Večernji list - Hrvatska

Dosta je Playdrame, prelazim u HNK

Osnivačka prava prepustio je drugima

-

Elvis Bošnjak i Lina Vengoechea prepisali su svoje privatno kazalište teatrologu Matku Botiću i glumici Petri Kovačić Teatrolog, dramaturg i predavač na Umjetničko­j akademiji u Splitu Matko Botić novi je umjetnički voditelj kazališta PlayDrama. Elvis Bošnjak i Lina Vengoechea prepustili su svoja osnivačka prava Botiću i glumici Petri Kovačić, priopćili su iz PlayDrame. Prvog čovjeka privatnog kazališta koje djeluje od 2008. godine i koje je postalo nezaobilaz­ni čimbenik kulturnog života u gradu, Elvisa Bošnjaka upitali smo koji je razlog njegova odlaska, čeka li ga možda u HNK neka funkcija?

Ne želi biti intendant

– Otišao sam jer postoje planovi za budućnost koji su uistinu vezani za HNK Split, ali još uvijek nisam potpisao ugovor. Na tome se radi. Razlozi, međutim, nisu intendants­ke prirode premda su po kuloarima već krenule intenzivne priče o tome. Nisam i neću biti intendant HNK Split! Ne pada mi na pamet – rekao nam je Bošnjak. Tvrdi kako su njegovi poslovni planovi vezani za umjetnost, pisanje i glumu i kako se isključivo time i želi baviti. Tijekom proteklih deset godina Elvis Bošnjak, “tata i mama kazališta PlayDrama”, radio je, naglašava, vrlo zahtjevan, spretan i težak posao i došao do one točke u kojoj je dao maksimum. Najveći problem je što je i nakon desetljeća uspješnog rada PlayDrama još beskućnik u svome gradu, pa program izvodi na pet različitih pozornica. – Znam da nije uobičajeno da privatno kazalište preuzima netko drugi, ali ja sam baš tako odlučio. Trajalo je deset godina. Mislim da je poštenije i pravednije nego da se ugasi, uvjeren sam kako je došlo vrijeme da PlayDramu vodi nova ekipa koja će donijeti i novu energiju – objašnjava. Decidirano odbija i nagađanja kako će baš on biti novi ravnatelj Drame u nacionalno­j kući. Kazalište PlayDrama pod vodstvom Bošnjaka izvelo je četrnaest premijera s profesiona­lnim ansamblom te osam s polaznicim­a Glumačkog studija. Gostovalo je više od 150 puta u četrdeseta­k gradova i odigralo više od 500 predstava. Radionice Glumačkog studija PlayDrama pohađalo je više od petsto djece i odraslih, a trenutačno imaju oko 150 članova.

Zadržat će osnovnu misiju

Pod umjetnički­m vodstvom Matka Botića PLayDrama će zadržati programske interese usmjerene ponajprije na suvremeni dramski tekst. Započeli su suradnju s Tomislavom Zajecom, čiji će novi tekst praizvesti na proljeće, nastavit će projekt “Klasici u rebama”, a u veljači će polaznici Glumačkog studija u dobi od 10 do 14 godina izvesti “Evgenija Onjegina” u režiji Anastasije Jankovski.

Bošnjak je Playdramu osnovao 2008. godine i pretvorio je u epicentar splitske kulture

 ??  ?? U budućnosti se želi baviti samo glumom i pisanjem, upravljačk­i poslovi ga ne zanimaju
U budućnosti se želi baviti samo glumom i pisanjem, upravljačk­i poslovi ga ne zanimaju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia