Večernji list - Hrvatska

Umro kardinal Law koji je štitio svećenika pedofila

- (H)

zakonodavn­e i sudske vlasti. – Ovo je u interesu Poljske i njezinih građana, kao i cijelog EU. Građani imaju pravo na neovisno sudstvo – istaknuo je potpredsje­dnik koji je istaknuo tri koraka u proceduri. Članak 7 predviđa da Komisija, ili jedna trećina zemalja članica, ili Europski parlament mogu predložiti Vijeću da većinom od četiri petine država članica (22 članice) utvrdi postojanje jasnog rizika od ozbiljnog kršenja europskih vrijednost­i u nekoj članici. Prije nego što pristupi takvom utvrđivanj­u, Vijeće je dužno saslušati državu članicu o kojoj je riječ. Mađarska je već najavila da će uložiti veto. Nakon objave Komisije, Poljska je sa žaljenjem primila “političku, a ne pravnu” odluku EK. Odluka “nepotrebno otežava naše odnose, zbog čega bi rad na razumijeva­nju i međusobnom povjerenju između Varšave i Bruxellesa mogao biti puno teži”, piše u priopćenju poljskog ministarst­va vanjskih poslova.

Sastanak u Bruxellesu

I poljski premijer Mateusz Morawiecki, čiji je dolazak na čelo vlade objašnjen potrebom za poboljšanj­em položaja Poljske u međunarodn­oj areni, branio je reforme. – Poljska je privržena načelu pravne države jednako kao i EU. Reforma pravosuđa potrebna je. U dijalogu između Poljske i EK potrebni su nam otvorenost i poštenje – tvitao je Morawiecki, koji će se u siječnju sastati sa šefom EK Jean-Claudeom Junckerom.

Američki kardinal Bernard Law, povezan s najvećim skandalom svećeničke pedofilije u SAD-u, umro je u 86. godini. Afera je izbila 2002. kada je kardinal Law, tada nadbiskup Bostona, priznao da je štitio svećenika pedofila Paula Shaneya.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia