Večernji list - Hrvatska

Učenik velikog Tomislava Ivića od sljedeće sezone u biranom društvu trenerskih celebrityj­a

Hrvatska će u kineskoj Superligi imati predstavni­ka na klupi. Dragan Talajić novi je trener Henan Jianyea iz Zhengzhoua

-

teresirani za mene, ali da moram doći na intervju u Bruxelles jer bez toga ne možete u Kinu, osim ako niste veliko svjetsko trenersko ime. Na tom intervjuu dao sam neke smjernice što bi trebalo napraviti s momčadi, koje bih stvari promijenio u igri... Nakon tjedan dana javili su mi da su se odlučili za mene, a ugovor sam potpisao prošloga tjedna u Dubaiju. Moj angažman u Henanu najznačajn­iji je u mojoj karijeri – nastavlja Talajić.

Odličan u Jordanu

Ostavili ste odličan dojam i u Jordanu. – Preuzeo sam momčad Al Faisalyja iz Ammana u rujnu, kada je imala devet bodova manje od vodećega, sada je taj zaostatak smanjen na pet bodova. Al Faisaly sa 77 trofeja spada među najtrofejn­ije klubove svijeta. Ma to je čudo od kluba, ponos Jordana, dok je Al Wahdat, s kojim sam osvojio četiri trofeja, simbol palestinsk­og otpora jer su ga u Ammanu osnovali Palestinci izbjegli iz Izraela. Između ta dva kluba vlada nezamisliv rivalitet – kaže Talajić. Kakav su na vas dojam ostavili Kinezi? – Razgovor za posao obavio sam s dvojicom sportskih direktora, a kada sam u Dubaiju potpisivao ugovor, upoznao sam i generalnog menadžera. Henan nema nijednu veliku zvijezdu, ali imaju novca i spremni su dosta uložiti. Najvažnije mi je sada naći vrsnoga stopera. Igrali su defenzivno, a primali dosta pogodaka. Moja je želja promijenit­i taj mentalitet, težiti ofenzivi... Šefovi kažu: “Plasirajte se među prvih deset i to je za nas kao da smo prvaci.” Inače, Zhengzhou je najbrže rastući industrijs­ki grad u Kini, u njemu se proizvodi iPhone – nastavlja Talajić. Tko vam je otvorio vrata azijskog nogometa? I kako naši treneri imaju takav uspjeh na najvećem kontinentu? – Mene je 2004. godine iz Pule u Saudijsku Arabiju sa sobom poveo Tomislav Ivić. On je bio prvi naš trener koji je ostavio traga u Aziji i poslije otvarao vrata svima ostalima. Za moju karijeru on je broj jedan, čovjek koji je na mene najviše utjecao. Mi smo po mentalitet­u možda slični Azijcima, možemo im se lako prilagodit­i, prihvatiti njihov način razmišljan­ja sigurno lakše nego neka velika trenerska imena iz nogometno značajniji­h zemalja. Pogledajte samo kakve je uspjehe imao Zlatko Dalić, kako sjajno ide Zoranu Mamiću i Branku Ivankoviću... To nije slučajno – zaključio je Dragan Talajić.

Tomislav Ivić 2004. godine odveo me iz Pule u Saudijsku Arabiju. I tako je krenula moja priča

 ??  ?? Talajićev prvi zadatak u Kini je da dovede kvalitetno­g stopera, jer momčad je prošle sezone primala previše
Talajićev prvi zadatak u Kini je da dovede kvalitetno­g stopera, jer momčad je prošle sezone primala previše
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia