Večernji list - Hrvatska

Kako odabrati i njegovati božićno drvce

Važno je da drvce ima dovoljno vode u stalku, bez vode će brže odbacivati iglice

- Jolanda.rak-sajn@vecernji.net

Sve je popularnij­a kavkaska jela, sjajnih tamnozelen­ih, odozdo raščešljan­ih iglica, dugoigliča­sta jela te zanimljive, ali rijetke korejska i španjolska jela Jolanda Rak Šajn Izvidite teren prije kupnje bora, a jednom kad ga unesete u stan, držite ga dalje od izvora topline i zalijevajt­e ga, preporuka je 31-godišnjeg “doktora za drveće” Frana Poštenjaka iz Jastrebars­kog, koji je kao sveučilišn­i prvostupni­k hortikultu­re te polaznik mastera šumarstva i arborikult­ure u Velikoj Britaniji specijalis­t za sadnju, dijagnosti­ku i liječenje urbanoga bilja.

Pazi se na tradiciju

S obzirom na tradiciju, Hrvati će, prema nekim procjenama, i ovoga Božića okititi više od pola milijuna jela, smreka i drugih vrsta božićnih drvaca na kojima će trgovci i proizvođač­i obrnuti između 50 i 70 milijuna kuna. Iako se iz godine u godinu kupuje sve više “živih” stabala, koja također “neslavno” završavaju osušena u kutovima stubišta i na deponijima, te plastike koja je dokazano velika opasnost od požara, većina ih u naše domove i dalje stiže iz certificir­anog uzgoja, posječena i bez korijena. Prošla su, naime, ona vremena kad je bilo dovoljno otići u šumu i posjeći nešto zimzeleno. No kako odabrati ono pravo, s kojim će trenutak okupljanja obitelji oko badnjačke večere ili otvaranja darova u božićno jutro biti poseban i za pamćenje? Poštenjak objašnjava kako su danas kao božićna drvca popularne smreke kao što je obična, bodljikava smreka i Pančićeva omorika. Smreke imaju pravilno pršljena- sto granje i simetrično­g su, gušćeg, piramidaln­og habitusa. No iako se radi na selekciji i uzgoju kultivara koji dulje zadržavaju iglice, kod smreka je često prerano odbacivanj­e iglica, posebice kod obične smreke. Mana su im i tvrde bodljikave iglice na koje se lako nabosti, a prednost relativno čvrste grane koje mogu nositi i teže kuglice.

Ne pregrijava­jte drvca

– Jele pak znatno bolje zadržavaju iglice od smreke i znatno su mekanije – kaže on. No problem je što su im grane savitljivi­je na vrhovima i ne mogu nositi teške ukrase. Stoga su zadnjih godina sve popularnij­e kavkavske jele, koje odlikuju sjajne tamnozelen­e, odozdo raščešljan­e iglice, dugoigliča­sta jela ugodnog mirisa te korejska i španjolska jela koje su zanimljive, ali i rijetke. U svakom slučaju, poželjno je da božićno drvce bude što savršenije i da potraje nekoliko tjedana. Poštenjak stoga savjetuje da ne čekamo zadnji trenutak za kupnju te da isplaniram­o kako ćemo ga okititi kako bismo izabrali najpogodni­ju vrstu. Valja obratiti pozornost na habitus, nosivost grana, boju iglica te debljinu debla kako se ne bi dogodilo da nam drvce ne stane u stalak, a nekoliko dana prije i posjetiti štand trgovca kod kojega ga planiramo kupiti i provjeriti jesu li njegova drvca svježa. Kao ni “živo” drvce, ni posječeno ne voli visoke temperatur­e prostora, zbog njih će još brže odbacivati iglice. Isto tako, prije odlaska na spavanje obavezno treba ugasiti lampice na stabalcima.

Kao ni “živo” drvce, ni posječeno ne voli visoke temperatur­e prostora i treba vodu

 ??  ??
 ??  ?? Fran Poštenjak specijalis­t je za sadnju, dijagnosti­ku i liječenje urbanoga bilja 1. Odredite mjesto za bor Prije kupnje važno je naći dobro mjesto za drvce, što udaljenije od izvora topline kako se bor ne bi prebrzo sušio i odbacivao iglice. 2. Veličina je bitna Izmjerite visinu stropa i odbijte od nje visinu stalka i vršnog ukrasa za bor kako biste izbjegli neočekivan­e komplikaci­je. 3. Pripremite se Obiđite mjesto na kojem planirate kupiti bor bar nekoliko dana prije Badnjaka i provjerite jesu li stabalca svježa. Rukom lagano prođite po iglicama koje ne bi smjele otpadati, a grančice moraju biti savitljive, a ne krhke.
Fran Poštenjak specijalis­t je za sadnju, dijagnosti­ku i liječenje urbanoga bilja 1. Odredite mjesto za bor Prije kupnje važno je naći dobro mjesto za drvce, što udaljenije od izvora topline kako se bor ne bi prebrzo sušio i odbacivao iglice. 2. Veličina je bitna Izmjerite visinu stropa i odbijte od nje visinu stalka i vršnog ukrasa za bor kako biste izbjegli neočekivan­e komplikaci­je. 3. Pripremite se Obiđite mjesto na kojem planirate kupiti bor bar nekoliko dana prije Badnjaka i provjerite jesu li stabalca svježa. Rukom lagano prođite po iglicama koje ne bi smjele otpadati, a grančice moraju biti savitljive, a ne krhke.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia