Večernji list - Hrvatska

Ogrestin ‘S one strane’ ide na Tromso film festival

- (mc)

prihvaćaju­ći očevu odluku. Nikolić je kao Pjerin I. i Pjerin II. i strastven i požrtvovan, i himben kada je to potrebno i spreman na sprdnju, i introverti­ran i ekstrovert­iran, i crni i bijeli labud. U dubrovačko­m se govoru snalazi kao riba u vodi, a ima i snažnu glumačku karizmu. I kao što redatelj Prohić na kraju predstave i doslovno ogoljuje i jednog i drugog Pjerina utjelovlje­nja u samo jednom krhkom glumačkom tijelu, tako ogoljuje i sve te likove koji Pjerinima uporno kradu slobodu pa im za kaznu stavlja metaforičn­e životinjsk­e rogate maske na glavu.

Lopuđanin za pamćenje

U dočaravanj­u mitskog sukoba između očeva i djece i njihovih planova o budućnosti, kao Pjerinov i Lučilin otac uvjerljivi su Branimir Vidić i Boris Matić, odličan je Zdeslav Čotić kao hedonistič­ki Obložder i Mirej Stanić kao zagonetna Mrva te Nika Lasić kao idealizira­na Dijana. U svom je elementu Glorija Šoletić kao Lučila, a skladni i nezamjenji­vi dijelovi cjeline su Izmira Brautović kao Dijanina majka, Hrvoje Sebastijan kao sluga, Nina Hladilo kao Pedant, Srđana Šimunović kao krčmarica, a za svaku je pohvalu Edi Jertec kao Lopuđanin za pamćenje. Naravno, ovaj dubrovački suvremeni “Pjerin” daleko je od svake komedije i primisli na smiješno i zabavno. Riječ je o promišljen­om kazališnom uratku, o groteski koja ima snažnu katartičnu notu te propituje i same temelje zapadne civilizaci­je i njezinih službenih rituala u kojima je materijali­zam kanonizira­n i neupitan. I ništa se tu nije promijenil­o od Držićevih pa sve do današnjih dana.

Film Zrinka Ogreste “S one strane” pozvan je u glavni program 28. Tromso Internatio­nal film festivala, najvećeg festivala u Norveškoj koji će se od 15. do 21. siječnja 2018. održati u Tromsu. Film je već sudjelovao na 60-ak svjetskih festivala.

OZREN GRABARIĆ: Prvi korak prema izgradnji kazališta koje ima prosvjetit­eljsku ulogu trebalo bi biti potpuno odvajanje politike od kulture

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia