Večernji list - Hrvatska

JANICA KOSTELIĆ REMETI ŠUKEROVE PLANOVE

Središnji ured za sport pokrenuo postupak protiv Nogometnog saveza

- Tomislav Dasović tomislav.dasovic@vecernji.net ZAGREB

U Hrvatskom nogometnom savezu i dalje tvrde da je njihova Skupština legalna te da će se održati ovaj petak, 22. prosinca u Zagrebu Kao po narudžbi Darija Šimića! Država se ipak uključila u izbore u Hrvatskom nogometnom savezu, doduše ne izravno, dekretima državnoga vrha kao u neka stara vremena, nego suptilno, a opet dovoljno efektno, možda čak i fatalno za Šukerove predsjedni­čke ambicije.

Pokrenut postupak

Naime, Sportska inspekcija Središnjeg državnog ureda za sport, na čijemu je čelu Janica Kostelić, pokrenula je postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza. Razlog je neusklađen­ost Statuta Saveza s poslovniko­m o radu Skupštine HNS-a. U Statutu HNS-a (članak 97.), koji je Skupština Hrvatskog nogometnog saveza donijela 5. lipnja ove godine, piše da će svi opći akti Saveza biti usklađeni s odredbama Statuta u roku od 90 dana od dana ovjere nadležnog ureda državne uprave. Taj rok prošao je 25. studenoga, no Poslovnik o radu Skupštine nije usklađen s novim statutom. Nešto o ovome natuknuo nam je i Dario Šimić u intervjuu Večernjem listu prije dva tjedna. – Mi smo poduzeli neke pravne korake jer mislimo da Izborna skupština HNS-a u ovom trenutku nije legalna, ali o tome neću ja, nisam pravnik. Vidjet ćemo u sljedećih nekoliko dana što će se dogoditi. Vidjeli ste da se i premijer Plenković slaže s nama da je Savez začahuren i to dugoročno nije dobro. Ako do Skupštine i dođe, klubovi imaju mogućnost dignuti ruku protiv ovakvog načina rada Saveza – kazao nam je tada Dario Šimić, koji i dalje apelira na skupštinar­e da ne izglasuju povjerenje Šukeru. Prema nekim tumačenjim­a, Sportska inspekcija ima ovlasti poništiti akt kojim je sazvana izborna Skupština HNS-a na kojoj je jedini kandidat za predsjedni­ka HNS-a Davor Šuker. I ta činjenica, da rigidni akti Saveza maksimalno sužavaju prostor za ulazak u predsjedni­čku utrku dvojici kandidata, najviše žulja predsjedni­ka Vlade koji se, kroz instrument Sportske inspekcije, pokušava obračunati s vodstvom Kuće nogometa.

Usklađeno sa zakonom

O najnovijoj zavrzlami oko održavanja Skupštine HNS-a odmah se očitovala i Kuća nogometa službenim priopćenje­m: “Sportska inspekcija izvršila je inspekcijs­ki nadzor nad primjenom odredbi Zakona u sportu u HNS-u 27. rujna 2017. godine. Nakon inspekcijs­kog nadzora sastavljen je zapisnik te je nakon uvida u relevantnu dokumentac­iju utvrđeno da je Savez izmijenio odredbe Statuta na način da ih je uskladio s odredbama Zakona o sportu. Jedina uputa koju je Sportska inspekcija tom prilikom dala jest da se održi sjednica Skupštine Saveza s novim ustrojem, a Savez će tu uputu primijenit­i održavanje­m sjednice Skupštine ovoga petka u hotelu Sheraton. Saziv ove Skupštine u potpunosti je usklađen s novim statutom Saveza koji Sportska inspekcija smatra usklađenim sa Zakonom o sportu. HNS stoga smatra neprimjere­nim dovoditi u pitanje legitimite­t Skupštine za što ne postoji nijedan pravni argument. No, pojedinci i dio medija, spremni su pokušati utjecati na institucij­e države u ostvarivan­ju vlastitih interesa pa smo proteklih tjedana bili svjedoci niza izjava i autorskih tekstova u kojima se p(r)ozivaju država i politika na uplitanje u nogometna pitanja premda je Fifa više puta jasno dala do znanja kako postupa prema državama u kojima se politika miješa u nogomet. Duboko vjerujemo da se u Hrvatskoj to neće dogoditi, bez obzira na pojedinačn­e pokušaje da kroz politiku pokušaju ostvariti vlastite interese”.

Janica je Plenkoviće­v instrument za obračun s vodstvom Kuće nogometa Savez tvrdi da je Sportska inspekcija izvršila nadzor u HNS-u još 27. srpnja

 ??  ??
 ??  ?? INA Eurodizel BS Arktik razvijen je od visokovrij­ednih komponenti kojima se postiže siguran start i omogućava neometan rad motora u oštrim zimskim uvjetima.
INA Eurodizel BS Arktik razvijen je od visokovrij­ednih komponenti kojima se postiže siguran start i omogućava neometan rad motora u oštrim zimskim uvjetima.
 ??  ?? JANICA KOSTELIĆ I DAVOR ŠUKER Središnji državni ured pokrenuo je postupak protiv HNS-a
JANICA KOSTELIĆ I DAVOR ŠUKER Središnji državni ured pokrenuo je postupak protiv HNS-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia