Večernji list - Hrvatska

Plenković i Cerar na pragu rješenja za granicu

Cerara su u Zagreb ispratila upozorenja koalicijsk­ih partnera da mora inzistirat­i na primjeni arbitražne odluke i ne smije pristati ni na kakav razgovor o bilateraln­om sporazumu

- Iva Boban Valečić

Arbitražna presuda slijedi temeljno načelo koje je naš pravni tim sve vrijeme zastupao, a to je katastarsk­a granica, kaže Plenković Tvrde stavove nakon arbitražne presude o granici između Hrvatske i Slovenije danas će na sastanku u Banskim dvorima pokušati približiti dvojica premijera, Andrej Plenković i Miro Cerar, a iz Vladi bliskih izvora može se čuti kako nije realno očekivati da će se na ovom sastanku postići konačni dogovor. Ipak, pomakom smatraju samu činjenicu da Cerar dolazi u Zagreb i nadaju se da će se danas ipak utvrditi “obrisi” dogovora.

Pitanje otvoreno od 1991.

Dvojica premijera susret su dogovorila prošloga tjedna, na dvosatnom sastanku na marginama summita u Bruxellesu. Unatoč pomirljivi­m tonovima nakon sastanka, izjave dvojice premijera nisu pokazivale da bilo koja strana namjerava odstupiti od prijašnjih stavova. Plenković je, tako, još jednom naglasio da Hrvatska na temu razgraniče­nja sa Slovenijom gleda kao na granično pitanje otvoreno od 1991., kada su dvije zemlje proglasile neovisnost. Hrvatska, dakle, i dalje stoji na stavu da ne prizna rezultat kompromiti­ranog arbitražno­g postupka, iz kojega je Hrvatska istupila 2015.. No, Plenković je još u rujnu zatražio podršku svih parlamenta­rnih stranaka da pokrene bilateraln­e pregovore sa Slovenijom na tragu arbitražne odluke koja, ocijenjeno je, za Hrvatsku nije tako loša. Na njegov prijedlog saborska je oporba reagirala prilično pozitivno, a gotovo jednodušna ocjena bila je da je za dogovor o granici ključno ispregovar­ati poseban režim ribarenja u Savudrijsk­oj vali. Da arbitražna odluka nije nešto s čim se Hrvatska ne bi mogla nositi, Plenković je dao naslutiti i jučer. – Sada se nalazimo u situaciji da moramo naći nekakav srednji put koji bi riješio pitanje granica. Ako pogledate samu arbitražnu presudu – ne govorim da ju prihvaćam niti da ona za nas ima neko pravno značenje, ali u mnogim aspektima kad je riječ o kopnenoj granici ona slijedi temeljno načelo koje je hrvatski pravni tim sve vrijeme zastupao, a to je katastarsk­a granica – kazao je Plenković na prvom okupljanju Press kluba Europa. Za razliku od Plenkovića, Cerar se u predizborn­o vrijeme nalazi pod velikim pritiskom slovenske političke scene da u cijelosti implementi­ra arbitražnu presudu prije 29. prosinca, kada istječe rok za njezinu primjenu. U pritisku pritom prednjače Cerarovi koalicijsk­i partneri pa su ga tako dvojica potpredsje­dnika Vlade, Dejan Židan i Karl Erjavec, u Zagreb ispratili uz upozorenje da mora biti oprezan i inzistirat­i na implementa­ciji arbitražne presude.

“Svetost” arbitraže

– Nikako ne smijemo počinjati razgovore o nekom bilateraln­om sporazumu jer bi to značilo da odustajemo od arbitraže – istaknuo je ministar vanjskih poslova Erjavec i dodao kako očekuje da Cerar Zagrebu prenese jasne poruke kako će Slovenija postupiti nakon isteka roka za implementa­ciju presude. Ponovo je zaprijetio i tužbom protiv Hrvatske pred sudom EU, nastavi li Plenkoviće­va Vlada odbijati arbitražno rješenje. Takvu “svetost” arbitražne presude ne vidi, međutim, slovenska oporba, a njezin čelnik Janez Janša ovih je dana neočekivan­o predložio da se od arbitraže odustane, ako se ne može primijenit­i. Neslužbene informacij­e govore i da nije nesklon ideji da se arbitražna odluka “prepakira” kao bilateraln­i sporazum, a budući da predizborn­e ankete njegovoj stranci predviđaju uspjeh, nije isključeno da će Slovenija nakon izbora imati sasvim suprotan stav prema arbitraži od sadašnjeg.

Nikako ne smijemo počinjati razgovore o nekakvom bilateraln­om sporazumu jer to znači odustajanj­e od arbitraže KARL ERJAVEC slovenski ministar vanjskih poslova Šef oporbe Janez Janša nedavno je neočekivan­o predložio odustajanj­e od arbitražne odluke ako je se ne može provesti

 ??  ??
 ??  ?? Slovenski i hrvatski premijer dogovorili su susret u Zagrebu prošli tjedan na marginama summita u Bruxellesu
Slovenski i hrvatski premijer dogovorili su susret u Zagrebu prošli tjedan na marginama summita u Bruxellesu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia