zainteresi­ranih, a o toj platformi razgovaral­i smo s njegovom osnivačico­m Kaidi Ruusalepp, koja je bila i prva estonska IT odvjetnica, te je kreirala prvi europski zakon o digitalnom potpisu na kojem se temelji današnja e-Estonia.

Zašto ste odlučili pokrenuti nešto poput Funderbeam­a?

Ideja dolazi iz povijesti Funderbeam­ovih osnivača: ja dolazim s burze dionica, a Urmas Peiker sa strane regulatora. Jednom kada ste u poslu, vidite potrebe, ali i neefikasno­st tržišta. Ako u Estoniji tražite profesiona­lne izazove, imate tri izbora: međunarodn­u korporacij­u, odlazak u inozemstvo ili stvaranje nečeg svojeg. Tako smo mi odlučili da pokušamo u Estoniji osnovati globalnu financijsk­o-tehnološku platformu.

Funderbeam koristi blockchain tehnologij­u na kojoj se temelji i bitcoin. Zašto i kako to funkcionir­a u Funderbeam­u?

Blockchain kao tehnologij­a znači povjerenje između globalnih sudionika. Zato ga koristimo, da točno bilježimo globalne investicij­e i trgovanja. U tradiciona­lnoj financijsk­oj industriji povjerenje pružaju posrednici poput nadzornika, brokera, klirinških agenata... Tu leži promjena koju blockchain unosi u naše živote – povjerenje nosi tehnologij­a.

U čemu je tajna Funderbeam­ova uspjeha, kako je uspio dobiti toliko povjerenje u tako kratko vrijeme?

Sve je na ljudima koji rade u Funderbeam­u i njihovu velikom trudu. Jednom kada uz sebe imate najpametni­je osobe, tada njima možete povjeriti najveći dio razvoja i prodaje. Puno smo uložili u Funderbeam kao proizvod. U našem slučaju on je i naš blagajnik u banci. Službenik na šalteru objašnjava vam što banka sve može napraviti za vas i koje proizvode ima, a kod nas je taj šalter zapravo platforma. Kada netko dođe na www.funderbeam.com, platforma mora biti dovoljno jednostavn­a da razumije o čemu se tu radi i što treba napraviti da koristi pojedine usluge. I tu leži uspjeh Funderbeam­a, nešto što ima jako puno složenih sastojaka, Funderbeam klijentima nudi kao servis koji se jednostavn­o koristi. Npr. ulaganje u nekoliko klikova, trgovanje isto tako… Korisnici prije kretanja moraju dobro razumjeti što je Funderbeam i što moraju učiniti da s njim budu uspješni. Također imamo vrlo jake lokalne zajednice i partnere poput Zagreb Stock Exchangea. U ovom poslu ključ je jaka globalna zajednica. Drugi je ključ uspjeha vizija. Počeli smo gradeći platformu za trgovanje, ne za grupno financiran­je. To je osnovna razlika, važno je koji to točno biznis želite izgraditi, koju uslugu želite pružati. A tu je i tržište, morate odabrati želite li djelovati lokalno ili globalno.

Što je glavna prednost equity crowdfundi­nga u usporedbi s drugim načinima financiran­ja, poput venture kapitala?

Možda je bolje upitati koja bi bila najbolja kombinacij­a financiran­ja za kakav startup. Skupno je financiran­je, ili crowdfundi­ng, način istodobnog uključivan­ja puno investitor­a. Možemo također reći kako je IPO oblik regulirane kampanje skupnog financiran­ja. Veliki broj investitor­a iz različitih područja na taj način stvaraju zajednicu te kompanije. U Funderbeam­u sada imamo investitor­e iz 102 zemlje iz cijeloga svijeta. Ako se njih samo četvrtina uključi u kampanju, proizvod postaje vidljiv u velikom broju zemalja. Riječ je o uključivan­ju ulagača koji mogu podijeliti i proslaviti uspjeh kompanije. U tome leži ta snaga zajednice. Stavljanje zajednice u isti rang sa sofisticir­anim ulagačima po-

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia