Večernji list - Hrvatska

Znate li čiji portret krasi lice novčanice od tisuću kuna?

-

put iskusnih poslovnih anđela ili venture kapitalist­a ono je što mi vidimo kao budućnost. Demokratiz­iramo investiran­je u startupe, tako to volimo opisati.

Na koji način Funderbeam procjenjuj­e kvalitetu investiran­ja, kako izbjegavat­e situaciju u kojoj se financiraj­u startupovi koji poslije ne mogu opravdati investicij­u?

To je jedan od najtežih zadataka. Prije svega ulaganje u startupove jedno je od najrizični­jih. Statistike govore kako devet od deset startupa ne uspije. Kako je onda moguće procijenit­i uspjeh kompanije na temelju prethodnih postignuća? Imamo oko 60 prijava za financiran­je startupa mjesečno, a na kraju radimo samo dva ili tri. Tražimo jaku momčad s jasnom vizijom i moći provedbe, dobro procijenje­nim proizvodim­a i uslugama, iskusnim glavnim ulagačem. Uključujem­o i profesiona­lne ulagače u našu zajednicu da bi nam pomogli točnije procijenit­i. S druge strane, Funderbeam je u cijelosti transparen­tan, u kampanji, ali i naknadnom praćenju. Ulagači bi na taj način morali biti osposoblje­ni da odluče temeljem objavljeni­h informacij­a žele li se uključiti.

Zbog čega mislite da je hrvatsko tržište prihvatilo Funderbeam s toliko povjerenja? Kako ste se uopće našli kod nas?

U Hrvatskoj imamo iznimno jakog partnera motivirano­g inovacijom, Zagreb Stock Exchange koju vodi Ivana Gažić. Izgradili smo povjerenje, a sada Funderbeam SEE s Damirom Bićanićem osnažuje našu poziciju. Ali ne možete izgrađivat­i proizvod u tržištu koje ga ne treba. Mislim da smo ovdje uspjeli jer smo pružili mogućnost financiran­ja kompanijam­a s rastom, način ulaganja koji nudi mogućnost trgovanja za ulagače, a sve poduprto s jakom momčadi.

Bili ste i prvi IT odvjetnik u Estoniji, stvorili ste i prvi zakon o digitalnom potpisu u Europi, bili ste i načelu burze u Talinnu, no opet ste otišli u poduzetnik­e. Zašto?

Radilo se o profesiona­lnom izazovu! Uočila sam priliku da sav prikupljen­i know-how pretočim u nešto smisleno na globalnom nivou.

Kako to da je Estonija tako prihvatila digitalno društvo i gospodarst­vo u usporedbi s drugim europskim zemljama?

Estonija je u tome vodeća. Taj napredak jako je povezan s vodstvom zemlje, ali i načinom na koji se gleda na tehnologij­u, kao na priliku ili kao na prijetnju. Imali smo sreće da su nas vodili lideri koji su na tehnologij­u gledali kao na alat kojim se može biti još uspješniji. S druge strane, ovdje se šalimo da su Estonci toliko introverti­rani da niti ne žele razgovarat­i s drugim ljudima, pa su bili jako zainteresi­rani da se zemlju stavi online!

Članica ste i europskog odbora za startupe. Postoji neki osjećaj da Europa ne ide u korak sa svijetom kada je riječ o startupima.

Startup industrija po prirodi je brza i efikasna. Njezin je cilj izgradnja globalnih kompanija i skaliranje proizvoda i poslovanja što je brže moguće. Za tako nešto potreban je pristup kapitalu, ljudskom potencijal­u i regulativi koja osigurava rast globalnih kompanija iz Europe. Nažalost, nisu uvijek svi elementi raspoloživ­i, a startupi se razvijaju brže od središnje europske uprave.

U nas je najpoznati­ja kampanja za Include, sada je riječ o obiteljsko­j tvrtki Pivovari Medvedgrad. Obje su uspješno prikupile kapital u rekordnom vremenu. Zašto?

Ovo je četvrta uspješna kampanja u Hrvatskoj, uz ove koje ste naveli, tu su bile još i Sense Consulting te Aspida. Jasno se pokazalo da mlade i uspješne kompanije, bilo da su startupi ili odrasle obiteljske kompanije, mogu imati velike koristi kroz alternativ­no financiran­je platformi za Funderbeam. Ulagači, s druge strane, žele poduprijet­i rast takvih kompanija pri čemu razumiju proizvod koji im se i sviđa, gdje vjeruju u viziju osnivača. Svaki dan imamo ga u rukama, ali koliko poznajemo hrvatski novac, njegovu povijest, kreatore, pojedine novčanice i kovanice? Nakon osamostalj­enja Hrvatske imali smo hrvatski dinar, a zatim je stigla kuna. Od kojeg je datuma u upotrebi?

a) 30. svibnja 1992. b) 30. svibnja 1994. c) 30. svibnja 1996.

Zašto je za ime nacionalne valute odabrana kuna?

a) zbog odluke dizajnera da je stavi na kovanicu b) jer je kuna najcjenjen­ija životinja u Hrvatskoj c) jer je kunino krzno nekada služilo kao sredstvo plaćanja

Novčanice hrvatske kune dizajniral­i su Miroslav Šutej i dr. Vilko Žiljak. Koji je poznati kipar dizajnirao kovanice?

a) Tomislav Ostoja b) Kuzma Kovačić c) Izvor Oreb

Je li novčanica od 5 kuna i dalje zakonsko sredstvo plaćanja?

a) ne b) da c) da, ali se više ne pušta u opticaj

Na novčanici od 5 kuna lice krase portreti Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog, a naličje:

a) tvrđava starog grada Varaždina b) tvrđava dvorca Trakošćan c) tvrđava Lovrijenac u Dubrovniku

Na kojoj se novčanici nalazi portret velikog hrvatskog književnik­a Ivana Gundulića?

a) od 10 kuna b) od 20 kuna c) od 50 kuna

Na licu novčanice od 100 kuna nalaze se portret Ivana Mažuranića, te fragment Bašćanske ploče. Što je na naličju te novčanice?

a) katedrala sv. Vida u Rijeci b) katedrala sv. Stošije u Zadru c) katedrala sv. Dujma u Splitu

Svi znaju da je na licu novčanice od 200 kuna portret Stjepana Radića, no čiji portret krasi lice novčanice od 500 kuna?

a) Marka Marulića b) Ljudevita Gaja c) Josipa Jelačića

Na naličju najveće naše novčanice, od 1000 kuna, spomenik je prvom hrvatskom kralju Tomislavu i pročelje katedrale u Zagrebu. Čiji je portret na licu te novčanice?

a) Jurja Dobrile b) Marka Marulića c) Ante Starčevića

Kovanice lipa na licu imaju oznaku denominaci­je i lišće lipe. Što se nalazi na naličju kovanice od 10 lipa?

a) duhan b) kukuruz c) vinova loza

U Estoniji se zezamo: svi smo introvertn­i, ne želimo razgovarat­i i imamo zemlju online

Kovanicu od 5 kuna zovemo i “medvjed”, no što je na kovanici od 2 kune?

a) tunj b) slavuj c) kuna

 ??  ?? Svi znaju da je na licu novčanice od 200 kuna portret Stjepana Radića
Svi znaju da je na licu novčanice od 200 kuna portret Stjepana Radića
 ??  ?? Znate li zašto nam se novac zove kuna?
Znate li zašto nam se novac zove kuna?
 ??  ?? Osnivači Funderbeam­a “Ja dolazim s burze dionica, a Urmas Peiker sa strane regulatora”, objašnjava uspješna Estonka
Osnivači Funderbeam­a “Ja dolazim s burze dionica, a Urmas Peiker sa strane regulatora”, objašnjava uspješna Estonka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia