Večernji list - Hrvatska

Mi na javnim funkcijama čuvamo javni sustav

- (h)

prilično zazire od Rusije, odnosno da je premijer Plenković sklon slijediti politiku europskih pučana koji Rusiju i populizam smatraju najvećim neprijatel­jima. Unatoč tome, ruski plin nije zaobišao Hrvatsku jer Gazprom preko Prvog plinarskog društva posluje na našem tržištu. Neslužbene informacij­e, koje su iznesene i na konferenci­ji, govore da je tvrtka povezana s ruskim kapitalom ovih dana kupila zemljište na Krku na kojem Hrvatska namjerava graditi postrojenj­e za LNG. Azimov je Vladu prozvao i zato što inzistira na gradnji plutajućeg terminala za ukapljeni plin iako će energent koji će Hrvatska tako nabavljati biti znatno skuplji od plina iz Rusije. Projekt LNG-a Europska će unija sufinancir­ati sa 104 milijuna eura.

Remont u Rusiji

Ne samo u energetici, nego i u ostalim gospodarsk­im granama, Vlada se “ne ljubi” s Rusima, ali ne može izbjeći ruski kapital. Tako je i u slučaju posrnulog Agrokora najveći vjerovnik ruski Sberbank koji se s izvanredno­m upravom spori oko naplate svojih potraživan­ja. Azimov je u veljači 2016. godine došao u fokus hrvatske javnosti kada je okićen vojnim odličjima u vojnoj uniformi poručio da ruska banka nije spremna dodatno kreditirat­i propali koncern. Osim toga, zamjerio je što se nitko iz uprave Agrokora, unatoč silnom novcu koji je u taj koncern plasirala ruska državna banka, nije udostojio doći k njemu kao ruskom veleposlan­iku ili ga barem pozvati na razgovor. Prvi veliki posao koji je Vlada dodijelila ruskoj tvrtki prije otprilike mjesec dana jest remont deset helikopter­a vrijedan 207 milijuna kuna. Tog je dana, uoči sjednice na kojoj je Vlada o tome odlučila, u Banskim dvorima viđen veleposlan­ik Anvar Azimov koji je i lobirao da taj posao dobiju Rusi. Budući da su ti helikopter­i ruske proizvodnj­e, ruska tvrtka bila je i najlogični­ji izbor Ministarst­va obrane RH koje je provelo natječaj za remont.

Ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak ustvrdila je jučer da osobe na javnim funkcijama, koju i sama obnaša, moraju čuvati javni sustav i proračunsk­i novac koristiti namjenski za javno dobro, ali da drugi sustavi mogu imati drukčije interese.

BLAŽENKA DIVJAK: Moja je uloga osigurati razvoj strukovnog­a obrazovanj­a te da se za to predviđen novac iz fondova EU iskoristit­i za strukovne škole

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia