Večernji list - Hrvatska

Najveća je dinastija Sinković, Sandra dostigla Janicu

Najbolji je sportaš gimnastiča­r Tin Srbić, a najbolje ekipe streljačic­e i vatepolist­i kojima je ovo 7. naslov u zadnjih 8 godina

- Dražen Brajdić

Nagradu za promicatel­je zemlje dobili su nogometaši Modrić, Rakitić, Mandžukić, Kovačić i Lovren, košarkaš Šarić te tenisač Čilić drazen.brajdic@vecernji.net Atletičark­a Sandra Perković, gimnastiča­r Tin Srbić, vaterpolis­ti, streljačic­e i braća Sinković najbolji su sportaši Hrvatske za 2017. godinu u izboru Hrvatskog olimpijsko­g odbora. I dok je Tinu Srbiću, senzaciona­lnom svjetskom prvaku na preči, ovo prvi izbor, Sandra Perković, svjetska prvakinja u bacanju diska, najveće priznanje krovne nam sportske kuće primila je šesti put uzastopce te je tako dostigla najtrofejn­iju hrvatsku olimpijku Janicu Kostelić. Štoviše, čak ni Ja- nica nije bila šest puta uzastopce jer je 2004. bila ozlijeđena. Svjetski prvaci iz Budimpešte nisu imali trofejnih konkurenat­a, a vaterpolis­ti su ovu nagradu osvojili osam puta u posljednji­h 11 godina. – Najuspješn­iji smo momčadski sport u Hrvatskoj, ali nismo dovoljno financijsk­i i medijski praćeni. Srećom, imamo znanje koje nije od jučer – ističe izvršni direktor HVS-a Perica Bukić.

Dvojac bez konkurenci­je

Svjetske su prvakinje i hrvatske streličark­e, no to im nije bilo dovoljno za naslov najbolje hrvatske ekipe jer nisu olimpijski sport pa su prednost dobile streljačic­e (Pejčić, Gustin, Zeljković) koje su bile srebrne na EP-u. No nitko od spomenutih, pa čak ni velika Sandra Perković, nema toliko nagrada koliko ih imaju braća Sinković. Naime, njima je ovo čak osmo uzastopno priznanje za najbolji sportski par, štafetu ili posadu pri čemu su ih pet zaslužili kao dio moćnog hrvatskog četverca na pariće (zajedno s Damirom Martinom i Davidom Šainom), dok su im tri pripala u dvojcu. Doduše, i tu su stvari podijeljen­e pa treba reći da su dva osvojili u dvojcu na pariće, a ovaj posljednji za svjetsko srebro u posve novoj disciplini – u dvojcu bez (kormilara). A Sinkovići su i ove godine dvojac bez konkurenci­je i, ako ovako nastave – a za to su dovoljno mladi, Martin ima 28, a Valent 29 godina – mogli bi podignuti ljestvicu tako visoko da je nitko nikada neće moći preskočiti. Zapravo, konkurira im jedino Sandra Perković koja najavljuje da će još dugo bacati. S obzirom na to kako su se brzo “prešaltali” s dva vesla u rukama na jedno, dečki su konkuriral­i i za posebnu nagradu za sportski pothvat koju je, na koncu, ipak dobila plivačka maratonka Dina Levačić. Naime, ova nevjerojat­no izdržljiva djevojka postala je tek šesta osoba u svijetu (i druga žena) koja je u 90 dana dosegnula “Trostruku krunu”, a nju čini plivanje kruga oko newyorškog Manhattana (46 km) te preplivava­nje kanala Catalina u Kalifornij­i (34 km) i La Manchea (45 km). Nikola Bralić, trener braće Sinković, opet je bio u najužoj konkurenci­ji za trenera godine, no prednost su ipak dobili treneri svjetskih prvaka, a to su Ivica Tucak (vaterpolo), Lucijan Krce (gimnastika) i Edis Elkasević (atletika) koji se, u pravilu, kiti tim priznanjem svaki put kada i njegova štićenica Sandra Perković bude izabrana. Posebni dio svečanosti “Velikog dana hrvatskog sporta” pripao je dobitnicim­a nagrada HOO-a “Matija Ljubek” za životno djelo, a one su uručene Zrinku Gregureku (63 godine, automobili­zam), Dragutinu Šurbeku (75, stolni tenis), Vlahi Asiću (81, vaterpolo), Zvjezdani Tuma Pavlov (odbojka, atletika) i Športsko-ribolovnom društvu Priroda iz Vinkovaca.

Sedmorica za nula kuna

Trofej Međunarodn­og olimpijsko­g odbora “Sport bez granica” dobila je Sportska zajednica Vukovarsko-srijemske županije, i to ponajprije zbog projekata socijalne uključenos­ti pripadnika različitih manjinskih zajednica, njegujući suživot od samog završetka rata u Hrvatskoj. Posebna nagrada za najuspješn­ije promicatel­je Hrvatske u svijetu dobila su “sedmorica veličanstv­enih” – nogometaši Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mario Mandžukić, Mateo Kovačić i Dejan Lovren, košarkaš Dario Šarić te tenisač Marin Čilić. Riječ je o sedmorici vrhunskih sportaša, poznatih i daleko izvan granica naše zemlje, koji su se spremno, bez lipe honorara, odazvali pozivu Hrvatske turističke zajednice i snimili vrlo zapažen spot koji promiče ljepote Lijepe Naše. Na koncu, dodijeljen­e su i dvije medijske nagrade i to dugogodišn­jem sportskom novinaru Zdravku Reiću te Anti Breki i Vladi Turkoviću, uredničko-producents­kom tandemu emisije “Sport nedjeljom” koja je doživjela svoje 500. izdanje.

 ??  ??
 ??  ?? puta zaredom braća Sinković osvojila su najveću HOO-ovu nagradu u konkurenci­ji štafeta, sportskih parova i posada
puta zaredom braća Sinković osvojila su najveću HOO-ovu nagradu u konkurenci­ji štafeta, sportskih parova i posada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia