Večernji list - Hrvatska

Hezonja proigrao kada su se trenerovi favoriti ozlijedili

Orlando nije odlučio produžiti ugovor, Mario je od ljeta slobodan

- Drazen.brajdic@vecernji.net

Kada su ga 2015. drafitiral­i kao 5. izbor, u Orlandu su se nadali da će u Hezonja biti jedan od nositelja igre. No to se nažalost nije dogodilo Dražen Brajdić Nametnuti se u NBA ligi nikome nikad nije lako, a posebice ako vas trener “zaboravi” i gurne na kraj klupe. A baš to bio je slučaj sa trenutačno raspucanim Marijem Hezonjom koji je u porazu njegova Orlanda protiv Detroita zabio 28 koševa, a pri tome i osam trica (iz 12 pokušaja), što mu je najbolji domet u NBA karijeri koja je ušla u svoju treću godinu. U ovoj utakmici, Hezonja je zabio 11 od prvih 13 koševa svoje momčadi i potom s lakoćom nadvisio svoj dosadašnji rekord karijere od 21 koša.

Vogel mu ne vjeruje

– Mario je odigrao izvrsno. Osim što je sjajno šutirao on je i donosio jako dobre odluke. Nije forsirao, čekao je svoje prilike u utakmici. Nije lako kada ne igrate toliko dugo i kada vas odjednom bace u vatru i zato sam sretan zbog njega – kazao je Nikola Vučević, najkorisni­ji Orlandov igrač i čovjek koji je cijelo vrijeme bio Hezonjima moralna podrška. – Mario je talentiran igrač, ali kao i dobar dio drugih mladih igrača on će imati dobrih i loših trenutaka. No, to je dio i osobnog razvoja, ali i nas kao momčadi. Sretan sam što je odigrao ovako probitačno – dodao je trener Orlanda Frank Vogel koji dosad baš i nije bio čo- vjek koji se za Hezonju zauzimao. Štoviše, nakon što je kod prethodnog trenera (Scott Skiles) dobijao puno više prilika, dolaskom Vogela Hezonja je gurnut u drugi plan pa su se mogli čuti i glasovi da ga Orlando nudi potencijal­no zainteresi­ranima za razmjenu. I zato je Mario svoje (o)svanuće morao čekati dok drugima ne smrkne, pa je situacija s ozljedom niza igrača trenera dovela u situaciju da naprosto nema druge nego pružiti priliku Hezonji. A 22-godišnji Dubrovčani­n ju je uspješno iskoristio. U posljednje četiri utakmice, Hezonja je bio starter. Premda etiketiran kao vanjski igrač, češće je igrao na poziciji četvorke odnosno krilnog-centra. Sa svojom visinom (203 cm) i snagom (100 kg), Mario se dobro uklapa u trend kojeg u NBA ligi zovu “small ball”, ovdje bismo rekli da je to petorka sa četiri vanjska, s kojom se širi reket i omogućava više prostora za prodore.

Samopuzdan­je stiže igrom

Hoće li se, kada se Vogelu vrate svi igrači u rotaciju, Hezonjin status promijenit­i ostaje za vidjeti, no dobro je da je pokazao da mu jest mjesto na NBA parketima. Mi bismo voljeli da Mario ovako nastavi pa da Vogel i Orlando zažale što su odustali od produženja ugovora s mladim Hrvatom i na četvrtu godinu (što će ga na ljeto učiniti slobodnim igračem), ali i što su dovodili veterane, ali i draftirali igrače na Hezonjinoj poziciji. – Kada dobijete konstantnu mi- nutažu onda možete pronaći i svoj ritam, a da bi pronašli ritam morate imati dovoljno igračkih minuta. Mario je imao vrlo tešku situaciju jer smo mi nakon njega draftirali igrače na njegovoj poziciji što ga je gurnulo još doblje na klupu - pokušao je objasniti svoju i Hezonjinu situaciju trener Vogel. Kod Marija će ključno biti kako će šutirati i koliko će dobru obranu igrati, a toga je i sam svjestan: – Što si više u dodiru s loptom to imaš više samopuzdan­ja. Važno je pronaći način kako biti dio sustava i pri tome činiti ono što najbolje radiš. Trenirao sam dvostruko više no ostali, no na parketu ne smijem pokušavati dvostruko više od ostalih jer bi ispalo da se pravim važan.

 ??  ??
 ??  ?? Mario Hezonja u duelu s LeBron Jamesom
Mario Hezonja u duelu s LeBron Jamesom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia